Selecteer een pagina

Burn-out: het aanboren van je levenskracht

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Burn-out: het aanboren van je levenskracht” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11050″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Bestempeld als kwaal van de moderne tijd die jong en oud doet “omvallen”. Behandeld als een onwelkome gast die snel verjaagd moet worden. Burn-out; mis de potentie van deze transformerende rem op je lijf niet! Laat je niet oplappen met een paar coaching sessies om weer verder te gaan op de oude manier. Duik naar de wortel en kom herboren uit!

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Kies vertrouwen boven angst

Op vrijdagmiddagen heb ik witte handen, ik draag een gordel verzekerd aan een touw. Dit om te voorkomen dat ik een vrije val maak naar de vloer van de klimhal. Als ik begin te klimmen heb ik veel zin en energie. Ik heb een open blik en een ontspannen lijf. Naarmate ik vermoeider raak en de grepen lastiger worden lijkt de eindstreep ver weg. Ik moet het halen! Mijn energie begint op te raken. Ik moet sneller zijn, anders val ik. Ik wil niet falen! Deze schrik reactie vernauwt mijn blik, verstijft mij spieren. Het is niet meer genieten van de klim, maar overleven. Het is overduidelijk dat dit schrikpatroon, dat voorkomt uit angst om te falen, mij niet dient op dit moment. Ik voel mijn voeten op de grepen waar ik op kan vertrouwen en laat mijn lichaamsgewicht hierop steunen, mijn armen, nek en ogen ontspannen. Er is weer ruimte en diepere ademhaling. Ah! Dat is mijn volgende greep!

[dt_gap height=”8″ /]

Wees moedig en neem de ruimte

Wat ons veel energie kost en geen energie oplevert zorgt voor vermoeidheid. Zo simpel is het. Dit is de basis van burn-out. Er speelt een onbewust patroon dat ooit functioneel was, maar nu niet meer werkt. Met patronen bedoel ik gedachten, emoties en sensaties die met elkaar verweven zijn en die getriggerd worden in bepaalde situaties uit conditionering. Bijvoorbeeld dat het geluid van je wekker een contractie in je lijf kan geven, de gedachten van: oh, niet weer! En daarna: ik moet toch! En vervolgens de ervaring van stress. Dit is een conditionering in je systeem die zich afspeelt bij het afgaan van de wekker. Het kost ons veel energie om met een niet-effectieve gewoonte vooruit te komen. Het resultaat waar we echt naar verlangen blijft achterwege waardoor we steeds meer opraken en we op adrenaline en wilskracht moeten doorgaan. Het idee dat we misschien gaan falen brengt angst in ons teweeg. We doen er steeds een tandje bij. Dit is extra energie stoppen in een leegzuigend patroon. We raken oververmoeid. Op deze oude patronen kunnen we niet bouwen en we hebben geen nieuwe effectieve patronen ontwikkeld om op hierop terug te kunnen vallen. Hier zijn we dan, uitgeput omdat we zo hard ons best hebben gedaan, wanhopig omdat we nog geen uitweg zien en geen vertrouwen meer hebben in ons kunnen. Gefeliciteerd! Er is een grote wijsheid in jou die niet door wil gaan op een manier die niet naar je hart is. Er is iets moedigs in jou dat durft te vallen diep naar de bodem. Er is iets in jou wat ruimte maakt voor iets nieuws!

[dt_gap height=”8″ /]

Kijk de tijger in de ogen

Stel je voor dat je een tijger achter je hebt staan die gromt. Doe dit echt een minuut en voel wat er gebeurt in je lijf. Je bent waarschijnlijk niet ontspannen, staat niet open voor nieuwe informatie en voelt je zeker niet creatief. Wanneer we angst ervaren is genieten en creatief zijn even niet relevant. Dat komt pas na de overleving. Dit is heel gepast als een tijger achter ons aan holt. Maar is dit van toepassing in je dagelijkse leven? Nee. Maar gek genoeg voelen veel van ons op werk, in sociale gelegenheden en aan de klimmuur het hijgen van de tijger in onze nek. Dit is een disfunctionele overlevingsangst gekoppeld aan situaties waarbij geen sprake is van overleving. Er is geen tijger. Ons leven is niet in gevaar. Angst helpt niet op dit moment. Integendeel: het vernauwt onze blik en onze mogelijkheden. Onze capaciteit om ons hart te volgen en te stoppen met dingen die niet voor ons werken, en bouwen aan dingen die wel voor ons werken[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil jij je onbewuste patronen doorbreken?

Ehsan Ebadi is gespecialiseerd in Somatic Experiencing. Somatic Experiencing is een methode gebaseerd op diepgaande onderzoek in ons zenuwstelsel; hoe het is opgebouwd, hoe het gedereguleerd kan raken, maar ook hoe het weer zijn veerkracht terug kan vinden en verankerd te raken in rust. Angst is de voedende emotie achter een burn-out. Dit wordt aangestuurd door de reptielen brein in het zenuwstelsel die verantwoordelijk is voor het vecht en vlucht mechanisme. Om disfunctionele patronen te doorbreken rondom angst is het essentieel om op niveau van het zenuwstelsel te werken. Ontmoet je angst en breek door en vind nieuwe levenskracht!

Meer weten? Kijk op zijn website Somatic Experiencing of zijn Facebook. Of kom naar zijn lessen ‘Satsang met Ehsan’ op de dinsdag bij De Bewustzijn School.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!