10.04.2017 | blog, Online School

Dagboek van mijn Lichaam

Het normaal van je lichaam

Eet jij met je hoofd of met je lichaam? Een hele wezenlijke vraag, die ik mezelf pas een jaar of zeven geleden ben gaan stellen. Lange tijd had mijn hoofd voornamelijk de controle en bepaalde het wat ik at (en dronk), hoeveel ik at en wanneer ik at, waarbij mijn lichaam lijdzaam volgde. Daarbij luisterde ik naar alles en iedereen om mij heen, en bestempelde dingen als ‘normaal’, terwijl mijn lichaam, dat alles weet, er duidelijk anders over dacht. Waarom leren we eigenlijk niet van jongs af aan en op school onszelf te voeden vanuit de signalen van ons lichaam en trouw te blijven aan het normaal van ons lichaam in plaats van het normaal van de maatschappij?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Melk is goed voor elk

Ik weet het nog goed, de drinkbekers melk van Melkunie, die ik elke dag verplicht moest drinken op school. Ze waren meestal lauwwarm, waardoor mijn afkeer ervan nog groter werd. Van school moest ik melk drinken, onder het mom van melk is goed voor elk. Van mijn moeder hoefde ik ze niet te drinken, want zij houdt ook niet van melk. Een boterhamzakje met wat Nesquik erin bood uitkomst. Maar niemand die erbij stil stond dat melk weleens niet goed voor elk is. Een mooi voorbeeld van hoe ik al op jonge leeftijd een overtuiging kreeg toebedeeld, omdat er ergens een bedrijf, in dit geval Melkunie, omzet wil maken. En zo groeien we op en wordt ons denken en wat we opgelegd krijgen van buitenaf, steeds belangrijker.

Ons lichaam komt op de tweede plaats en kennis, overtuigingen en idealen (en omzet) worden belangrijker dan de wijsheid die ligt opgeslagen in ons eigen lichaam. Een lichaam dat nooit liegt en precies weet wat het nodig heeft. Dat niet alleen: ons lichaam laat ook luid van ons horen als we iets gegeten of gedronken hebben wat niet ondersteunend is.

Elke kater is er een teveel

In mijn pubertijd, toen de onzekerheid toenam en ik niet helemaal mijn draai en plek kon vinden in het leven, werd de weegschaal mijn grote vriend, of eigenlijk mijn vijand. Ik ging rond mijn 16e voor het eerst ‘aan de lijn’, terwijl ik geen overgewicht had. Mijn hoofd vond echter dat ik te dik was, dus ging ik een maand weinig eten. Het beviel me wel, en het dun willen zijn en opletten wat ik at, had zich als een zaadje in mijn lichaam gepland. Dat dit een zaadje van controle was, met als fundament een chronisch gebrek aan acceptatie van mijn lichaam en waardering en liefde voor mezelf, wist ik toen nog niet. Dat is niet iets wat je leert of in reflectie terugkrijgt vanuit school of je omgeving. Dun zijn had ik geadopteerd als mijn normaal.

In mijn studententijd was het normaal om alcohol te drinken en ongezond te leven, want dat deed iedereen. Alsof het student zijn een vrijkaartje was om je eigen lichaam volledig in de steek te laten. Ik ging mee in wat hoort in plaats van trouw te zijn aan mezelf. Ik ontdekte het effect van alcohol en genoot van de roes die het me gaf. Onzeker? Geen last meer van na een paar glazen wijn of bier. Ik had mijn eerste kater, wat later mijn eerste black outs en het nachtelijke gefeest werd een wekelijkse norm. Je zou denken dat één keer overgeven door drank voldoende signaal is om te stoppen met drinken, maar niets was minder waar. In mijn studententijd was dit normaal, en zodoende voor mij ook. Maar is zo’n eerste kater er eigenlijk niet een te veel, waarbij het lichaam heel duidelijk ‘nee, dit wil ik niet’ roept?

Normaal

Gaandeweg ons leven adopteren we een heleboel ‘normaals’ en maken we keuzes qua eten en drinken, zonder ons af te vragen of deze ook kloppend zijn voor ons lichaam. Er wordt ons van alles geadviseerd, verteld, opgedragen en verkocht, zonder dat we ons eigen lichaam om raad vragen. Ik zeg altijd: mijn eigen lichaam is mijn raadgever, en daarmee ook mijn eigen wetenschapper. Waarom heb ik iemand anders nodig om te vertellen dat ik twee stuks fruit of vier sneetjes brood per dag moet eten? Met beide ben ik gestopt, niet omdat het moest, of omdat ik wilde afvallen, maar omdat ik ben gaan luisteren naar mijn lichaam.

We hebben geen voedingscentrum of arts nodig om ons te vertellen wat ons lichaam nodig heeft. We weten dit zelf. We zijn gestopt met luisteren, of willen niet luisteren. Aanstaand weekend is het Pasen. Dan eten we massaal paasbrood, eieren en chocola. Doen we dit omdat het normaal is en het erbij hoort, of omdat ons lichaam hierom vraagt?

~Mariette Reineke~

Maandag 8 mei start De Bewustzijn School met het Premium Program: Meesterschap in Succes. Dit programma van 4 maanden is de opvolger van het eerste succesvolle 8-week program ‘Meesterschap in Zelfvertrouwen’. Maar moet je dan eerst dat programma volgen voor je aan deze tweede module begint? Nee, dat hoeft helemaal niet! Het geeft je wel de extra verdieping, dat jouw persoonlijke reis meer flow kan bieden. En daar is iedereen welkom voor: http://www.debewustzijnschool.nl/meesterschap-in-succes/.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Misschien is dit iets voor jou: Weet jij waarom je eet?

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]