Selecteer een pagina

27.03.2017 | blog, Online School

Dagboek van een Lichaam

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Dagboek van een Lichaam” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4800″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Weet jij waarom je eet?

Beetje rare vraag misschien, want we doen het elke dag. Velen van ons minimaal drie keer, maar vrijwel altijd meer. We vinden eten lekker, comfortabel, gezellig, gezond (of juist niet) en het smaakt vaak naar meer. Soms lijken we er geen genoeg van te kunnen krijgen. Eten is een van onze essentiële basisbehoeftes en we hebben het nodig om te overleven. Kortom, we moeten eten om in leven te blijven en daarom eten we, toch?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Waarom?!

Maar waarom heb ik dan altijd meteen de behoefte om iets in mijn mond te stoppen als ik bij mijn ouders of op werk ben? En wat is toch die dagelijkse behoefte van mij om te willen snacken, zoals nootjes en pinda’s? Waarom eet ik dingen waar mijn lichaam niet om vraagt? Waarom heb ik zin in zout, of soms juist zoet? Wat is gezond eten, en waarom adviseert iedereen wat anders? Waarom denk ik na over eten, terwijl mijn lichaam eet (en niet mijn hoofd)? Waarom zijn mensen verbaasd, als ik nee zeg tegen een stuk taart of een glas wijn? Wat is de reden dat ik ik niet één tortillachipje kan eten, maar wil ik meteen handen vol? En waarom is eten gezellig? Zoveel vragen, zoveel antwoorden.

Heeft ons eetgedrag werkelijk nog met overleven te maken of is er iets anders gaande? Dit vraagt om nader onderzoek!

Ik woon en werk in Amsterdam en loop regelmatig over straat. Ik neem de tram, de metro, soms de trein en ben daarnaast een trouwe wandelaar. In die tijd zie en observeer ik veel, en wat ik zie, is heel veel eten. Ik zie niet alleen heel veel eten, maar ik zie ook heel veel etende mensen.

Eigenlijk ken ik maar weinig plekken en momenten in de 24 uur die we elke dag cadeau krijgen, waar eten niet een rol speelt. We eten op het station, zittend in het openbaar vervoer, achter ons bureau, staand aan het aanrecht, midden in de nacht, als we ergens naartoe gaan, tijdens bezoek, als we moeten wachten, in de pauze, voor en na het sporten, als we ons vervelen, als we geen honger hebben, tijdens vergaderingen, als er iets te vieren is, in bed, na het avondeten, om af te vallen, als we verdriet (of een andere emotie) hebben, voor de tv, als we net gegeten hebben, achter ons bureau en bij een kopje koffie. En nu ben ik er vast nog een paar vergeten.

Eten is dus o-ve-ral, en het lijkt alsof deze van oorsprong essentiële basisbehoefte tot verslavende bezigheid en afleiding is gepromoveerd, waar we niet meer zonder kunnen. Dat niet alleen, eten lijkt de norm te zijn.

Kom ik toch weer terug bij mijn eerste vraag: weet jij waarom je eet?

Als ik deze vraag eerlijk zou beantwoorden, dan zou dit mijn antwoord zijn: als ik me héél goed en groots voel, uit comfort, als ik me verveel, als ik even niet wil voelen, als ik niet bij mezelf ben, om iets op te vullen, om mijn eigen potentie niet te voelen, om te verdoven, als beloning, om mezelf en wat ik breng te saboteren, om mijn verantwoordelijkheid te ontlopen en als afleiding van dat wat ik te doen heb. Natuurlijk, ik eet óók omdat het nodig is, maar heel vaak eet ik op momenten dat ik geen honger heb of stop ik iets in mijn mond waar mijn lichaam niet om vraagt. Op z’n minst gezegd boeiend.

Relatie met wie?

Eten houdt me bezig, elke dag weer. Mijn relatie met eten onderzoek ik al jaren, en niet omdat ik overgewicht heb, moe ben of ongezond. Daar gaat het niet om, er is iets anders. Ik kom er steeds meer achter dat eten zelf niet het probleem is. We maken van eten het probleem, maar dat is het niet. Het gaat namelijk niet om mijn relatie met eten, maar om mijn relatie met mijzelf, en daarmee met mijn lichaam. Dat mooie en wijze lichaam van mij, dat alle antwoorden heeft, maar waar ik nog heel vaak niet naar luister.

Gezien het feit dat 2.1 biljoen mensen wereldwijd obesitas of overgewicht hebben, de eet- en dieet adviezen mij om de oren vliegen, er elke week een nieuwe voedingstrend bij komt en er op elke hoek van de straat eten wordt verkocht, ben ik niet de enige, wiens relatie met eten (en daarmee met zichzelf) om een eerlijk onderzoek vraagt. Tijd voor een dagboek, van mijn lichaam, dat de hele dag door signalen geeft en mij van alles vertelt. De vraag is: luister ik hiernaar?

~Mariette Reineke~

Als jij voor 30 maart een mail stuurt met de Unieke Code: LUCKYME naar info@debewustzijnschool.nl dan ontvang jij het Persoonlijke Intakegesprek t.w.v. 25 euro als een gift.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Misschien is dit iets voor jou: Hou jij van Jezelf?

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!