Selecteer een pagina

31.03.2021 | Mind Matters

DE DOOD VAN HET EGO | Sterven voordat je sterft

“Als je niet sterft voordat je sterft, sterf je wanneer je sterft” schreef de Duitse poëet Johan von Goethe in de 19e eeuw.

Pasen ken jij waarschijnlijk als een Christelijk feest waarin gevierd wordt dat Jezus uit de dood is opgestaan. Maar hoe kunnen wij het sterven en wederopstaan symbolisch begrijpen? En hoe komen deze thema’s voor in andere tradities, culturen en religies?

Alle mystieke tradities kennen het concept van sterven voordat je werkelijk sterft. In het Jodendom wordt gezegd dat Mozes stierf door al pi haShem “de Kus van God”. De Joodse mysticus Abraham Abulafia (13e eeuw) legde deze Goddelijke Kus uit als een Bewustzijnsproces waarbij het Hoogste menselijke Bewustzijn verenigt met het Goddelijke bewustzijn. Deze vereniging met het Hoogste Bewustzijn is alleen mogelijk wanneer we onze Ego zo klein mogelijk maken: door onze Ego te laten sterven. Dan komen we in de staat van Bewustzijn dat we de liefdevolle Goddelijke stem van onze Ziel weer kunnen horen. Het Heilige deel in ons allemaal. Soefi Rabia al Basri (2e eeuw) schreef hier een prachtig gedicht over:

Het is ironisch, maar één van de meest intieme daden van ons lichaam is de dood.
Zo mooi leek de dood – wetende wie ik dan zou kussen
Ik stierf een duizend keer voordat ik stierf
“Sterf voordat je sterft” zei de profeet Mohammed
Hebben vleugels die angstig waren
ooit de Zon aangeraakt?
Ik werd geboren toen ik alles waarvoor ik bang was – lief kon hebben.

Deze transformatie van angst naar liefde is ook waar het verhaal van Jezus werkelijk over gaat. Het Ego houdt zich vast aan angst. Ook Jezus was bang om te sterven (Ego), maar aanvaardde zijn Lot en liet daarmee zijn Ego los. Aan het kruis riep hij het Goddelijke aan voor hulp, hiermee riep hij het Goddelijke in zichzelf en daarmee zijn Ware Zelf aan. Zijn Ego stierf, hierdoor werd hij herenigd met zijn Goddelijke Essentie en daardoor met zijn Ware Zelf. Door deze Goddelijke transformatie waarin hij bevrijd werd van de barrières die tussen hem en het Goddelijke instaan , vond hij het werkelijke leven! 

Hierin is Jezus een voorbeeld voor ons allemaal. Jezus herenigde zichzelf met zijn Goddelijke Aard en leerde ons dat wij allemaal in onze Essentie goddelijk zijn. Hij leerde ons om onszelf lief te hebben. Want wie het Hogere liefheeft, heeft zichzelf lief. In het goddelijke zijn wij verbonden met elkaar. Jouw Essentie is net zo goddelijk als de mijne. Daarom is er geen verschil tussen jou en mij. En daarom is het ook in de liefde dat we elkaar en onszelf het meeste eren. Dit is wat Jezus ons geleerd heeft en wat we het Christusbewustzijn noemen. EN JIJ KAN DIT OOK! We are all spiritual beings living a human experience. Ook jij kan door de barrière van angst heen breken en het Goddelijke in jezelf terugvinden. Door je bewustzijn frequentie te verhogen, leer je je Ego stukje bij beetje meer los te laten. Ook jij kunt dan terugkeren naar je Essentie. Terug naar het leven in liefde en vertrouwen.

Sterf voordat je sterft en vind opnieuw het Goddelijk Licht in jezelf
In de staat van Verlichting is wanneer we werkelijk Leven
We leven dan in Liefde
In Eenheid
Vanuit onze Ziel
In ons Lichaam
Naar de Buitenwereld

In Liefde,

Joanne Boerema

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!