Selecteer een pagina

Grenzen stellen als self-care tool

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Grenzen stellen als self-care tool” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”15237″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat houdt self-care precies in en hoe doe je dat? Is dat wekelijks in bad gaan met een maskertje op of ga je naar tiendaagse stilte retreat? Self-care ziet er voor iedereen anders uit en is voor ieder een persoonlijke ontdekkingsreis. Dat grenzen stellen daar een belangrijk onderdeel van is, lijkt een inkoppertje. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Ken jezelf 

Je moet jezelf goed kennen om jouw grenzen te kennen. Niet alleen weten wat jou gelukkig en energiek houdt maar ook zeker wat je gevoel je vertelt. Iets kan nog zo goed in je hoofd klinken maar niet lekker voelen. Probeer steeds meer in contact te komen met je lichaam en weet waar en hoe je je intuïtie voelt en kunt volgen. Analyseer jouw dagen en kijk wat je op een dag doet, wie ontmoet je en hoe voel jij je aan het einde van die dag? Doe je deze dingen omdat je dat oprecht graag wilt of omdat je voelt dat het moet? Kijk eens kritisch en eerlijk naar jouw gemiddelde dagbesteding, gewoonten, ervaringen en je sociale leven en maak de balans op.

[dt_gap height=”8″ /]

Stel grenzen

Op het moment dat je weet wat je nodig hebt en wat niet (!) kun je grenzen gaan stellen. Wat geeft jou energie en wat niet? Hoe zit het met jouw werk en de werkdruk? Met wie breng je veel tijd door en geven deze mensen jou energie of juist niet? Trek voldoende tijd uit om erachter te komen waar jouw grenzen liggen en weet dat deze grenzen ook kunnen veranderen in bepaalde situaties of wanneer je belandt in een nieuwe levensfase. Stel die grenzen op vanuit je gevoel, niet wat goed klinkt of hoe het zou moeten volgens de wereld om je heen.

[dt_gap height=”8″ /]

Communiceer je grenzen

Cruciaal punt! Je kunt jouw grenzen nog zo goed kennen maar als je die niet uitspreekt kunnen ze niet gerespecteerd worden. Zeg “nee” tegen een borrel om je favoriete boek te lezen, geef bij je manager aan dat de werkdruk te hoog ligt of zeg de afspraak met die vriendin af waar je je nadien altijd energieloos voelt. En als je grenzen stelt, doe dat dan volledig en concreet. Als je aangeeft dat iets teveel is probeer dat dan niet te aardig te doen, wees hierin zakelijk. Zakelijk betekent niet onaardig. De communicatie kan voor velen een uitdaging zijn, houd dit in je achterhoofd: neem niet aan dat mensen jouw grenzen als negatief ervaren, over het algemeen houden mensen van duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn.

[dt_gap height=”8″ /]

Blijf trouw aan jouw grenzen

Je hebt geen grenzen gesteld om ze vervolgens te negeren. Grenzen kunnen natuurlijk verlegd worden of aangepast naar gelang jouw situatie veranderd of jijzelf veranderd. De vriendin die altijd veel energie van je vroeg kan ook veranderen waardoor je juist heel veel zin hebt om weer af te spreken. Als je in een specifieke situatie een grens over moet gaan, neem dan de tijd om je beslissing te maken, je hoeft niet vandaag het antwoord te weten.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Luister dan de podcast “Boundaries” van Take Care of Your Selfie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Take care of your Selfie

Anouk Schaap van Take care of your Selfie leert jou hoe jij je ware selfie kunt zijn, zonder likes of filters. Ze gaat aan de slag met overtuigingen die je niet dienen, je leert te vertrouwen op jouw intuïtie en om van daaruit nieuwe keuzes te maken. De workshop is opgedeeld naar Mind, Body en Soul en wordt in de oneven weken op vrijdagochtend van 09.30 uur tot 11.00 uur gegeven bij De Bewustzijn School.

Meer lezen van Take care of your Selfie?

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!