Selecteer een pagina

5.09.2017 | blog, Online School

Deze kinderachtige strategie helpt je om te committeren aan je doelen – Roanne van Voorst

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Een supersimpele strategie die je helpt om te committeren aan je doelen: Daaaaaaaaaaar komt het broccolivliegtuig! – Roanne van Voorst” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6761″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Heb jij wel eens een van de volgende gedachten?

“Ik zou dat project dolgraag beginnen, maar dat gaat nooit lukken. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen!”

“Ik zou echt heel graag zo’n reis maken. Maar waar haal ik de tijd en het geld vandaan?”

“Misschien moet ik mijn eigen bedrijf beginnen. Maar hoe… oh, laat ook maar.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Ik heb dit soort gedachten heel vaak. Ze staan voor angst voor het onbekende, over overwhelm, voor een gebrek aan vertrouwen in mijn eigen kunnen. Het zijn belemmerende gedachten, die me ervan zouden kunnen weerhouden om mijn hart te volgen en het leven te leiden dat ik wil leiden, ook als dat me naar spannende en avontuurlijke paden leidt. Gelukkig is er een super simpele strategie, die me altijd helpt om ondanks dit soort gedachten te DOEN. Ik noem de strategie ‘hier komt het broccolivliegtuig.’

Hier komt het broccolivliegtuig

Stel je eens een kleuter voor, die in zijn stoeltje aan de eettafel zit. Voor hem op tafel staat een bordje vol met groente. De kleuter weigert ze op te eten. Hij lust geen groente; vooral de broccoli niet, die vindt hij maar bitter. Hoe kunnen zijn vader en moeder hem overtuigen om zijn bordje toch op te eten?

Juist. Ze maken het leuk voor hem.

Dat doen ze als volgt: papa prikt een stukje broccoli aan zijn vork, beweert tegen zijn zoontje dat het een vliegtuig is, maakt een hoop lawaai dat vagelijk doet denken aan het geluid van een draaiende motor, en laat de vork cirkels door de lucht draaien. Het jongetje begint te lachen en enthousiast op en neer te wippen in zijn stoeltje. Hij weet al wat er komt en opent zijn mond vast wijd. Die mond is in zijn fantasie een tunnel geworden waar het vliegtuig doorheen moet, en vlak voordat de vork die tunnel ingaat roept zijn moeder: “hier komt het broccolivliegtuig!”

10 punten voor team vader en moeder, want hun – ietwat vreemde, als je het zo leest – methode werkt. En hoe! Kind eet groente, kind heeft lol, kind blijft gezond, voedsel wordt niet tegen de muur gekwakt, vader en moeder hoeven niet extra op te ruimen, vader en moeder hebben geen verstoorde nachtrust door kind met griep/keelpijn/snotoverschot.

Het grappige is: hun zoontje weet best dat hij zojuist de broccoli heeft opgegeten die hij even daarvoor nog niet lustte. Waarschijnlijk vindt hij de groente nog steeds niet lekker. Hij is het alleen even vergeten omdat hij werd afgeleid door iets wat hem amuseerde.

Nog veel grappiger: Dat principe kunnen wij volwassenen ook gebruiken.

Telkens als ik een groot project of ingewikkelde taak wil beginnen, dat ik eigenlijk zo spannend of ingewikkeld vind dat ik er bijna niet aan durf te beginnen, maak ik het leuk voor mezelf. Ik verleid mezelf om het te doen, ik leid mezelf af met dingen die me amuseren. Misschien een beetje kinderachtig, maar dat kan me niks schelen – zolang deze strategie me maar helpt om al mijn doelen te bereiken. Misschien helpt deze methode jou ook!

