Selecteer een pagina

In 6 stappen bewust luisteren

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”In 6 stappen bewust luisteren” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9697″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Luister jij naar wat de ander je vertelt, luister je naar de andere kant van een verhaal, luister je naar je kinderen, luister je naar wat er gaande is in de wereld? En als je dan luistert, hoor, zie en voel je ook? Hoor je de behoeftes in de echo van de stem? Voel je de hunkering naar aandacht? En zie je dat jij (er) soms alleen maar hoeft te zijn?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Geef jij ruimte aan de stem van de ander? Hoe zou het zijn als je met jouw luisteren, de ander kan laten groeien? Ben jij zelf in staat om zonder principes of emoties te luisteren, vrij van je eigen mening of oordeel? Stimuleer jezelf om te groeien. Door je bewustzijn te vergroten en het vermogen om aandachtig en oprecht te luisteren te laten groeien.

 

Ben jij je er bewust van op welk niveau je luistert?

Wanneer je niet echt luistert, omdat je eigenlijk in gedachten bent, is de aandacht gericht op jezelf. Je bent dan gericht op je eigen gedachten en wat jij voelt over wat de ander vertelt. Je bent dan ook sneller geneigd om de ander te onderbreken om je eigen verhaal te vertellen. Door je te richten op de ander vergroot je je luistervaardigheden. Je hebt aandacht voor hoe de ander zich voelt en leeft mee. Je richt je op non-verbale communicatie en weet wat de ander belangrijk vindt. Ga je nog een stapje verder dan heb je ook aandacht voor de energie in de ruimte. En ben je je bewust van alle zintuigen en de impact die jij en je gesprekspartner op elkaar hebben.

 

Doet je lichaam mee als je luistert?

Een belangrijke sleutel tot aandacht, is bewustzijn van je lichaam. Naast dat een groter lichaamsbewustzijn goed is voor je gezondheid, zelfvertrouwen en jezelf presenteren, is het ook belangrijk in contact met anderen. Doordat je de signalen en lichaamshoudingen uit je omgeving beter kunt interpreteren, kun jij daar beter op inspelen. Je voelt beter aan wanneer je wat kunt zeggen of hoe de ander ergens instaat.

 

En primaire reacties dan?

Laatst zat ik in een zakelijk gesprek voor een selectie voor samenwerking. En ineens zei mijn gesprekspartner: “Denk er maar over na, maar je gaat echt niet met een ander samenwerken!” Enigszins geschokt, was mijn primaire reactie om het gesprek te beëindigen. Met deze man zou ik in ieder geval niet gaan samenwerken. Maar dan had ik misschien geluisterd, maar niet gehoord. Volg ook de stappen die ik volgde.

  1. Wees je bewust van je gedachten (wat een opblazen eikel) en je gevoelens (ongemakkelijk gevoel in mijn buik).
  2. Neem even tijd om te erkennen wat er is (dit voelt onveilig, ik word gemanipuleerd).
  3. Onderzoek waarom hetgeen wat is gezegd, je raakt (ik zou nooit zo hoog van de toren blazen).
  4. En onderken dat er een les in verborgen zit (misschien mag ik mezelf wel eens wat meer ongegeneerd aanprijzen).
  5. Stel een oprechte, nieuwsgierige vraag (oh ja, waarom denk je dat ik voor jou zou kiezen?)
  6. Ontdek dat de eerste uitlating waar je op reageert, vaak veel genuanceerder is, dan jij denkt.

 

Oefen, faal en leer

Bovenstaande lijkt een lang proces, maar meestal is de ander toch aan het woord, dus je hebt hier wel even tijd voor. En online heb je helemaal alle tijd. Maar zelf offline, kan het best snel gaan. Ik doorloop het proces inmiddels in minder dan een minuut. Hoe je dat doet? Oefenen, oefenen, oefenen. Begin voorlopig eerst met stap 1 en voeg daar zodra je er aan toe bent stap 2 aan toe. Daarna stap 5.  Stap 3 en 4 kun je ook op een later moment doen. Soms zie je het heel snel in het gesprek, soms heb je wat langer tijd nodig om het te onderzoeken. Hoe vaker je dit doet…hoe makkelijker dit gaat. En vertrouw op de overtuiging dat er altijd een les is.

 

~Maak verbinding ~

 

Lieve groet,

Claudia

 

p.s. Op het werk ook tijd voor bewust luisteren? Neem contact met me op voor mijn zakelijke training ‘In verbinding luisteren’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Claudia Kolk helpt mensen om (weer) contact te maken met zichzelf en hun dromen te verwezenlijken. Ze stimuleert hen om van de gebaande paden af te gaan en een duurzame verandering te bewerkstelligen. Kijk op haar website voor meer informatie.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!