Wat wil jouw lichaam je vertellen? ~ Deel 2 over regressietherapie & yoga
3 september 20185 tips om in liefde te geven en te ontvangen
12 september 2018[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De weg naar jouw Grootsheid #2: Kies voor lichtheid” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9473″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Heb je je wel eens afgevraagd wat er in jouw hoofd gebeurt wanneer je een gevoel van teleurstelling of frustratie ervaart? Het is interessant wat je denkt en vervolgens voelt als je in een bepaalde situatie zit. Ik neem je graag mee in een aantal voorbeelden.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Hoe reageren we op wat er gebeurt? Twee situaties:
Situatie 1: Jouw appje laat twee blauwe vinkjes zien. Jouw bericht is dus gelezen. Het is inmiddels twee uur later, maar geen respons. Waarom niet? Je hebt afgezegd, misschien wel voor de zoveelste keer, maar het gaat gewoon even niet. Zou ze misschien boos op je zijn?
Situatie 2: Je hebt een aantal leuke kledingstukken meegenomen de paskamer in. Vol enthousiasme pas je ze. Tien minuten later ben je een illusie armer. Het ene na het andere stuk past niet. De mouwen van het jasje zijn veel te lang. De jurk legt de nadruk precies op die kanten waar jij níet de nadruk op wilt leggen. Je krijgt de broek niet eens over je heupen. En ‘zwart kleedt af’? Echt niet.
We creëren allerlei verhalen in ons hoofd
Herkenbaar? Vast wel. We doen het allemaal. We creëren allemaal verhalen in ons hoofd en maken daarmee de waarheid negatief, vooral voor ons zelf. Wat je doet, is een waarheid creëren die de verbinding verbreekt tussen jou en de ander. Je bedenkt iets waardoor jij er slechter uit komt. Jij bent egoïstisch of zwak. Jij bent te dik, dun, kort, lang of je hebt gewoon een raar figuur.
Feit is echter dat je niet weet wát de waarheid is. Het is allemaal maar een verhaal. Ook jouw eigen mening. En toch is dat precies wat we vaak doen. We creëren een verhaal en zien dit als de waarheid. En daarmee creëren we onnodig leed. We doen aannames. We voelen ons veroordeeld. We stellen teleur of worden teleurgesteld. We worden boos op een ander, of op onszelf. We voelen ons afgewezen.
Toch best jammer. En onnodig!
Creëer een nieuw verhaal
Als iemand niet reageert op een appje, dan kan het ook zijn dat ze – net wanneer ze jouw appje leest – wordt gebeld met slecht nieuws. Of onverwachts haar kind bij de oppas moet halen, omdat die ziek is geworden. Of een sterfgeval. Of – minder heftig – misschien zit die ander gewoon even niet zo lekker in z’n vel.
En die kledingstukken? Kan het zijn dat de maten wellicht gewoon raar zijn of de kledingstukken slecht in elkaar gezet zijn? Dat dit niet betekent dat jij bent aangekomen of dat jij een vreemd figuur hebt.
En als deze voorbeelden, zowel positief als negatief, waar kunnen zijn, waarom is degene waar jij aan het kortste eind trekt dan altijd het meest geloofwaardig? Eigenlijk toch best raar, of niet?
Waarom geloven we – bijna altijd – de negatieve variant?
Waarom doen we dat? Ik vermoed dat we de waarheid geloven, die we onszelf al vele malen hebben verteld. Als jij denkt dat de ander boos is omdat jij afzegt, dan is het goed mogelijk dat je zelf juist boos bent omdat je hebt afgezegd. Je hanteert wellicht een hoge standaard en vindt misschien dat je gewoon zou moeten gaan.
Als jij denkt dat leuke kleding niet voor jou is weggelegd, kan het dan zijn dat je misschien best wat milder mag worden naar jezelf toe?
Wat je gelooft is jouw keuze
Als je iets maar vaak genoeg hoort, dan ga je het geloven. Wat je hoort komt niet altijd van buitenaf. Nee, het is juist vaak wat je jezelf vertelt. En veel gebeurt zo vanzelf dat je je er niet eens altijd van bewust bent. Daarom lijkt het ook alsof het van buitenaf komt. Maar dat van buiten is slechts een trigger. Het raakt je omdat er binnen in je al iets zit te etteren.
Ga maar na: als je ergens onzeker over bent, dan is juist dat hetgene wat je opvalt. Dat je niet snel genoeg een reactie krijgt na jouw afzegging. Dat je een bepaalde blik in de ogen van de verkoopster ziet, terwijl ze al jouw kledingstukken weer aanneemt en jij zegt dat je niets meeneemt.
Interessant om bij stil te staan. De zwaarte die je voelt doordat je het negatieve verhaal gelooft. De lichtheid die je voelt als je het positieve verhaal gelooft. En de realisatie dat als het je niet bevalt wat je denkt (en daarmee ook de gevoelens die het met zich mee brengt), dan kies je toch wat anders? Wie bepaalt uiteindelijk wat de waarheid is? Jij zelf! Het is allemaal maar verhaal en je voelt je zeker een stuk fijner als je kiest voor de positieve variant.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Grootsheid is de norm! Dat is de missie waarmee Janet de wereld een stukje mooier gaat maken. Haar eerste boek ‘Gelukkig Groots’ is vanaf 10 december 2019 te koop! Wil je meer lezen over Janet en haar missie? Kijk dan op www.gelukkiggroots.nl of neem contact met haar op door haar een e-mail te sturen.
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]