Selecteer een pagina

Waarom deze andere kijk op burn-out jou gaat helpen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom deze andere kijk op burn-out jou gaat helpen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8657″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Het is één van je grootste krachten. Je hebt altijd geleerd om hard te werken om dingen te bereiken en geeft niet gemakkelijk op. Je bent een perfectionist en zal altijd maximale inzet leveren. Werkgevers wrijven in hun handen als je bij ze komt werken, want ze weten dat ze altijd op jou kunnen rekenen. Als jou iets gevraagd wordt, dan zorg jij dat het af komt. Jij geeft altijd net dat beetje extra. Helaas zorgen deze prachtige eigenschappen er nou juist voor dat je een groter risico hebt op een burn-out, net zoals één op de zeven werknemers tegenwoordig.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Het lijkt wel werk versus mens te zijn en helaas lijkt werk in vele gevallen te winnen. Beide partijen geven alles. De werkdruk wordt hoger en doordat mensen zich ziek beginnen te melden begint de stress per individu verder op te lopen. Maar ook de mens is hard aan het strijden.

Ze sport om 7 uur ’s ochtends, mediteert, spendeert veel tijd op kantoor en gaat ’s avonds nog even door. Eén op de zeven werknemers verliest dit gevecht. Toch is een burn-out zoveel meer dan een verloren gevecht. Het is tijd om burn-out niet meer te gaan zien als teken van zwakte en te kijken naar wat een burn-out nou echt is.

Wat is een burn-out precies?

Simpel gezegd verbruiken mensen tijdens een burn-out meer energie dan ze ’s nachts kunnen herstellen. Zo ontstaat een groeiende herstelschuld waarbij er een tekort aan brandstof is voor de productie van energie en lichamelijk herstel achterblijft. Vaak zijn er verschillende fases te onderscheiden. In de eerste fase begint de herstelschuld te ontstaan. Mensen beginnen klachten te ontwikkelen, worden vermoeider en slapen slechter maar de klachten zijn vaak nog niet confronterend of duidelijk genoeg om iets te veranderen.

Naarmate de energiereserves verder leeglopen, merken mensen al wel dat er iets gaande is maar vaak willen ze dit nog niet zien omdat ze de consequenties van rust nemen nog niet willen accepteren (dit kan een gevoel van falen zijn, maar ook het stoppen met werk en dingen moeten laten vallen).

In plaats van eraan toe te geven gaan ze harder werken. Ondanks de lagere energiereserves willen ze dezelfde output leveren en daardoor komen ze in een overlevingsstand, een vechtstand. De stress loopt verder op, de klachten lopen op en de batterij loopt verder leeg totdat… het lichaam aangeeft dat het niet langer zo door kan gaan.

En dan?

Dan is het een zaak van rust nemen. Van zorgen dat het batterijtje weer kan vollopen en het lichaam laten herstellen. Maar vooral nog een zaak van lief zijn voor jezelf, want zoals wel blijkt uit de uitleg van een burn-out is het niet jouw schuld! Je bent niet minder waard omdat je een burn-out hebt gekregen. Wel geven je lichaam en je ziel aan dat je een andere kant op mag in het leven.

Gelukkig zijn er ook een aantal concrete stappen die je kunt nemen. De eerste stap is om de oorzaak te achterhalen van je burn-out. Wat kostte je zo ontzettend veel energie op het werk? Welke aspecten van het werk zorgden voor de meeste frustratie?

Kijk ook vooral naar de dingen die je juist energie geven en de dingen in je leven die moeiteloos gaan. Hoe mooi zou het zijn om een moeiteloos leven te leiden waarbij de dingen vanzelf lijken te gaan en je niet hoeft te werken om te overleven?

Waar sta jij voor?

Deze vraag stel ik vaak aan mensen die mijn praktijk binnen wandelen en een burn-out hebben. Gedurende ons leven identificeren we ons met allemaal dingen, ons werk maar ook onze sport of onze partner bijvoorbeeld.

Toch is niet dit echt wie we zijn. Door te kijken naar jouw waarden kun je dichterbij jouw echte kern komen. Dan kun je los komen te staan van de centra waar jij je mee identificeert en vanuit jouw echte ware zelf je leven gaan inrichten.

De tweede stap is dus om te gaan kijken naar welke waarden jij nou eigenlijk belangrijk vindt in het leven. Zijn dat rust, verbondenheid, groei, creativiteit of flexibiliteit? Zijn dat samenwerking, respect, acceptatie, openheid of gastvrijheid? Op het internet kun je vele lijstjes van waarden vinden waarmee je aan de slag kan. Ik raad je aan om voor jezelf 5 tot 7 waarden te kiezen die je echt belangrijk vindt.

Leven vanuit jouw eigen waarden

Wanneer je je eigen waarden helder hebt, kun je de laatste stap ondernemen. Je kunt dan kijken naar de verschillende gebieden van je leven (werk, relaties, familie etc.) en kijken in welke gebieden je werd geconfronteerd om te gaan staan voor je waardes. Laten we werk even als voorbeeld nemen.

Stel je waarden zijn betrouwbaarheid maar ook spontaniteit. Als je baas je dan vraagt om een project te gaan leiden zeg je waarschijnlijk ja vanuit jouw waarde van betrouwbaarheid. Echter, terwijl je dit project aan het leiden bent, merk je dat je steeds minder spontaan wordt en steeds minder open kunt zijn naar de mensen om je heen. Dit vreet energie want je wordt gedwongen om te kiezen voor één van je waardes terwijl je allebei belangrijk vindt.

Een leven waarbij je niet in lijn leeft met je waarden kost energie. Gelukkig betekent dat ook dat je een moeiteloos leven kan creëren voor jezelf door te gaan leven vanuit jouw waarden. Kijk maar eens naar je verschillende waarden en vraag jezelf al op welke gebieden van je leven je nog meer naar je waarden kan leven. Door je leven in te richten op een andere manier kun jij ervoor zorgen dat je batterij niet leegloopt maar volloopt en dat je weer bruist van de energie.

Een burn-out is dus geen teken van zwakte. Het is eigenlijk een grote uitnodiging om je leven anders te gaan inrichten. Je wordt gevraagd om te gaan staan voor je waardes en een leven te creëren die in lijn ligt met die waardes en met wie jij werkelijk bent. Neem dus deze kans aan om te stoppen met geleefd worden en te starten met jouw mooiste leven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil je meer innerlijke rust en geluk vinden in jezelf?
Roos Malmberg is sportpsycholoog en begeleid jou naar de beste versie van jezelf.

 

 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!