Selecteer een pagina

Je bent wat je denkt; de kracht van gedachten

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Je bent wat je denkt; de kracht van gedachten” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”13482″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Door welke bril je naar de wereld kijkt, zegt iets over je innerlijke staat. We hebben vaak een bepaalde mening of oordeel over dingen, mensen of gebeurtenissen in ons leven. Hoe je iets ervaart, voelt voor jou als ‘de waarheid’ vanuit jouw perspectief. Dat is super persoonlijk en heeft alles met jou te maken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

De mind houdt van hokjes denken

Je mind houdt ervan om dingen in hokjes te plaatsen en denkt automatisch in zwart/wit, goed/fout, leuk/niet leuk, slim/dom etc. Het helpt je te kaderen en werkt goed als bescherming wanneer er oprecht gevaar dreigt. Helaas beperkt deze manier van denken je in de meeste gevallen meer dan dat het je helpt. Je kunt alles in between niet meer zien en zet je zelf soms onnodig vast in patronen van denken, voelen en handelen (meestal onbewust). Je manier van kaderen en hokjes denken wordt beïnvloed door een mix van percepties, associaties, gevoelens en ervaringen uit het verleden.

Onze mind is meester in zwart/wit denken en mensen in hokjes plaatsen. Logisch, want zo is het geconditioneerd als kind. Wat anderen tegen je zeggen als kind, internaliseer je en wordt een overtuiging die je gelooft. Heel logisch, want als kind neem je dat aan als de waarheid. De meeste overtuigingen, negatief of positief, doe je op in de eerste 3 jaren van je leven en bent dan al bijna helemaal geprogrammeerd.

[dt_gap height=”8″ /]

Denken beïnvloedt voelen

De manier waarop je denkt, de overtuigingen die je hebt en welke je kiest te geloven hebben dus invloed op je leven. Misschien denk je, dat klinkt wel heel simpel en kort door de bocht. Dat klopt, en er komt ook meer bij kijken. Als we het ontleden is dit wat er gebeurt, en dat allemaal in a split second:

Gebeurtenis > gedachte > emotie > reactie

Deze cyclus gaat automatisch op basis van je conditioneringen en vastgeroeste overtuigingen die je je hele leven bij je draagt. Als je je hiervan bewust wordt kun je ervoor kiezen jezelf een halt te roepen voor je automatische reactie en te onderzoeken wat er eigenlijk gebeurt. Laten we eens kijken naar een simpel voorbeeld.

Stel je wordt wakker en ziet dat het regent (= gebeurtenis). Je denkt en zegt “Getver, het regent. Wat een rotdag. Pff, nu al geen zin in. Word ik nat, net m’n haar gedaan”. (= gedachte). Je voelt je meh, somber en gefrustreerd en baalt want je wil dat de zon schijnt. (= emotie). Je vecht tegen de dag, klaagt tegen anderen over het weer, hebt nergens zin in, cancelt je plannen omdat het regent en geeft de regen de schuld van hoe je je voelt. Herkenbaar?

Bedenk eens wat er zou gebeuren als je die 1e gedachte niet zou hebben, maar in de plaats de dag zou zien zoals hij is; een natte dag. Dat is niet ‘goed’ of ‘slecht’, het is gewoon het weer. Niet meer, niet minder. Punt. En je kiest zelf hoe je erover denkt.

[dt_gap height=”8″ /]

Hoe praat jij tegen jezelf?

Net zoals je gedachten over een regenachtige dag je gevoelens en reactie hierop beïnvloeden, is hetzelfde aan de gang met gedachten die je over jezelf hebt. Hoe praat jij tegen jezelf? Keur je jezelf af, scheld je jezelf uit, heb je continu kritiek op jezelf? Hoe je tegen jezelf praat en hoe je jezelf behandeld is meestal hoe je werd behandeld toen je klein was. Degene op wie je scheldt en tegen wie je tekeer gaat (in je hoofd), is je driejarige innerlijke kind.

Als je een klein, bang driejarig kind voor je zou hebben, wat zou je dan doen? Zou je dan boos zijn, het uitschelden en er kritiek op hebben? Of zou je het op zijn gemak stellen tot het zich veilig voelt en rustig is? En zou je het troosten en met begrip benaderen? Waarschijnlijk het laatste.

[dt_gap height=”8″ /]

Onderzoek, reflecteer en wees lief (voor jezelf)

Kijk of je je negatieve gedachten (over jezelf) kunt opmerken en onderzoeken en bedenken dat het je innerlijke kind is tegen wie je praat. Besef je dat de wereld om je heen een reflectie is van wat er binnen in jou gebeurt en de gedachten die jij hebt. Dat de oordelen die je over anderen hebt, eigenlijk over jezelf hebt. Dat een open mind je kan verrassen en nieuwe dingen leert over anderen en over jezelf. Dat de wereld niet zwart/wit is en ook niet hoeft te zijn. Dat de buitenkant maar een heel klein deel is van wat er binnenin echt gaande is.

Kijk wat er gebeurt als je besluit om niet meer naar de oordelen en hokjes van je mind te luisteren, maar juist in plaats daarvan te onderzoeken, reflecteren en te luisteren. En lief te zijn voor jezelf. En wanneer je jezelf ‘betrapt’ op een negatieve gedachte, niet boos te worden maar begrip en compassie te hebben. En er een positieve gedachte tegenover te stellen. Je doet je best.

Onthoud dat gedachten zijn niet altijd de waarheid zijn en dat jij kiest welke je gelooft![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe mooi zou de wereld zijn er een collectief bewustzijn heerst van liefde en vrede?

Alles begint bij jezelf. Voor outer peace is eerst inner peace nodig, zodat je voluit kunt leven, met aandacht, liefde en vertrouwen en dit uitstraalt op anderen. De geheimen van Carina Dusseldorp naar meer inner peace, zelfvertrouwen en je eigen levenspad vanuit intuïtie volgen delen is haar missie geworden.

Dit doet Carina met haar les “Inner Peace Journey” in de even weken op zaterdag van 09.30 tot 11.00 uur. Tijdens de journey komen verschillende facetten uit de yoga filosofie aan bod in combinatie met mindfulness, meditatie, beweging en zelfonderzoek. In elke les word je van de denk en doe-staat naar een zijn-staat gebracht om vanuit een diep bewustzijn te verbinden met jezelf en de ander. Boek hier je ticket voor de les Inner Peace Journey.

[dt_gap height=”5″ /]

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!