Selecteer een pagina

30.06.2021 | Astrologie

Familiesystemen: Hoe werkt het?

“De kunst is om op je eigen plek te staan en de ander zijn plek te gunnen. Zo creëer je verbinding met jezelf en met de ander. Verbinding geeft kracht, waarmee je waardevolle doelen kunt bereiken. Sta jij stevig op jouw plek?” – Els van Steijn (De fontein, vind je plek)

Vind jij het lastig om relaties te behouden? Heb jij een negatief zelfbeeld? Of voel jij je vaak niet begrepen? Dit zijn hardnekkige terugkerende patronen die waarschijnlijk terug te voeren zijn naar jouw familiesysteem.

Wat is een familiesysteem?

Een familiesysteem kan je zien als het collectieve geheugen van jouw biologische familie. Hierin staan alle ervaringen en herinneringen van jouw familie opgeslagen. Denk hierbij aan positieve gebeurtenissen zoals geboortes, liefde etc. Maar ook negatieve zoals ziekte, oorlog, verslavingen… Dit geheugen is niet meetbaar, maar speelt wel door in jouw huidige leven en hebben jou gemaakt tot wie jij bent.

Het systeem

Binnen het familiesysteem heeft elk familielid zijn of haar eigen gelijkwaardige plaats en rol. Bovenaan staan jouw voorouders. Daaronder jouw grootouders. Daaruit komen jouw ouders en uiteindelijk jijzelf en je broers en zussen. Maar het kan zijn dat jij je bijvoorbeeld verantwoordelijk voelt voor jouw ouders. Dan plaats jij jezelf boven hen en verschuif je dus naar een rol die jij niet van nature niet hoort te spelen. Dit heeft een negatieve invloed op de relatie naar jouw ouders en daardoor ook naar jezelf. Jij bent alleen aan het geven en bent minder goed in staat om te ontvangen. Wat gebeurt er dan? Dan raak jij uit balans. Hierdoor kan jij bijvoorbeeld lichamelijke klachten ontwikkelen om het balans weer te herstellen. Wanneer jij bijvoorbeeld ziek wordt, kan jij namelijk niet meer geven. Dan kan jij alleen nog ontvangen.

Een ander gevolg van aannemen van de verkeerde rol, is dat je behoeftig wordt. Als jij bijvoorbeeld jezelf boven jouw ouders plaatst, draag jij zorg voor hen. Daardoor heb jij niet de zorg gekregen die jij nodig hebt en ga je compensatie zoeken in je andere relaties. Bijvoorbeeld bij je partner of zelfs bij je kinderen.

Hoe jij jouw eigen plek weer inneemt binnen het systeem

Hierom is het erg belangrijk om jouw eigen plek binnen het systeem te kennen en hier krachtig in te gaan staan. De kunst is om iedereen zijn of haar plek te gunnen en je te realiseren dat jij alleen kan dragen wat van jou is. Dat wil niet zeggen dat je niet mag meeleven met een ander, maar het is niet jouw taak om over te nemen wat niet voor jou is. Zo stap jij weer terug in jouw plaats en worden de natuurlijke relaties weer hersteld. Nu zal je merken dat jij je vrij voelt om je leven te leiden zoals jij dat wilt en gelijkwaardige relaties op te bouwen met anderen.

In liefde,
Joanne Boerema

Bronnen:
Bert Hellinger, ‘De verborgen dynamiek van familiebanden’
Els van Steijn, ‘De fontein, vind je plek’ en ‘De fontein, maak wijze keuzes’

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!