Selecteer een pagina

Chief Spiritual Officers zijn de diepe denkers die we nodig hebben

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Chief Spiritual Officers zijn de diepe denkers die we nodig hebben” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10256″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Eerder schreef ik het artikel Waarom organisaties een Chief Spiritual Officer nodig hebben. Vanuit de hoge bewustzijngemeenschap kreeg ik lof, support en vooral bevestiging qua herkenning. “Dat je dat durft te roepen in het Nederlandse bedrijfsleven. Maar zo mee eens”. Vanuit de bedrijfskundige hoek kreeg ik een aantal kritische reacties: “Moeten leidinggevenden en professionals niet gewoon hun gezond verstand gebruiken? Is dit gebakken lucht of zweverig?”Tot slot, moet er voor zingeving en persoonlijke groei wel een aparte functie worden gecreëerd, zoals we ook Chief Happiness Officers hebben en meer?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Ondertussen kwam het prachtige nieuws naar buiten dat Marianne Williamson, spiritueel leider, schrijver en ambassadeur van het psychologisch-spiritueel systeem A course in miracles, zichzelf weer kandidaat stelt voor de Amerikaanse verkiezingen. Zij onderbouwde dit met:

[dt_gap height=”10″ /]

“The lower inclinations of human nature cannot be defeated by politics alone, but they can be overridden. Our political circumstances are not simply a product of external policies, but even more so of internal dynamics like fear, desperation, hope and yearning. The mindset of the current political establishment neither acknowledges nor understands the deeper emotional and psychological rivers that underlie political forces on the move today.”

[dt_gap height=”10″ /]

Lees dit meerdere malen en laat het volledig tot je doordringen. Wat hier staat, gaat ook over organisaties. Het gaat over transities, innovaties, mind building en de nieuwe tijd. Het gaat over diep denken.

[dt_gap height=”10″ /]

Spiritualiteit is een apart domein

Met gezond verstand en professionaliteit komen we een heel eind. Mensen worden niet voor niets aangenomen en zijn niet voor niets werkzaam in een bepaald werkveld. Met de notie dat werknemers niet slechts resources, kapitaalgoed en productiemiddelen zijn (Human Resources vind ik geen zinnige term), komen we ook al verder. Iedereen is er in de wereld om op eigen wijze bij te dragen. Door de groeiende realisatie dat spiritualiteit niet zweverig is, of alleen gekoppeld aan levensbeschouwingen en religie, word ik hoopvol.

Spiritualiteit is een apart domein waar een rol voor gecreëerd mag worden, zoals dat voor iedere specialisatie geldt. Dit zonder ego en lege huls van functietitels omwille van functietitels; zonder modeverschijnselen. Een specialist heeft kennis van psychologische, spirituele en enigszins filosofische werken en de beschikking over bepaalde vaardigheden. En ja, ook al heeft iedereen het vermogen om zich verder te ontwikkelen qua SQ, net als IQ en EQ.

[dt_gap height=”10″ /]

Handelen vanuit hoger bewustzijn

Laten we even stilstaan bij de misstappen binnen organisaties, waarbij gezond verstand en professionaliteit toch oh zo aanwezig waren, dacht men? De parallel kan met de politiek getrokken worden. Hoe is het dan mogelijk dat die misstappen hebben plaatsgevonden, met de consequenties van dien? Antwoord blijft door een gebrek aan handelen vanuit een hoger bewustzijn, wat een specialist zou kunnen bewaken.

Het idee van Chief Spiritual Officers is er om diep denken, vernieuwing, sociale moed en sturing vanuit een moreel kompas bij ieder individu te stimuleren. Ook gaat het om de aansluiting van het innerlijke op het uiterlijke leven, zodat mensen meer vreugde en vitaliteit ervaren en adaptief zijn in veranderende tijden – het belangrijkste aspect met robotisering en meer ontwikkelingen voor de deur en een voorwaarde voor vooruitgang.

Het is niet voor niets dat initiatieven zoals de Bewustzijn School of The School of Life in deze tijd slagen. Ook zegt het veel dat media-initiatieven zoals OnBeing, Soundstrue Media of Impact Theory het over alle landsgrenzen heen zo goed doen. Tot slot is het niet voor niets dat online educatiespeler Mindvalley spreekt over organisaties die er als ecosysteem voor al hun betrokkenen zullen zijn en niet andersom. Daarbij zullen niet alleen de money mindset en performance centraal staan, maar zingeving en persoonlijke groei.

[dt_gap height=”10″ /]

Concrete voorbeelden van diep denken binnen diverse disciplines

Blijft diep denken en adviseren van Chief Spiritual Officers beperkt tot de persoonlijke groei van professionals? Staat het gelijk aan zweverig en gebakken lucht? Welnee. Met de innovaties, veranderingen en nieuwe expertises binnen iedere discipline, brengt de Chief Spiritual Officer polariteiten met elkaar samen en ontsleutelt mechanismen, in samenwerking met leidinggevenden en professionals.

 

[dt_highlight color=”” text_color=”” bg_color=””]Voorbeelden:[/dt_highlight]

  • Een zelfrijdende auto signaleert dat een kind oversteekt en berekent dat de opvolgende afspraak mogelijk een deal van vijf miljoen euro kan binnenhalen, versus een verlies van dertigduizend euro schade. Wie wordt aansprakelijk gesteld?
  • Een bank houdt onder nieuwe klanten bij of iemand wit of donker is en geeft eerder leningen aan witte dan aan gekleurde mensen. Hoe wordt racisme voorkomen?
  • Ziekenhuizen werken met stamcellen om combinaties tussen mens en dier te onderzoeken. Robots nemen body en mind volledig over, maar spirit moet in handen blijven van mensen. Wie komt op voor het belang van de patiënten met een kinderwens, die echt baat hebben bij de ontwikkeling van bepaalde technologieën?

[dt_gap height=”10″ /]

Dit is pas het begin…

We moeten het wel willen snappen. En ja, dan is steun van bijvoorbeeld Marianne Williamson een groot goed.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over Dina-Perla Portnaar?

Dina-Perla Portnaar is transformational coach – personal growth, empowerment and spirituality. Zij bestudeerde in de afgelopen jaren vele verschillende psychologische en spirituele werken, waaronder Kabbala – haar vader was kabbalist, meester en eigenaar van het Centrum voor Luriaanse Kabbala – en A course in miracles. Op donderdag (in de even weken) geeft Dina-Perla de workshop ‘A course in Miracles’ bij De Bewustzijnschool. Boek hier je ticket.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!