Selecteer een pagina

19.10.2022 | Soul searching

De heilige nacht met vele namen | Halloween

De nacht van 31 oktober op 1 november is een mystieke nacht dat al door de eeuwen heen door verschillende culturen gevierd en geëerd wordt. Deze nacht ken jij hoogstwaarschijnlijk als Halloween, het ‘ooky spooky’ avond uit de VS waarbij horrorfilms gekeken worden, snoep aan kinderen uitgedeeld wordt en er verkleedfeestjes gehouden worden. Echter heeft deze nacht een heilige en oude oorsprong dat reikt over de hele wereld. Van de Azteken tot aan Boeddha in Myanmar. Elke cultuur kent zijn eigen rituelen en vieringen, waar we er een aantal van gaan toelichten voor je en waardoor je gaat lezen waarom deze nacht ook zo heilig is.

Pomona, de Godin van vruchten en de oogst van de Romeinen

Als we een stuk terug kijken in onze Europese geschiedenis, vinden we de viering van de Romeinen ‘Pomona’. Pomona is de Romeinse Godin van de vruchten, met specifiek de appel als symbool, en zij werd geëerd rond 1 november. De Romeinen vierden op deze dag haar omdat de winter in aantocht was en zij offers brachten om steun te krijgen van de Godin tijdens de winter. Appels zijn ook een van de laatste vruchten die we in Europa ontvangen voordat de winter écht begint en alles in de natuur een diepe slaap houdt.

Hoogstwaarschijnlijk heb je in sommige oude Halloween films weleens gezien dat mensen ‘appels happen’ uit een ton. Dit ritueel wordt vaak in verband gebracht met de viering van de Romeinen.

Samhain, het Keltische feest van 2000 jaar geleden

Halloween zoals wij het in het westen kennen vindt zijn oorsprong in de Keltische cultuur, zo’n 2000 jaar geleden. Op 1 november begon voor de oude Kelten het nieuwe jaar, het moment wanneer de oogst van het vorige jaar binnen was gekomen voor het jaar dat er aankwam. Dit kennen we daarmee als ‘Samhain’ (uitspraak: sah-win) Het is de periode waarin de zomer ten einde is gekomen (het licht) en de wintertijd begon (het donker). In deze nacht is volgens de Keltische mythologie en wijsheid de sluier tussen deze wereld en de wereld van de doden/spirits vervaagd, doordat het een transitie is van oud naar nieuw. Tijdens Samhain werden daarom ook vreugdevuren aangestoken om het Licht in het donker te brengen en verkleedden de mensen zich om ‘boze geesten’ te verdrijven terug naar het donker.

Halloween zoals we het vandaag kennen heeft de meeste gelijkenissen met Samhain van de Kelten. De reden dat wij heksen in verband trekken met Halloween vindt daarom ook zijn oorsprong bij de Kelten.

Toen het christendom begon op te komen in Europa werden steeds meer natuurgodsdiensten werden gezien als iets ‘heidens’ of wat verband hield met de ‘onderwereld’. Alle rituelen behorend tot zulke godsdiensten werden daarmee gezien als hekserij, terwijl het eigenlijk hele mystieke en bijzondere vieringen van de natuur en haar cycli zijn.

De Allerheiligen Dag, de Christelijke variatie van Samhain

De Christenen vonden wel manieren om de gewoonten vanuit de natuurgodsdiensten te combineren met hun eigen rituelen en geloven. Daarmee is er een nieuwe heilige dag ontstaan; De dag van de Allerheiligen Dag. Tussen 31 oktober en 2 november vierden de Christenen de dag dat alle Heiligen worden herdacht en geëerd. Een hele duidelijke invloed van de oude culturen, omdat de Christenen ook geloofden dat in deze nachten de sluier tussen de aardse en de spirit wereld dunner was en je daarmee beter in contact kon komen met deze heiligen.

Het blijft echter niet alleen bij ons in Europa een heilige periode. Mede te danken aan dat het Christendom de oceanen oversteekt naar andere continenten en zich daar vermengt met de culturen en een eigen viering krijgt.

