Selecteer een pagina

5.07.2017 | blog, Online School

Hoe je vaker nee kunt leren zeggen- 3 concrete tips – Roanne van Voorst

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Hoe je vaker nee kunt leren zeggen – 3 concrete tips- Roanne van Voorst” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6054″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vind jij het ook zo moeilijk om nee te zeggen? Of het nu een ‘nee’ is op de vraag of je op het kindje van je zus wilt passen terwijl je eigenlijk toe bent aan een avond he-le-maal niks, een ‘nee’ tegen je werkgever als die je met een extra klus probeert op te zadelen terwijl je de vorige al niet afkrijgt zonder uren over te werken, of een ‘nee’ tegen die kennis, die vraagt of je vanavond naar zijn feestje komt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Nee zeggen is ongemakkelijk, nee zeggen voelt onbeleefd, en nee zeggen is soms zelfs zo eng, dat we van lieverlee maar ‘ja’ zeggen – met alle spijt van dien. We zeggen geen nee, omdat we hebben geleerd dat ‘ja’ zeggen betekent dat je aardig bent, gezellig, en productief.

Maar als we daardoor vervolgens te druk zijn, worden we helemaal niet ons leukste zelf. En ook niet ons productiefste zelf, trouwens. Je wordt er gehaast van, gestrest, en geprikkeld – je valt uit tegen degene die jou met die extra taak heeft opgezadeld, of je straft jezelf nog eens dubbel voor de zelfopgelegde drukte, door te vluchten in een glas wijn te veel, een bord eten te veel, een Netflix marathon te veel, of een goede nachtrust of gezond uurtje sporten te weinig.

Nee is ja.

Nee-zeggen, dát leidt tot je aardigste, gezelligste, en productiefste jij. Nee-zeggen is tijd overhouden voor wat jij belangrijk vindt. Nee -zeggen is ja zeggen tegen het maken van opdrachten in rust en volledige concentratie. Nee zeggen is ja zeggen tegen het ruimte maken in je hoofd voor nieuwe ideeën, voor het laten ontstaan van nieuwe energie die je vervolgens weer kunt doorgeven aan je sociale omgeving.

Ik daag je uit om vaker nee te gaan zeggen. Tegen anderen, en vooral ook tegen jezelf, als je weer eens geneigd was om tegen je zin in ergens mee in te stemmen. En om je daarbij te helpen, volgen hier drie van mijn favoriete tips.

Tip 1: Reflecteer voordat je antwoord

Telkens als je wordt gevraagd om iets te doen, stel jezelf dan de vraag: hoe dient dit mij? Misschien levert een feestje waarvoor je bent uitgenodigd je energie op, omdat je blij wordt van een avondje muziek en dansen. Of biedt het je de kans om een oude vriend eindelijk weer eens te zien, die je laatst ineens zo miste, of toegang tot een nieuw zakelijk of persoonlijk netwerk. Dat zijn allemaal goede redenen om ‘ja’ te zeggen. Maar als je voelt dat de bezigheid je vooral veel kost, en niks oplevert – niet in vrolijkheid, niet in waardevolle relaties – dan zeg je nee.

Tip 2: Copy-paste

Nee zeggen kost energie. Omdat we het onbeleefd vinden, of vinden dat we onze beslissing uit moeten kunnen leggen. Bespaar jezelf het gepieker en de zoektocht naar de juiste woorden en maak nu vast een of twee standaard-mails die je als concept opslaat, en stuurt aan mensen die je ‘nee’ gaat verkopen op hun verzoek. Die klinken bijvoorbeeld zo: “Hoi, dank voor je mail! Je project klinkt fantastisch, wat een goed idee! Op dit moment ben ik heel druk met een aantal eigen grote opdrachten voor mijn bedrijf waar ik al mijn aandacht en werktijd voor nodig heb, dus ik kan je helaas niet helpen bij je project. Misschien heb je iets aan bedrijf of boek of website X- die hebben iets soortgelijks gedaan. Heel veel succes met de organisatie, en een hartelijke groet!” Voor persoonlijke verzoeken, kun je een standaard antwoord instuderen en te pas en te onpas inzetten. Deze, bijvoorbeeld: “Nee, sorry, dat sla ik vanavond even over. Ik heb heel veel behoefte aan een paar uur tijd voor mezelf!”

Tip 3: Bescherm de kwaliteit van contact

Realiseer je dat ‘nee’ zeggen tegen een werkgever of collega niet betekent dat je niet goed of hard werkt, net zoals ‘nee’ zeggen tegen een kennis of vriend niet betekent dat je onaardig bent. Uiteindelijk hangt het succes van jouw werk af van de kwaliteit die je levert; zoals ook jouw relaties met geliefden zich verdiepen als jij je daarin uitgerust en ongehaast voelt. Wat heeft een vriend eraan om met jou te lunchen, als uit je afwezige antwoorden en je vermoeide lichaamshouding duidelijk blijkt dat je er eigenlijk niet van geniet? En hoe blij is je zus met jou als oppas, als je haar na haar avondje uit toesnauwt dat ze weleens had kunnen bellen dat ze 5 minuten later thuis zou komen? Om de kwaliteit in je omgang met mensen en je werk hoog te houden, heb je lege plekken in je agenda en hoofd nodig. Gun jezelf dat – en de mensen om je heen, ook.

Doe je met me mee?

~Roanne van Voorst~

Ik ga de komende weken heel bewust aan de slag met deze tips, en bijhouden wat het voor me doet op het gebied van werk en relaties. Je kunt met me meelezen als je je gegevens even hier achterlaat – dan stuur ik je gratis tips en inspiratiepost over een dapperder leven!

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: The Joy of Missing Out.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!