[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”In 5 stappen een goede keuze maken” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10691″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Keuzes maken, dat is toch niet zo moeilijk? Je staat er vaak niet bij stil. We maken de hele dag door keuzes. Van wat we eten voor ontbijt tot aan de moeilijke keuzes over ons heden en toekomst: studie, werk en relatie. We realiseren ons vaak niet dat we keuzes maken. 95% van onze keuzes maken we in ons onderbewuste, dus het klopt ook dat je het vaak niet realiseert. Toch kennen we allemaal die keuzes die ons bezig houden. Avond aan avond, soms zelfs nachtenlang wakkerliggend aan toe.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
[dt_gap height=”10″ /]
Waar bevind jij je op de lijn?
Trek even een denkbeeldige lijn en ga zelf in het midden staan. Dit is ongeveer waar jij je begeeft als je bedenkt dat aan de ene kant van de lijn plezier, je doel, euforie is en aan de andere kant van de lijn verdriet, teleurstelling en falen. Jij beweegt je ongeveer in het midden. Soms een stapje naar links, soms een stapje naar rechts, maar meestal niet te ver weg van het midden. Sommige van mijn coachklanten zeggen dan meteen ‘het middelmatige midden’. Dat label wordt erop geplakt door degene die het zegt. Als je dat echt vindt en je dat niet voor jezelf wilt, dan zul je stappen moeten zetten naar wat je wel wilt.
Bang om te verliezen wat je hebt? Als je niet loslaat, dan kun je ook de kansen niet pakken.
[dt_gap height=”10″ /]
Hoe maak je een keuze?
Je hebt tal van mogelijkheden om tot een keuze te komen. Je kunt kop of munt spelen en het lot laten bepalen. Je kunt een wiskundige kansberekening maken. Of je kunt voor- en tegenlijstjes maken. Dit werkt voor sommigen, maar niet voor de meesten. Wat is dan wel de beste strategie?
5 stappen om tot een keuze te komen
1. Heb je er invloed op?
Besteed geen tijd en energie aan zaken waar je geen invloed op hebt. Alle tijd en energie die je er aan besteedt is verloren. Kijk naar wat je wel kunt doen. Kost je evenveel tijd en energie, maar levert je veel meer op. Je hebt niet altijd invloed op wat er op je pad komt, maar je hebt altijd een keuze in hoe je er op reageert.
2. Het antwoord zit in je hart, niet in je hoofd
In je hoofd zitten je twijfels en je angsten. Dit komt omdat je brein is geprogrammeerd in het signaleren van (mogelijk) gevaar. Je hoofd heeft een goede bedoeling, maar met al die twijfels en angsten in je hoofd ga je daar het antwoord op een keuze in je relatie, werk of studie niet vinden. Het nadenken werkt alleen maar verlammend met als resultaat dat je geen keuze maakt. Door contact te maken met je hart, maak je contact met liefde, vertrouwen en kansen. Daar heb je de mogelijkheid om keuzes te maken.
3. Je maakt een keuze voor NU
Je maakt een keuze met de informatie die je nu hebt en je maakt een keuze voor nu. Je kan altijd weer een nieuwe keuze maken. Er zijn maar weinig dingen in het leven onomkeerbaar. Als je nieuwe informatie hebt, mag je altijd terugkomen op een besluit. Zie het als een navigatiesysteem. Deze stelt ook een andere route voor als er een ongeluk op de weg is gebeurd. Dit kun jij ook bij jezelf doen. Je krijgt feedback en als je deze feedback signaleert pas je je route of plan aan.
4. Maak een most-likely case scenario
Geen worst-case scenario, geen best-case scenario, maar een most-likely-case scenario. Je maakt het niet beter of slechter dan het is. Die scenario’s gaan hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren, omdat ze niet realistisch zijn. Maak een realistisch scenario. Heeft een positiever effect op zowel korte als lange termijn.
5. Stilstaan brengt je nergens, zet stappen
Kies en zet stappen. Door het te ervaren merk je gauw genoeg of je op het juiste pad zit. Door te blijven nadenken, wikken en wegen, te wachten op meer en betere inzichten maak je het jezelf onnodig moeilijk. Iedere stap is er één. Misschien niet altijd in de goede richting, maar dat is een achteraf realisatie. Als je dat van tevoren zou weten, dan had je een andere keuze gemaakt. Door in beweging te komen en dingen te proberen kom je er achter wat bij je past. Detours in the right direction. Weten wat je niet wilt is net zo belangrijk als wat je wel wilt.
Je hoeft niet per se iets te veranderen in je leven. Het is ook een keuze om je omstandigheden te accepteren. Wil je dit niet, maak dan de keuze voor verandering en neem actie. Alleen een keuze maken als je zeker weet dat het de juiste keuze is, is alsof je alleen een staatslot gaat kopen als je zeker weet dat je gaat winnen. Iedereen weet dat het zo niet werkt. Welke keuze maak jij?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Leren keuzes maken?
Benieuwd hoe je makkelijker betere keuzes maakt? Kom op zaterdag (in de oneven weken) om 9:30 uur naar haar workshop ‘Power of Choice’ van Nienke van Dijk bij De Bewustzijn School. Voor vragen kan je Nienke ook altijd een berichtje sturen en voor verdieping kan je hier haar boek ‘The Power of Choice’ bestellen.
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]