Selecteer een pagina

De rol van SQ in ons werk en levensverhalen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De rol van SQ in ons werk en levensverhalen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10636″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ik zat tegenover een directeur van een executive search en leadership bedrijf en sprak met hem over secure base leadership, het potentieel van het individu ontketenen, de ideeën van de topleiders in ons land veranderen en meer. Hij keek mij wat uitdagend aan en zei: “Ik heb zoveel boeken met theorieën over cultuur, menselijk gedrag, risico’s, mislukkingen en successen doorgenomen. Uiteindelijk komt het erop neer dat niet EQ of SQ succes bepalen, maar IQ”. Hij probeerde me uit te dagen en de psychologisch-spirituele backbone die ik in de afgelopen zes jaar heb opgebouwd, in twijfel te trekken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Het deed mij even denken aan de target-gedreven, corporate, ijverige en masculiene professional die ik voorheen was. Een groot deel van mij verlangde naar de ‘simpliciteit’ van dat bestaan, van op seculaire wijze spreken en handelen en van de focus leggen op kennis, competenties en vaardigheden meer dan wat anders. Een ander deel van mij schreeuwde: maak dat de kat wijs. Je weet dondersgoed dat de combinatie het verschil uitmaakt, zowel op korte als op lange termijn.

 

Hoe meer we erin stoppen, des te meer we eruit halen

Een paar dagen later sprak ik met een journalist / uitgever van het merendeel educatieve boeken af. We hadden het over de Nederlandse schrijvers- en sprekersmarkt. Schrijvers van autobiografieën worden in Nederland minder omarmt dan bijvoorbeeld in Amerika. De Nederlandse massa is geïnteresseerd in levensverhalen van anderen, als die verhalen maar van rijke en bekende mensen zijn.

Dan blijft de vraag over: wat leren zij van dit alles? Wat is de intentionaliteit? Waar staan die verhalen voor? Wat onderwijzen die verhalen ons? Hoe veranderen die verhalen ons, de samenleving en de rest van de wereld? Ook zijn er niet zoveel podia om over onze levensverhalen op zinvolle wijze te spreken, of manieren om er vanaf dag één van te kunnen leven. Natuurlijk gaat het om focus, om kansen voor onszelf te vinden en te creëren. Zoals altijd is het zo dat hoe meer we erin stoppen, des te meer we eruit halen, wat aankomt op vooral IQ en een beetje EQ. Of?

 

Linking pin

Kijk, natuurlijk is IQ en alles wat daaraan gekoppeld is van groot belang. Ik ben er echter niet van overtuigd dat IQ de belangrijkste differentiator is. Het hangt er vanaf of we op een stuk willen inzoomen, of dat we naar het grotere geheel willen kijken. Daarbij zijn er talloze voorbeelden van IQ en vrije wil in de vorm van gedachten/ideeën die tot historische duisternis en destructie geleid hebben. Natuurlijk kunnen we veel beter uitleggen hoe neurologie werkt dan decennia geleden en kunnen we accuratere voorspellingen doen. Maar de feitelijke wijze van denken van de directeur zou zomaar te beperkend kunnen zijn in deze tijden.

Hoe kan succes nou echt zijn, zonder EQ, bijvoorbeeld gedefinieerd door de kwaliteit van onze relaties, of de emotionele competenties zoals empathie? Wat betekent intelligentie en rationaliteit überhaupt als het niet in relatie staat tot anderen en van betekenis is voor humaniteit als geheel?

Er bestaat een linking pin. SQ verbindt IQ en EQ, of de linker- en rechterhelft van het brein. SQ is de essentie van ons bestaan en komt bijvoorbeeld met pure inzichten, ongelimiteerde en ongeremde creativiteit en progressie. SQ betekent diep denken. SQ is wat betekenis geeft aan onze levens, door voorbij het bewustzijn en onderbewustzijn te gaan, naar de eindeloze regionen die verder in het verschiet liggen. Juist daarom zijn onze levensverhalen en dus autobiografieën en documentaires zo waardevol. Het maakt de wijze waarop SQ de leiding heeft in de menselijke wereld tastbaarder.

 

Diep denken

Succes in ons werk en in onze levensverhalen komt door voorafgaand, tijdens en na het handelen diep te denken. Dat gaat verder dan het vergankelijke. Diep denken gaat over een weten dat niets te maken heeft met de 3D, menselijke wijze van weten. In feite begrijpen wij heel veel zaken in ons eigen leven en in het leven van anderen in relatie tot tijd en ruimte niet. Of we weten niet waar iets goed voor is. Met dit in het achterhoofd kunnen we zeggen dat één worden met het universum betekent dat we het universum moeten vertrouwen.

Ik heb besloten om dit principe vanaf 2019 nog meer toe te gaan passen. Een universele stem worden betekent die stem vertrouwen en die vaker niet dan wel in twijfel trekken. De tijden van puur en alleen solitaire studie, externe meesters en werken is voorbij. Eveneens ga ik niet terug naar mijn innerlijke stem alleen. Ik zal richting een integrale innerlijke stem werken en er gewoon zijn.

Hoe zal diep denken zich voor jou vertalen in de aankomende tijd?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over Dina-Perla Portnaar?

Dina-Perla Portnaar is transformational coach – personal growth, empowerment and spirituality. Zij bestudeerde in de afgelopen jaren vele verschillende psychologische en spirituele werken, waaronder Kabbala – haar vader was kabbalist, meester en eigenaar van het Centrum voor Luriaanse Kabbala – en A course in miracles. Op donderdag (in de even weken) geeft Dina-Perla de workshop ‘A course in Miracles’ bij De Bewustzijnschool. Boek hier je ticket.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!