Selecteer een pagina

De weg naar jouw grootsheid #6: Overvloedig leven

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De weg naar jouw grootsheid #6: Overvloedig leven” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11346″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

We hebben in Nederland de neiging om onszelf kleiner te maken dan we zijn. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. We zijn zelfs best trots op die nuchterheid. We zullen nooit uit de hoogte doen. Dat hoort gewoon niet bij ons. Overvloed is een concept dat men vaak hierbij schaart. We associëren het met overdadig geld uitgeven, egoïsme en uiterlijke schijn. Maar is dat werkelijk overvloed?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Wat is overvloed?

Overvloed kun je ervaren op vier gebieden. Geld komt vaak als eerste bij ons op. Logisch want het is de meest tastbare vorm van overvloed. Maar naast geld kun je ook overvloed ervaren in de liefde, tijd of in jouw talent.

Tekort is het tegenovergestelde van overvloed. Dit zien we veel in de maatschappij van tegenwoordig. Niet dat we arm zijn, maar wel dat we ons arm voelen. We hebben te weinig tijd. We hebben geen talent. We verlangen naar meer geld. We voelen ons tekortgedaan of zijn tekortgeschoten in de liefde.

[dt_gap height=”8″ /]

We ploeteren voort…

We ervaren verontwaardiging of jaloezie wanneer een ander ‘zomaar’ iets toebedeeld krijgt. We hebben respect voor de gewone mens. De mens die carriere maakt én daarnaast nog een gezin runt. Degene die worstelt en uiteindelijk beloond wordt. Degenen die werkt voor zijn geld. Degene die nooit het hoofd laat hangen, maar door blijft gaan.

Velen van ons willen ook bij die groep horen. We zijn sterk. We zijn een voorbeeld. We willen verdienen wat we krijgen, maar ergens diep van binnen geloven we steevast dat we niet krijgen wat we verdienen. En dus ploeteren we voort. Wachtend op dat ene moment dat we beloond worden.

[dt_gap height=”8″ /]

… maar wat als dat niet hoefde?

‘Er kan geen genezing plaatsvinden in een vaccuüm, Cami. Dat kan alleen door onze interacties met andere mensen. Door te geven, focus je op datgene wat je anderen te bieden hebt, waardoor je meer overvoed in je leven uitnodigt.’

Deze prachtige quote las ik in het boek ’29 geschenken: hoe een maand lang geven je leven kan veranderen’ van Cami Walker.

Geven is een prachtig iets. Als je tekort ervaart – op welk vlak dan ook – dan is geven een fantastische manier om het tij te keren. Dit betekent niet dat je maar overal geld aan spendeert als je al schulden hebt. Het betekent echter wel dat je niet bang moet zijn om geld uit te geven aan die dingen die jou of een ander kunnen helpen. Het betekent ook niet dat je iedereen maar jouw onverdeelde tijd, aandacht en liefde geeft, want er zijn nu eenmaal mensen die jouw goedheid voor hun eigen gewin gebruiken. Het betekent echter wel dat je vertrouwen hebt in de juiste toebedeling van jouw tijd, aandacht en liefde.

[dt_gap height=”8″ /]

Vergeten we niet iets?

Maar gaat overvloed dan alleen over geven? Nee, zeker niet. Overvloed is als water; het is gezond als het stroomt. Overvloed stroomt als je kunt geven, ontvangen en ermee kunt zijn.

Waarom zou je alleen een ander iets gunnen en jezelf niet precies datzelfde? Een beetje egoïsme is niet erg, maar juist heel erg gezond. Leer vaker ‘dank je wel’ te zeggen en het daarbij te laten. Ontvangen is daarmee een waardevolle oefening in dankbaarheid.

En dan het ‘ermee zijn’. Als iemand jou een compliment geeft, neem het aan in plaats van direct een wedercompliment te geven. Als iemand jou zomaar een cadeau geeft, accepteer deze dan. Zeg niet direct dat je hen terugbetaalt, maar neem het aan. Gun die ander het plezier van geven. Besef dat je hiermee jouw eigenwaarde een duwtje omhoog geeft. Zoals ze bij L’oreál zo mooi zeggen: “Omdat je het het waard bent.”

[dt_gap height=”8″ /]

De juiste balans

Overvloedig leven is voor iedereen haalbaar. Het is de juiste balans tussen geven, ontvangen en ermee zijn. Wat is de juiste balans? Dat is wanneer jij ontspanning ervaart op deze vier gebieden. Er is genoeg voor iedereen als je de vorm durft los te laten. Zie het niet als geld, liefde, talent of tijd. Zie het als één en dezelfde energie. En laat die energie stromen.

Overvloed is het besef dat je meer mag verlangen en tegelijkertijd heel tevreden bent met wat je hebt. Het is het loslaten van verwachtingen. Het is dankbaarheid.

Overvloed is rijkdom ervaren. Het is geluk vinden in alles omdat je diep van binnen het vertrouwen hebt dat het precies goed is. En laat dat nou exact zijn waarom jij groots bent![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Grootsheid is de norm!

Dat is de missie waarmee Janet de wereld een stukje mooier gaat maken. Haar eerste boek ‘Gelukkig Groots’ is vanaf 10 december 2019 te koop! Wil je meer lezen over Janet en haar missie? Kijk dan op www.gelukkiggroots.nl of neem contact met haar op door haar een e-mail te sturen.

Lees ook de eerdere blogs in de reeks “De weg naar jouw Grootsheid”: 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

grapes

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!