[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”5 tips om handig fouten te maken” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8234″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Oh, dit is nog steeds niet mijn talent. Wat vind ik het lastig. Fouten maken. Jaren lang wilde ik alles perfect, efficiënt, effectief en gestroomlijnd. Tot ik me besefte: “Gatverdamme, al die perfectie is de dood in de pot! Is dat wat je wilt, geen fouten, alle energie eruit geperst?” Nee dat is niet meer wat ik wil. En dat is ook niet meer waar ik voor sta. Hoe lastig soms ook: “Ik ben een mens en ik faal, ik ga op mijn bek en vind het heerlijk”. Nou ja, meestal. We weten het best, van fouten kun je leren, maar hoe zorg je er nou voor dat je het echt oké vindt om fouten te maken.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Fouten maken mag niet
Van jongs af aan wordt ons al geleerd dat we alles goed moeten doen. Het is het beste om een 10 te halen op je rapport. Iets niet kunnen, schamen we ons voor. En we zijn zo graag ‘in control’, want anders voelt het niet goed. Hoe vaak heb je het niet gehoord als kind wat je fout deed of wat niet mocht. Met alle goede bedoelingen van alle ouders, want opvoeden moet toch ook gebeuren. Toch is er ook een keerzijde, we weten dus niet beter dan dat fouten maken eigenlijk niet mag.
Fouten maken moet
Fouten zijn belangrijk. Ze zetten je aan tot nadenken en beweging. Als alles goed ging gebeurde er niets. Er is een eenvoudig testje dat het je helder maakt. Stel je voor dat er een smalle rivier is met diverse rotsblokken. Het is mistig en jij als schipper moet door de rivier varen. Je vaart of (op puur geluk) precies goed door de rivier, raakt niets en behaalt snel open zee. Of je vaart heen en weer, legt een langere weg af en botst regelmatig tegen een rots en je haalt de open zee. In welke situatie zou je meer hebben geleerd? Welke situatie heeft je gevormd? Welke situatie heeft je meer karakter gegeven? En welke situatie leerde je waardevolle lessen?
En hoe doen we dat dan?
Tja, het is van belang, maar het zit er nu eenmaal in en het gaat er moeilijk uit. Hoe kunnen we nu genieten fouten maken?
- Verbeter de wereld, begin bij een ander. Oftewel laat anderen falen. Geef ze de ruimte en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen.
- Wees dapper en geef toe. Geef gewoon toe dat het fout ging aan jezelf aan een ander. Neem verantwoordelijkheid voor wat is gebeurt, aanvaard de consequenties. En help, als dat kan, (mee) aan een oplossing.
- Zeg ja tegen dat wat gebeurt. Gaat iets fout zeg dan tegen jezelf “Ja, goed dat gebeurt”. Iets mag misgaan. Geniet van de mogelijkheid die het je biedt. De manier waarop je omgaat met je fouten bepaalt wie je bent. Besef gewoon dat fouten maken erbij hoort. Elk succes is voorafgegaan aan (vele) fouten.
- Laat angst geen leider zijn. Angst verstart. Doe alles uit liefde. Wees niet bang voor fouten, laat je je er niet door weerhouden. Zie je fouten als lessen en zorg dat ze je aanzetten tot een betere versie van jezelf. Veel producten zijn ontstaan door ‘een fout’. Blijf voor jouw droom gaan en omarm jezelf met compassie.
- Laat je niet uit het veld slaan. Blijf doorgaan waar je mee bezig bent. Denk jij dat succesvolle (zaken)mensen opgeven als iets fout gaat? Kijk eens met andere ogen en een verwonderde blik naar je fouten. Misschien brengt het je nieuwe ideeën. Trek het je niet te persoonlijk aan en ga gewoon weer verder. Na vallen, komt opstaan.
Nog een laatste tip
Heb je iemand gekwetst toen je je fout maakte? Biedt dan oprecht je verontschuldigingen aan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wil je meer leren over handig fouten maken? Of een coachingsgesprek met Claudia Kolk?
Claudia Kolk is transformatie- en communicatiecoach Wil je met haar in contact komen? Bezoek haar inspirerende website
Meer leren over Ondernemen, Geld, Verdienmodellen, het opzetten van een bedrijf en Online autoriteitschap?
Schrijf je in voor the business school
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]