Selecteer een pagina

25.04.2017 | Online School

Dagboek van mijn Lichaam – Mariette Reineke

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Dagboek van mijn Lichaam – Mariette Reineke” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5267″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wilskracht versus Wijsheid

Het was in mijn studententijd in Amsterdam,  nadat ik al een aantal jaren in Utrecht had gestudeerd.  Ik ging bij mijn oudere zus in de Jordaan wonen. Zij was vegetariër (ze at wel af en toe vis, dus parttime vegetariër) en ik vond dat maar wat interessant. Dus ik besloot om óók parttime vegetariër te worden. 

[/vc_column_text][vc_column_text]Nu  ben ik nooit een carnivoor geweest en hoef je mij niet wakker te maken voor een biefstuk, maar helemaal geen vlees kende ik nog niet. Vond ik het zielig voor de dieren? Nee, niet echt. Ik deed het meer vanuit een overtuiging dat dit goed en gezond was en daarbij was ik van mening dat het paste bij mijn toenmalige spirituele fase. Vlees en spiritualiteit, dat ging niet samen, aldus mijn overtuiging. En mijn lichaam? Dat werd, zoals toen gewoonlijk, niets gevraagd.

Wilskracht

Op zich beviel het me prima, geen vlees. Doordat ik wel eieren en vis at, kreeg ik voldoende eiwitten binnen. Maar er waren wel degelijk momenten dat ik behoefte had aan vlees, of eigenlijk: dat mijn lichaam om vlees vroeg. Dit had met name met mijn cyclus te maken. Daar was ik me toen niet van bewust, laat staan dat ik mét mijn cyclus leefde. Nu doe ik dat wel, en ervaar ik dat mijn lichaam sommige voeding nodig heeft, afhankelijk van waar ik mij bevind in mijn cyclus.

Terugkijkend was het parttime vegetariër zijn een mentale beslissing, die ik puur volhield op wilskracht. Het probleem met wilskracht is, is dat de keuze niet van binnenuit komt, vanuit mezelf dus, en ook niet in het moment is. Hoe kan ik nú zeggen dat ik nooit meer vlees eet, want mijn lichaam kent alleen dit moment. Dat niet alleen, op wilskracht is een keuze lastig vol te houden. Dat is ook één van de redenen waarom diëten niet werken. Je gaat dan óf stiekem eten of je gaat dat wat je eigenlijk niet meer wil eten tóch weer eten, om je vervolgens enorm schuldig te voelen. Dat schuldgevoel en jezelf op de kop zitten, heeft een nog grotere impact op je lichaam dan er gewoon voor kiezen om het te eten. Steeds vaker nam ik een hapje van iemands vlees, at ik stiekem wat vlees of ging ik kip eten, onder het mom van ‘dat is niet écht vlees’.

Na vele jaren heb ik het parttime vegetariërschap overboord gegooid en ben ik weer vlees gaan eten. Het is nog steeds met mate: heel soms wat kip en verder alleen lamsvlees, omdat dit licht verteerbaar is en mijn lichaam hier goed op reageert. Met name als ik ongesteld word, heb ik vaak net iets meer behoefte aan vlees. Die behoefte mag er nu gewoon zijn, zonder dat ik tegen mezelf zeg: ik mag geen vlees, om wat voor reden dan ook.

Wijsheid

Het verschil tussen wilskracht of luisteren naar je lichaam en van daaruit eten, is dat bepaalde voeding (en drank trouwens ook) als vanzelf uit je leven en daarmee je ijskast verdwijnen. Hier hoef je niet iets voor te doen, te bedenken, met jezelf af te spreken of spiritueel voor te zijn. Het gaat over de mate waarin je in contact bent met je lichaam. Hoe meer ik in contact ben met mijn lichaam, hoe meer ik andere keuzes maak. Ik ga nu een hele maand dit of dat niet eten, werkt in mijn ervaring niet. Dan wil ik het juist, denk ik er continu aan en ga ik er vaak nog meer van eten.

Ik richt me meer op hoe ik voor mezelf zorg, dat ik lief ben voor mezelf en dat ik mezelf waardeer. Sinds ik veel minder vanuit wilskracht en strengheid leef, is er veel veranderd. En tuurlijk, ik eet nog dingen waar mijn lichaam niet om vraagt, maar ik heb ook niet in één keer leren fietsen. Vertrouw op je lichaam en luister ernaar. Dat is elke dag oefenen en gaat het ene moment beter dan het andere, maar het is meer dan de moeite waard. Alle wijsheid die je nodig hebt, ligt in je lichaam opgeslagen.

 

~Mariette Reineke~

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Vorige blog van Mariette: Het normaal van je Lichaam.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!