Selecteer een pagina

High Spirit Schrijven: samenwerken met het onderbewuste

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”High Spirit Schrijven: samenwerken met het onderbewuste” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9558″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

High Spirit Schrijven is een krachtige tool om dichter bij jouw waarheid te komen. Om helderheid te creëren. Antwoorden en signalen op te vangen die de weg wijzen. In te tappen op jouw innerlijke wijsheid, zodat je keuzes kunt maken. Zonder twijfel weet wat je te doen staat, wat het beste is voor JOU.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

De kracht van ons onderbewustzijn

De menselijke geest is opgedeeld in een bewust en een onderbewust deel. Enkel 5% van wat wij denken, doen, ervaren en voelen vindt in ons bewustzijn plaats. Hier is onze mind actief, denken we onze gedachten en maken we rationele beslissingen omtrent het gedrag dat we vertonen.

Maar liefst 95% ervaren we dus onbewust, zonder dat we het doorhebben. Ons onderbewuste kan, in tegenstelling tot het bewustzijn, een heleboel dingen tegelijk waarnemen en verwerken. Bovendien is het veel creatiever dan onze bewuste geest. Het enige dat het onderbewustzijn nodig heeft om ons te kunnen dienen en de creativiteit te laten stromen, is stilte. Stilte zodat we met de bewuste geest kunnen luisteren naar datgene het onderbewuste ons te vertellen heeft.

[dt_gap height=”10″ /]

Geef het wat suddertijd

Oplossingen willen wij het liefst direct en daarom forceren we ons bewuste denken om met iets briljants te komen. We blijven graven, malen en piekeren. Tot diep in de nacht soms. Dit kost veel energie en maakt weemoedig als het proces ons niet snel genoeg gaat. We maken daardoor soms geforceerde keuzes op ratio, die we vervolgens weer in twijfel trekken.

Maar gunnen we onze bewuste geest een break en laten we het probleem of de vraag even sudderen in ons onderbewuste, dan is de kans groot dat die briljante ingeving ineens wel komt. Niet voor niets hebben we vaak de mooiste ideeën als we ontspannen in bed liggen of onder de douche staan te niksen.

[dt_gap height=”10″ /]

Vijf richtlijnen voor High Spirit Schrijven

En dit is het het principe van High Spirit Schrijven: ‘suddertijd’ inlassen. Met mediteren tappen we in op het onderbewuste. Hier hoef je niks voor te doen, dat gebeurt automatisch als je de stilte opzoekt en naar binnen keert. Vervolgens brengen we met schrijven de ‘boodschappen’ van de onderbewuste geest naar de bewuste geest. Dit doe je door te schrijven zonder te denken, in een flow, achter elkaar door. Hieronder geef ik 5 richtlijnen voor hoe je dit kan doen:

[dt_gap height=”10″ /]

1) Tune in

Tune in op de stilte. Hoe je dat doet is aan jou. Persoonlijk vind ik mediteren een fijne manier om naar binnen te keren. Om met de stilte in mij te ‘zijn’. Ik adviseer je om minimaal 20 minuten te zitten. Dit is de tijd die onze mind nodig heeft om tot rust te komen. Focus op je uitademing, tel ze als dat het gemakkelijker maakt, en laat alle gedachten komen en gaan.

Zie jezelf als een groot wit projectiescherm waarop continu korte filmpjes van jouw leven worden getoond. Jij bent het onveranderlijke projectiescherm, de stabiele en onverstoorbare basis. Jouw gedachten zijn de korte filmfragmenten, ze komen en gaan.

Als je het (nog) moeilijk vindt om rust te vinden in stilte, kan je ook kiezen voor een geleide meditatie of een achtergrond muziekje (bijvoorbeeld brainwaves meditatie muziek). Als het juist het ‘niks doen’ is dat je moeilijk vindt, kan je ook mindful eten of een stiltewandeling maken voorafgaand aan jouw schrijfsessie. Er is niet één manier van mediteren, experimenteer en ontdek wat voor jou werkt.

[dt_gap height=”10″ /]

2) Stel vragen

Na je meditatie ga je schrijven. Heb je een specifieke vraag waar je een antwoord op wilt, neem deze dan als uitgangspunt. Ga vervolgens schrijven zonder te denken, aan één stuk door, alles wat er in je opkomt (ook al is het compleet off topic).

