Selecteer een pagina

Het juiste spel winnen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Het juiste spel winnen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10636″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Veel mensen bepalen de doelstellingen in hun leven aan de hand van cultuur, of wat voor andere factor waarmee wordt aangegeven hoe winnen eruit moet zien. Een goed leven staat gelijk aan prestaties gebaseerd op de verwachtingen van anderen en van onszelf. We kunnen tienduizenden uren richting succes werken en ons leeg, opgebrand of wat voor vorm van ontevredenheid dan ook voelen wanneer we de zone van succes betreden. Kortom, winnen garandeert geen geluk. Twee zaken zijn van belang bij prestaties, namelijk welk spel we spelen en onze verwachtingen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Leren en naar onze innerlijke kompas luisteren

Kleine en grote groepen functioneren allemaal als ecosystemen met normen en regels. De meesten van ons worden ‘iemand’ in de eerste helft van onze levens, door naar iets toe te werken, doelen, geld en status te bereiken. Vaak schaven we in de tweede helft van onze levens bij aan wat we geworden zijn, want we hielden niet van het spel dat we speelden. Of we maakten geen duidelijke keuze over welk spel nou het beste bij ons paste. Of we bereikten op sierlijke wijze alle niveau’s van het spel dat we speelden en sloten het hoofdstuk af.

Wijsheid komt met de tijd, maar voor individuen die openstaan voor leren en naar hun innerlijke kompas luisteren, komt het op elk gegeven moment. Soms is het te laat om te veranderen en krijgen we geen extra tijd om ons pad bij te stellen. Mensen kunnen dus extreem ongelukkig zijn wanneer ze een spel spellen. Ze kunnen in de war raken en denken dat het spel spelen te moeilijk voor hen is. Ze beginnen zichzelf met anderen die hetzelfde of een soortgelijk spel spelen, te vergelijken en verwachten dat wat zij uit het leven willen halen, op eenvoudige wijze bereikt moet worden. Dit is wanneer ze vaak het contact met hun innerlijke kompas nog meer verloren hebben.

 

Meest pure rijkdom in overeenkomst met onze natuur

Het ding is dat we van het spel moeten houden – zelf dol zijn op –. Het juiste spel kiezen voor ons als individuen, betekent de meest pure rijkdom vinden in overeenkomst met onze natuur. Want enkel en alleen winnen – hoezeer ook in de zone van zogeheten succes – zal ons nooit volledig kunnen vervullen. Winnen is niet (goed) genoeg. Het spel dat we graag spelen is vaker wel dan niet iets dat ons vervult, zelfs wanneer we er geen geld, status of goedkeuring voor krijgen. Het is vaker wel dan niet iets wat we graag doen, zelfs wanneer anderen niet kijken. Het spel, dus het proces, op zichzelf genomen, is fascinerend en voldoende beloning.

 

Helder over onze verwachtingen

Het andere ding is dat we onze verwachtingen meer onder de loep moeten nemen dan de verwachtingen van anderen. Soms hebben we een heldere visie, maar ontbreekt een duidelijk pad (zie afbeelding hieronder).

 

Complex Change Management Matrix

Een andere keer zetten we de lat te laag en denken we dat we veel minder waard zijn en tot minder in staat dan we in werkelijkheid zijn en kunnen. We moeten heel duidelijk zijn over onze verwachtingen, zodat we de risico’s van niet uitkomen waar we willen uitkomen goed in kaart hebben. Ook moeten we duidelijk zijn om enige blokkades op de weg te kunnen elimineren.

Vervolgens hebben we enorme actie en flow nodig. We houden van taken die uitdagend zijn en zelfs iets te moeilijk lijken, mits we van het spel houden. In plaats van angst komt er pure gelukzaligheid op wanneer we de grenzen verleggen en blijven leren, verbeteren en evolueren. Dan wordt korte en middenlange termijn mind building, duurzame lange termijn transitie.

 

Tot ziens en hallo

Man, ik houd van het spel. Ik verlies mijzelf wanneer in de flow, zelfs wanneer ik mijn waarde even vergeet en wanneer mijn pad onduidelijk lijkt. Als ik speel, voel ik dat ik leef en een afdruk maak voorbij tijd en ruimte. Boven alles, realiseer ik mij dat ik vooruit moet en in beweging moet blijven. Dus dit is een tot ziens voor nu en een hallo aan de volgende fase. Ik voel me geïnspireerd en thuis wanneer ik anderen (jij) hetzelfde of een soortgelijk spel zie spelen als ik en ik houd oprecht van jullie allemaal. Ik heb me nooit zo thuis gevoeld als in de bewustzijn en hogere bewustzijnsgemeenschap. Blijf duwen. Ik vier je bewegingen werkelijk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over Dina-Perla Portnaar?

Dina-Perla Portnaar is transformational coach – personal growth, empowerment and spirituality. Zij bestudeerde in de afgelopen jaren vele verschillende psychologische en spirituele werken, waaronder Kabbala – haar vader was kabbalist, meester en eigenaar van het Centrum voor Luriaanse Kabbala – en A course in miracles.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!