Dia de los Muertos, de dag van de Doden vanuit Mexico

Met de komst van het Christendom aan de andere kant van de oceaan, specifiek in Mexico, ontstaat er weer een vermenging van oude godsdiensten, culturen en het Christendom. Allerheiligen dag is bij de Mexicanen niet zozeer alleen een dag om de heiligen te eren, maar een dag om overleden dierbaren en in het bijzonder voorouders te eren. De inheemse volkeren zoals de Azteken, Mayas en Incas hebben hier het grootste invloed op. Deze verschillende stammen vereerden hun voorouders gedurende de periode net voor ‘Halloween’, vaak ook rondom de Leeuwenpoort. Echter door de komst van de Christelijke Spanjaarden is deze dag verschoven naar oktober.

Dia de los Muertos is ook een ware viering, waarbij de dood volledig omarmd wordt en mensen hun huizen, straten en begraafplaatsen rijk versieren. In de nacht van 31 oktober en 1 november komen de geesten van overleden dierbaren en voorouders langs op aarde, om weer samen te zijn met hun geliefden en te zien hoe de familie zich voortzet. Er worden speciale rituelen en offers gedaan om de geesten te eren en ook wordt er gebruik gemaakt van licht, om ze de weg terug naar de spirit wereld te wijzen.

Niet alleen aan deze kant van de wereld wordt er een pad van licht gevormd rond deze nachten, ook in Azië vind je vieringen die te maken hebben met transities en transformaties.

Thadingyut, de terugkeer van Boeddha naar de aarde in Myanmar

Net zoals tijdens de Allerheiligen Dag zijn 31 oktober, 1 en 2 november hele bijzondere dagen in Myanmar. Echter staat deze viering volledig los van het Christendom. Rond deze periode vindt Thadingyut plaats, het festival van het Licht.

Het verhaal gaat dat Maya, de moeder van Boeddha, een week na zijn geboorte is gestorven. Na haar overlijden werd zij herboren in de Trayastrimsa hemel als een God genaamd Santusita. Later in zijn leven wilde Boeddha zijn moeder eren en steeg hij op naar deze hemel, om daar drie maanden te verblijven en beloofde hij daarna terug te keren naar de aarde. In die drie maanden vond tevens het regen seizoen plaats.

Na de drie maanden, rondom de volle maan in Thadingyut, was het de terugkeer van Boeddha naar de aarde. Bij zijn terugkeer, al afdalend naar de aarde, kwam hij terug met zes gekleurde stralen die uit zijn lichaam schenen naar de stadspoort, daarbij ook omringd door verschillende Goden en Brahma’s. Hiermee werd de hele stad verlicht.
Rond deze periode worden daarom huizen en tempels verlicht, om deze bijzondere terugkeer van Boeddha te markeren en zijn pad te verlichten.

De heilige nacht met vele namen

Ongeacht waar we ons ter wereld bevinden, we vinden altijd gelijkenissen met elkaar. Zeker als het gaat om zulke bijzondere vieringen en rituelen. Natuurlijk heeft elke cultuur, geloof en samenleving haar eigen specifieke rituelen en wijsheden, echter zoals je kan lezen zijn er belangrijke gelijkenissen.
De heilige nacht van 31 oktober op 1 november is een opening naar de spirit realm, waarbij er gebruik wordt gemaakt van Licht. De ene cultuur drijft met het Licht Spirits weg, de ander gebruikt het als begeleiding van Spirits en Heiligen.

Een dag van het Donker.

Een dag van het Licht.

Een dag van mensen en natuur.

Een dag van spirits en voorouders.

Een dag van transformatie.

Een dag om te vieren.

In de avond van 31 oktober maken wij ook gebruik van deze heilige en mystieke energie. Lightrider Marieke houdt een online live class ‘Halloween’, waarin we o.a. een transcendente reis samen maken. Met de sluier naar de spirit realm zo dun en gedeeltelijk gelift belooft het een bijzondere les te worden. Doe je ook mee? Tickets vind je al voor €11 HIER.

Hoe vier jij deze bijzondere dag?
In Liefde, Nina Omeragic-Dokic

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!