Het helpt om jezelf vragen te stellen. Wellicht blijf je zelfs alleen maar vragen stellen zonder ze te beantwoorden, dat is niet erg. Dit vraag-proces gaat je al heel veel inzichten geven. Het brengt jouw denkpatronen naar de oppervlakte en schept helderheid. Houd je vragen open, zonder oordeel. Jij bent de objectieve observer. Stel vragen aan jezelf die je in een soortgelijke situatie aan een ander zou stellen.

[dt_gap height=”10″ /]

Mocht je geen idee hebben wat je aan jezelf kunt vragen, hieronder enkele voorbeelden:

  • Waarom voel ik me zo?
  • Waarom maakt deze situatie mij van streek?
  • Waarom reageer ik zo op deze persoon?
  • Waarom laad ik mezelf steeds in situaties waarin ik me niet gemakkelijk voel?
  • Wat maakt dat ik me ongemakkelijk voel?
  • Zit dit in mij of in de ander?
  • Wat heb ik nu nodig?
  • Hoe kan ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn geluk?
  • Hoe voel ik me bij deze keuze?
  • ….

[dt_gap height=”10″ /]

Schrijf alles op wat er in je opkomt. Stel alle vragen die je te binnen schieten. Zodra je merkt dat je gaat nadenken, dat je bewuste geest (ego) zich ermee gaat bemoeien, stop dan met schrijven.

[dt_gap height=”10″ /]

3) Wees zuiver en eerlijk

We zijn erg goed in onszelf voor de gek te houden. Gedachten, emoties en fysieke sensaties te negeren om ze maar niet te hoeven voelen. Schaamte voor het verleden, angst voor de onbekende toekomst. Check dit bij jezelf door af en toe de vraag “ben ik helemaal eerlijk in mijn antwoord?’ op papier te stellen.

Doordat je een connectie maakt met jouw gevoel kunnen er gevoelens of oud-zeer naar de oppervlakte komen die je normaal gesproken wegdrukt. Dat is goed! Ze willen gezien worden. Dit is de enige manier om te groeien en alles dat ons niet meer dient los te kunnen laten.

[dt_gap height=”10″ /]

4) Benader jezelf open en liefdevol

Alleen als we ons geborgen en geliefd voelen, voelen wij ons veilig genoeg om te openen. Maak het jezelf dus zo comfortabel mogelijk. Steek een kaarsje aan, pak een dekentje. Benader jezelf liefdevol, ook al voel je die liefde voor jezelf misschien niet zo. En als er zelf-bekritiserende gedachten opkomen, beantwoord ze met ‘het is oké, je bent veilig’.

[dt_gap height=”10″ /]

5) Forceer niks

Laat alle verwachtingen los. Zoek niet naar antwoorden. Laat alles komen zoals het komt en vertrouw erop dit precies is wat jij nodig hebt op dat moment. Het kan zo zijn dat er helemaal niks komt, dat je na vijf zinnen al klaar bent zonder een antwoord of inzicht te hebben verkregen. Laat het dan nog wat langer sudderen en probeer het een andere keer weer om te kijken of er dan wel iets doorkomt. Alles is goed.

[dt_gap height=”10″ /]

Wil je jouw High Spirit Schrijven skills begeleid ontwikkelen?

High Spirit schrijven is individueel proces, maar in mijn les op de De Bewustzijn School begeleid ik je hierin. Middels lichte fysieke oefeningen (vanuit yoga, qigong en ademwerk), mindfulness en geleide meditatie zetten we het rationele brein buitenspel en tappen we in op onze innerlijke wijsheid.

Door dit vaak te doen ervaar je de kracht van jouw onderbewustzijn en durf je steeds meer te vertrouwen op het feit dat alle antwoorden al in jou zitten. Je bent je eigen gids naar een gelukkig en mindful leven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Holistic life & work coaching

Maike van Ees is holistic life & work coach en begeleidt organisaties en individuen naar een duurzame werk- en levensstijl. Uit het hoofd, terug in het lijf. Daarnaast geeft ze op woensdag (in de even weken) de les High Spirit Schrijven op de De bewustzijn School. Meer informatie over Maike en wat ze doet vind je op haar www.slowcoach.works.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!