Selecteer een pagina

19.06.2017 | blog, Online School

Dagboek van mijn Lichaam – Mariette Reineke

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Dagboek van mijn Lichaam – Mariette Reineke” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5853″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De nieuwe bijbel: heb uw lichaam lief

Heb uw naaste lief als uzelf. Het is een van de bekendste zinnen uit de Bijbel. Een zin waar echter iets wezenlijks aan ontbreekt, namelijk ons lichaam. Ja, het is belangrijk om onszelf en elkaar lief te hebben, maar wat is die liefde waard als we ons lichaam voor lief nemen? Het valt me steeds meer op hoe weinig we ons eigen en elkaars lichaam liefhebben. We juichen als iemand een prijs of titel wint voor een sportwedstrijd, terwijl het lichaam volledig in de vernieling is. We vinden het grappig en stoer als een vriendin stomdronken op een feestje staat en zich de volgende ochtend niets meer kan herinneren. We vinden het normaal dat mensen moe, brak, zonder energie, met rug- en hoofdpijn en met overgewicht door het leven heen bewegen, waarbij we niet meer zonder koffie, suiker en alcohol kunnen. Burn-out? Daar kijkt niemand meer van op.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Klachten

Steeds vaker hoor en lees ik over de fysieke klachten van de mensen om mij heen. Grote klachten, kleine klachten, maar allemaal verhalen van lichamen, waarmee het niet goed gaat. Zo ook vanmorgen op Facebook. Een vrouw deelde een foto van haar kop koffie en een kinderversie voor haar dochtertje, omdat ze zo’n moeite hebben om uit bed te komen. Ze krijgt likes van mensen, maar niet van mij. Vind ik haar dan niet leuk? Absoluut, ik heb haar lief, maar ook haar lichaam (en dat van haar dochtertje). Liefhebben is in mijn ervaring elkaar aanspreken en geen genoegen nemen met de norm. Zoals ik dit ook in mijn offline leven zou doen, plaatste ik de volgende reactie: Maar ga je wel op tijd naar bed? Een hele simpele vraag denk je nu wellicht. En dat is het ook, maar niemand stelt hem. Soms lijkt het alsof we murw zijn geslagen en gedachteloos mee varen op de boot des levens, waarbij we naast elkaar leven, maar niet werkelijk in verbinding mét elkaar. Zit je niet lekker in je vel? Doe dan even iets leuks. Ben je moe? Ga dan even met vakantie. Heb je ergens pijn? Neem dan een pil die je pijn stilt.

Prestatie vs. Lichaam

We vinden het prima als iemand een halve fles wijn per dag drinkt, we kijken er niet meer van op als mensen chronisch moe zijn en vijf koffies per dag nodig hebben, we vinden het normaal dat mensen volledig uitgecheckt en niet aanwezig bij een overleg zitten en we vinden het geweldig als iemand een topsport beoefent, ook al wordt die persoon niet meer ongesteld, heeft die een volledig verhard lichaam en loopt hij/zij rond met blessures. Die nemen we op de koop toe, want we vinden de prestatie belangrijker dan het lichaam. Het lichaam dat trouw volgt en de eisen en verwachtingen van ons hoofd opvolgt. Totdat het écht niet meer kan. Op is op, maar waarom wachten we daarop? Dat niet alleen: waarom stellen we de ander geen vragen in hoe het werkelijk met zijn of haar lichaam gaat, waarbij we voorbij gaan aan het collectieve normaal, en eerlijk zijn over hoe we van dag tot dag leven en met ons lichaam omgaan. Is dat niet de betekenis van liefhebben?

Liefhebben

Ik heb mijn lichaam lief zou op elke koelkast in Nederland mogen hangen. We zouden ermee wakker mogen worden en ermee naar bed mogen gaan. Er zouden schoolboeken over geschreven mogen worden, films over gemaakt mogen worden en onze kinderen mogen hierin worden opgevoed. Het zou een preventief onderdeel mogen zijn van onze ziektekostenverzekering, er zou een televisieprogramma aan gewijd mogen worden, er mag een politieke partij met deze naam komen en in elke organisatie mag er een manager ‘Heb je lichaam lief’ worden aangenomen. Heb uw lichaam lief zou in elk moment onze focus mogen zijn, maar dat is het niet. We nemen ons lichaam voor lief, en daarmee ook elkaars lichaam. Liefhebben zonder toegewijd oog voor je lichaam is voor mij geen échte liefde. Steeds meer ervaar ik hoe ongelofelijk kostbaar mijn lichaam is. Het is alles. Mijn lichaam liefhebben gaat voorbij aan twee keer per dag groentes eten, voldoende water drinken en zorgen dat ik met regelmaat beweeg. Het is een dagelijkse commitment, die ik elke dag mag verdiepen. Het zit in elk moment, in hoe ik zit, loop, beweeg, eet, slaap, praat, denk, voel, ademhaal, douche, kook, werk, drink, wandel, vrij, in de auto zit, naar bed ga en hoe ik weer opsta.

Heb uw lichaam lief, het zou wat mij betreft de openingszin in de Bijbel mogen zijn. En ook de eerste les op de kleuterschool.

~Mariette Reineke~

Lees meer van Mariette op haar eigen website: Heartstorm.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: Graaien, Snaaien & Snacken.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!