Selecteer een pagina

28.06.2017 | blog, Online School

Hoe ga je liefdevol met iemand om? – Nathalie de Groot

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Hoe ga je liefdevol met iemand om? – Nathalie de Groot” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5901″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Iedereen kent het wel: er is een collega/vriend/familielid (of je partner) die door een bepaalde reactie of bepaald gedrag iets bij jou triggered. Je reageert boos, aangevallen, verdrietig of stapt de slachtofferrol in. Even later voel je jezelf hier niet zo goed over, want jij als spiritueel en bewust mens zou dit toch van mijlenver moeten zien aan komen en perfect weten te omzeilen? Nope, iedereen is mens en iedereen trapt er in. Hoe je daar mee omgaat, kan je echter wel anders doen. Het is een kans om meer zelfinzicht te krijgen en meer inzicht in de ander en dus de relatie te verbeteren. Klinkt geweldig, toch?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Een hele fijne methode is de Kernkwadranten-methode. Hiermee ga je kijken naar jouw Kernkwaliteit, Valkuil, Uitdaging en Allergie. Dit kan je in een soort kaartspel kopen (ben ik gigantisch fan van!) en zo maak je er een wat minder zware aangelegenheid van. Om eerlijk te zijn: eigenlijk is het gewoon kwartetten met karaktereigenschappen. Dit artikel kan dus een klein beetje technisch worden, maar door de afbeeldingen is het goed te doen. Plus, maak er zelf eentje: dan snap je het meteen!

Om deze methode uit te leggen is het het beste als we een echte situatie pakken en we de boel visueel maken, hieronder dus een voorbeeld.. En om te zorgen dat we een dubbele kernkwadrant kunnen maken (hoe verhoudt jouw kwadrant zich met een ander) is het het handigste als we er eerst een voor onszelf maken. Als vertrekpunt kan je natuurlijk elk onderdeel pakken, afhankelijk van hoe de situatie zich presenteert. Om bij ons voorbeeld te blijven, beginnen wij vanuit de trigger ofwel de ‘Allergie’.

Leer jezelf kennen

Stel een collega op werk is ontzettend arrogant en gaat prat op alle dingen die hij of zij doet. Jij bent hier letterlijk allergisch voor. Dan is ‘Arrogantie’ jouw Allergie. Het positief tegenovergestelde is dus ‘Bescheidenheid’ en die kan je als een van jouw Kernkwaliteiten neerzetten. Maar zoals je ziet kan ook een Kernkwaliteit teveel van het goede hebben en al snel leiden tot ‘Onzichtbaarheid’: de Valkuil. De Uitdaging gaat over het ontwikkelen van de Kernkwaliteit maar zonder dat het onhaalbaar is. Net als elke goede uitdaging moet het wel realistisch blijven en toch zorgen voor groei. In dit geval kan je in dit vakje dus ‘Profilerend’ of ‘Zichtbaar worden’ neerzetten. De Uitdaging is dus het positief tegenovergestelde van de Valkuil. En als laatste: wanneer je te ver doorschiet in de Uitdaging eindig je in je eigen Allergie. Dit is dus iets dat niet zo heel vaak voorkomt, al zullen bepaalde zaken in het begin van jouw uitdaging wel zo aanvoelen.

Enkele kernkwadrantHoe verhoudt jouw gedrag of kwaliteit zich tot die van een ander?

Ok, het lastigste is over! We gaan de kwadrant die we hebben gemaakt verdubbelen zodat je overzichtelijk hebt hoe gedragingen van 2 mensen zich tot elkaar verhouden. Het leukste zou natuurlijk zijn om dit met de bewuste collega in te vullen zodat je bij diegene ook een stukje bewustwording kan creëren, maar soms is dat niet mogelijk. Dan kan je het beste zelf gaan bedenken wat alle componenten bij de ander zijn. Voor dit voorbeeld heb ik dit ook gedaan en het is nog verbazingwekkend gemakkelijk.

Zoals je ziet overlappen jouw Allergie en de Valkuil van de collega elkaar: dit is ook de reden dat het soms zo kan botsen. Maar waar jij weer van kan leren is het Zelfvertrouwen dat onder Kernkwaliteit staat en dat heeft te maken met jouw Uitdaging. Om namelijk jezelf meer te profileren helpt een stukje zelfvertrouwen. Je zou dus kunnen proberen om te voorkomen dat je telkens allergisch reageert/denkt door naar een les te zoeken die je je eigen kan maken waardoor jij werkt aan jouw uitdaging.

Voor de collega zou het zaak zijn om wat meer van jouw bescheidenheid eigen te maken, maar dan moet het wel een situatie zijn waarin je kan gaan spreken met diegene hierover. Er valt wat te zeggen voor het gewoon proberen (‘nee’ heb je en ‘ja’ kan je krijgen), maar soms leent de relatie of de situatie hier zich niet voor en dan zou ik aanraden om het te laten of misschien anders aan te pakken.

Dubbele kernkwadrant

Wat ook goed is om te onthouden is dat je zo inzichtelijk hebt gemaakt dat je niet per se niet met een persoon door een deur kan maar meer met het gedrag. Om er nog even een leuke term in te gooien: dit gaat over ‘het perspectief van individueel verleggen naar interactioneel’. Interactie dus. In teams is dit een groot ding en ik merk dat ik hier ook vaak tegenaan loop. Sinds ik deze methode ken, echter, kan ik het allemaal wat beter relativeren en kan ik begrip en compassie opbrengen.

 

~Nathalie de Groot~

Lees meer van Nathalie op haar eigen website My Winding Path.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Nathalie: Zit je op het goede pad? 3 aanwijzingen en tips om door te zetten.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!