Selecteer een pagina

Ervaar de kracht van nieuwsgierigheid – The Work of Byron Katie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=” Ervaar de kracht van nieuwsgierigheid – The Work of Byron Katie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10474″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat als we het nieuwe jaar met nieuwsgierigheid beginnen? Nieuwsgiering zijn, is een van de krachtigste dingen die we kunnen doen. Nieuwsgierigheid vraagt een don’t-know mind, dat wil zeggen een geest die niet labelt en oordeelt, maar open staat voor alles wat is. Zonder deze mindset kun je niet spreken van nieuwsgierigheid.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Als nieuwsgierigheid ontbreekt

Doorgaans zijn we geneigd om al snel een antwoord klaar te hebben. Om gedachten en meningen te hebben over hoe de omstandigheden zouden moeten zijn en over hoe anderen zich zouden moeten gedragen. Wanneer we voldoen aan de voorwaarden die we aan onszelf en aan anderen stellen, zullen we ons gewaardeerd, geliefd en gelukkig voelen. Denken we.

 

De I-know Mind

Wanneer we problemen in ons leven ervaren, zijn we geneigd om nóg meer te gaan nadenken en ons als het ware uit de problemen of stress te denken. Ons verstand, onze I-know mind, wil antwoorden, verklaringen en oplossingen gebaseerd op onze kennis en onze verwachtingen: als… dan… Als we ergens tegenop zien, kunnen we ons hierover al dagen van tevoren druk maken en angstige gedachten hebben. Wat we meestal niet doen, is echt naar deze gedachten kijken en ons afvragen of ze überhaupt waar zijn.

 

The Work: zoeken naar de waarheid

‘Is het waar?’ is de eerste vraag van The Work van Byron Katie. The Work is een simpele en krachtige methode van zelfonderzoek, een proces van verdiepend bewustzijn. The Work bestaat in totaal uit vier vragen en drie omkeringen. Het kan letterlijk mind blowing zijn wanneer je echt de tijd neemt om deze vragen te overwegen en zoals in een meditatie, deze vragen tot je te laten doordringen en verstillen.

 

Automatismen versus zelfonderzoek

Onze mind doet vaak alsof hij weet wat hij eigenlijk niet weet. Hij stopt onze nieuwsgierigheid en stapt in automatismen. Maar kun je luisteren naar de vragen van The Work alsof je ze nog nooit hebt gehoord? Kun je eerlijk en open naar jezelf kijken en kun je de nieuwsgierigheid van de don’t- know mind toelaten?

 

De don’t-know mind

We weten nooit zeker wat er gaat gebeuren. Wanneer we ons dat realiseren, kan de angst voor wat er kán gebeuren oplossen. De don’t-know mind, de mind zonder conditioneringen, overtuigingen en aannames, creëert ruimte en nieuwsgierigheid. Zonder stressvolle gedachten en zonder het label van goed of fout, ontstaat er een openheid die het mogelijk maakt dat iets anders dan de gedachte de show gaat runnen. Iets anders dan de gedachte van de I-know mind krijgt ruimte om zich te laten zien. Het is een helder en diep weten die verwondering en vertrouwen behelst. Het is een levensenergie die je kan optillen.

 

Het waardevolle van niet-weten

Hoe zou het zijn om jezelf, de situatie en andere mensen te benaderen met een mind die open is, die het niet weet? Weet het niet, weet het niet zeker. Voel het. Heb geen vaste mening. The Work kan je helpen om jezelf toe te staan om het niet-weten te begrijpen en te luisteren naar je eigen Zijn. Je ervaart een helder weten vanuit je hart. Het klinkt paradoxaal maar er is niets veiliger en natuurlijker dan dit niet-weten.

 

Omgekeerde wereld

Vanuit de don’t-know mind ontstaat het verlangen en de nieuwsgierigheid om daar te zijn, op díe plek, die je eerst angst boezemde. Iets wat in eerste instantie moeilijk leek, verandert in iets waarnaar je nieuwsgierig wordt. Zie je jezelf al staan op dat podium? Open voor wat er gebeurt, verwondering voor het publiek, de stilte, de bereidheid om naar jou te luisteren…

 

Experimenteer met The Work

Ben je in voor een experiment? Volg dan deze vijf stappen:

  1. Stel je jezelf een conflict voor, al dan niet bestaand.
  2. Word je bewust van alle gedachten die in je opkomen en je gefixeerde mening over hoe het zou moeten zijn. ‘Hij zou me moeten begrijpen’, ‘hij heeft geen respect voor mij.’
  3. Vraag jezelf bij elke gedachte af: kun je zeker weten dat je gedachte werkelijk waar is? Overweeg eens hoe het zou zijn, hoe je jezelf, anderen en de situatie benadert met deze don’t know mind.
  4. Voel het don’t know, zonder gefixeerde mening. Sta jezelf toe dat je iets nieuws wilt leren, dat je wilt begrijpen vanuit openheid.
  5. Wie ben je zonder de I-know mind?

Ben je dapper genoeg om de laatste vraag te overdenken en deze echt binnen te laten komen? Het kan je hele wereld op zijn kop zetten…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over The Work?

Nieuwsgierig geworden naar de The Work en wil je meer weten? Danielle van Ameijde geeft op de oneven zondagen de workshop ‘The Work’ bij de Bewustzijn School. Hier wordt de methode stapsgewijs uitgelegd en beoefend. Check het lesrooster om je aan te melden! Voor meer informatie kun je ook een bericht sturen naar info@livingturnaround.nl of bezoek haar www.livingturnaround.nl.

Niets meer info@livingturnaround.nlmissen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!