Selecteer een pagina

De weg naar jouw Grootsheid #7: Zelf-liefde en egoïsme

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De weg naar jouw Grootsheid #7: Zelf-liefde en egoïsme” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”13920″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wanneer is het oké om onaardig te zijn? Toen deze vraag mij werd gesteld, kwamen er direct een aantal gedachten bij me op. Ten eerste: wie bepaalt wat oké is? Vervolgens: wat is de definitie van het woord onaardig? En tot slot: is onaardig zijn egoïstisch of iets anders…?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Is dit oké?

Even geleden kreeg ik te maken met een vriendin, die mij beschuldigde van iets wat ik niet had gedaan. Mijn interpretatie van haar boosheid maakte dat ik mij aangevallen voelde. Ik voelde me een boksbal, waarop al haar denigrerende woorden werden gebotvierd.

Uiterlijk gezien bleef ik kalm, maar eerlijk gezegd was ik niet gediend van dergelijk gedrag. Ik  zie mezelf als krachtig en in balans. Echter, op dat moment wankelde ik.

Ik vroeg haar me te vertellen wat haar dwarszat en realiseerde me vervolgens dat ik niet met haar sprak, maar met haar boosheid. Ik besefte dat dit gesprek geen zin had. Toen ik dat aangaf en wilde weglopen, zei ze dat onze vriendschap over zou zijn als ik wegging. “Ik laat me niet manipuleren,” zei ik kalm en liep alsnog weg.

Was dit onaardig? Voor haar ongetwijfeld. Voor mij zeker niet.

Wie bepaalt de definitie van onaardig?

Onaardig zijn is perceptie. Wat ik als onaardig ervaar, kan door een ander niet zo worden ervaren en vice versa. Natuurlijk zijn er sociale omgangsvormen waar bepaald gedrag makkelijk kan worden geschaard onder aardig of onaardig, maar doen die algemeenheden ertoe als jij zelf het als onprettig hebt ervaren? Niet echt.

Durf egoïstisch te zijn

Onaardig zijn wordt vaak gekoppeld met egoïstisch zijn. Dat je alleen maar met jouw eigen belang bezig bent. Dat je geen rekening houdt met de ander.

Jouw Grootse Zelf durft te kiezen voor haarzelf. Zij weet dat, als je voor jezelf kiest, je daarmee ook automatisch voor de ander kiest. Hoe? Door jou in jouw volledige zelf te accepteren, laat je de ander zien wie jij bent. Als iemand ervoor kiest om van jou te houden, dan houden ze niet van een omhulsel, maar dan houden ze van jouw volledige zelf. Dat is Zelf-liefde.

Doe wat goed voelt voor jou…

De situatie die ik omschreef met mijn vriendin betekende het einde van onze vriendschap. Ik heb nooit begrepen wat er nu gebeurde tussen ons, waardoor het zo explosief tot een einde kwam. Maar ik sta 100% achter het besluit weg te lopen toen ik dat deed. Het voelde niet goed om te blijven. Ik ben niet bang om mensen los te laten. De juiste mensen blijven of komen weer terug. Dat is Zelf-liefde.

… op de lange termijn

Waar het om gaat, is dat jij doet wat goed voelt voor jou. Dat is altijd een keuze die goed voelt op de lange termijn.

Het kan goed voelen om de ander uit te schelden of om wraak te nemen. Maar wat heb je daaraan als je je later schuldig voelt of jezelf afwijst omdat je beter bent dan dat?

Het voelt misschien wat onwennig om weg te lopen. Het voelt misschien eenzaam om de ander los te laten. Uiteindelijk kan dat juist wel de beste keuze zijn. Er is niemand anders dan jij die dit kan bepalen. Durf te vertrouwen hierop. Ook dat is Zelf-liefde.

Terug naar de vraag

Wanneer is het oké om onaardig te zijn? Mijn antwoord is heel simpel: Als je de ander duidelijk, respectvol en met de juiste intentie laat weten wie jij bent en waar jij voor staat. Je kunt alleen verantwoordelijkheid nemen voor jouw intentie en jouw woordkeuze, niet voor hoe het op de ander overkomt.

Wees niet bang om onaardig of egoïstisch genoemd te worden. Soms is dat een onbedoeld compliment omdat jij durft te staan voor wie je bent. En juist dat is Groots![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Grootsheid is de norm!

Dat is de missie waarmee Janet de wereld een stukje mooier gaat maken. Haar eerste boek ‘Gelukkig Groots’ is vanaf 10 december 2019 te koop! Wil je meer lezen over Janet en haar missie? Kijk dan op www.gelukkiggroots.nl of neem contact met haar op door haar een e-mail te sturen.

Lees ook de eerdere blogs in de reeks “De weg naar jouw Grootsheid”: 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!