Broccolivliegtuigje spelen – voor volwassenen

Dit zijn drie manieren waarop je van iets bitters, iets lekkers maakt:

 

  1. Snijd je taak op in kleine stukjes. Vaak raken we overweldigd door onze eigen grote plannen. Het resultaat daarvan is dat we als het ware bevriezen en er maar helemaal niet meer aan beginnen. Voorkom dat, door je grote plan te verdelen in 10 of 50 of 100 kleine taakjes. Voer vervolgens elke dag een van die taakjes uit. Het mag zo klein zijn dat het bijna belachelijk lijkt. Is het je grote plan om een boek te schrijven, dan is je eerste taak bijvoorbeeld ‘5 minuten brainstormen over een potentiële titel.’ Is je grote plan het maken van een reis, dan is je eerste taak ’30 minuten googelen naar de mooiste zandstranden ter wereld.’ Dat is alles wat je vandaag hoeft te doen. Verplicht jezelf niet om meer te doen dan deze ene taak, maar plan al wel vast een nieuwe taak in voor de volgende dag. Dit is te doen, toch? En het fijne is: al die kleine taakjes samen, vormen de uitvoering van jouw plan.

 

  1. Kies voor een inspirerende werkplek. Als ik voor een project diep moet nadenken – een taak die de meeste mensen typisch moeilijker vinden dan snelle en gemakkelijke klusjes zoals het beantwoorden van de e-mail – verleid ik mezelf tot dat werk door het uit te voeren in een omgeving die comfortabel en inspirerend voelt. Dat kan een fijn koffiecafé zijn, of een bankje in de zon in het park. Ik neem een schijfboekje mee, bestel een lekkere kop koffie voor mezelf, blijft bewust offline en zet de wekker voor een of twee uur gefocust werk. Vaak schrik ik wakker van het alarm en ben ik al een heel eind onderweg in de taak die ik voorhanden had.

 

  1. Let op je taalgebruik. Als we iets eng of moeilijk vinden, gebruiken we vaak onbewust taalgebruik dat die angst of weerstand onderstreept. “Ik moet zoveel uitzoeken”, zeggen we dan bijvoorbeeld, of “ik heb geen idee hoe ik dat ooit voor elkaar moet krijgen.” Dit soort taalgebruik is niet alleen demotiverend, het verhult ook dat je vrijwillig aan het werk bent aan jouw eigen doel! Het suggereert dat het je is opgelegd, en dat er geen lol aan te beleven is. Maar jij wilde dit, toch? Herinner jezelf daar dan aan door de woorden die je kiest. Actieve en open zinnen zoals “ik wil dit allemaal uitzoeken,” en “ik heb nu nog geen idee hoe ik dit moet doen, maar ik ben er mee bezig!”, voelen inspirerend, hoopvol en geven je ownership over je acties: je bent aan je doel aan het werken, je stuurt je eigen leven!
Met zijn allen aan de broccoli.

De komende dagen kun je mij in mijn favoriete koffiecafé vinden, waar ik zal zitten werken aan de allereerste stappen van mijn nieuwe plan, waarvan ik nu nog niet weet hoe ik het ga uitvoeren – maar binnenkort weet ik dat wel!

Doe je met me mee? Laat me weten hoe het gaat (info@roannevanvoorst.com), en of jij nog andere tips hebt die jou helpen committeren aan intimiderende plannen en projecten!

Had je wat aan deze tips? Je kunt je hier inschrijven voor mijn gratis Bravery letters. Dat zijn digitale brieven die ik je twee keer per maand stuur (je kunt je altijd weer heel makkelijk uitschrijven) met adviezen en inzichten over intentioneel en succesvol leven.

Wil je iets meer hulp en begeleiding bij het uitvoeren van je plannen, dromen en projecten? Dan is mijn nieuwe online training wellicht iets voor jou. Die gaat per 1 januari 2018 weer van start, en daarin begeleid ik je een heel jaar lang middels wekelijkse lessen om van jouw dromen, de dagelijkse praktijk maken. In One Year of Courage combineer ik de beste tijdsmanagementsmethoden (Getting Things Done en beyond, met een vermenging van mijn persoonlijke beste tips), persoonlijk leiderschaps-skills, en het converteren van doelstellingen naar werkelijkheid.

 

~ Roanne van Voorst ~

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: Ben jij een opgever of een als-danner? 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!