21.04.2017 | Online School

Bewust & Mama – Merel Sibbes

Geduld

Bij kinderen krijgen horen ook de basics aan hen leren zoals: hoe eet ik zelf mijn fruit met een vorkje, een bakje risotto met een lepel en rozijnen zonder deze allemaal tegelijk in mijn mond te proppen. En dit alles het liefst zonder te morsen op de vloer.

[/vc_column_text][vc_column_text]De meest basale dingen, die wij inmiddels automatisch doen, moeten zij nog ontdekken. Prachtig om te zien, die eerste pogingen tot lopen, vallen en weer opstaan, net zo lang tot het lukt. Maar ook het voelen aan gras, sneeuwvlokjes en kleine miertjes tussen je vingers. Kinderen zijn de beste bewustzijn voorbeelden die er zijn. Door mijn zoon leer ik elke dag naar de wereld te kijken alsof alles de eerste keer is. Prachtig. Maar daardoor wordt er ook een ander aspect van mij verlangd wat nog beter ontwikkeld kan worden: geduld.

Kinderen presteren het namelijk om precies op het moment dat het minste handig is, chaos te creëren. Een beker melk over je kleding als je de deur uit moet, griep krijgen als je echt echt echt niet weg kan van kantoor, alles zelf willen doen (terwijl het natuurlijk veel sneller is als jij het doet) en een poepluier tot in de oren als je net in een restaurant zit te eten. En geen schone kleding bij je hebt (waargebeurd). Hierbij mijn tips hoe om te gaan met weinig geduld en te leren van deze momenten:

1. Alles duurt nou eenmaal 2 keer zo lang

Moet je om 09.00 ergens zijn, dan heb je waarschijnlijk aan een uur voorbereiding genoeg. Douchen, opmaken, aankleden, ontbijten, spullen bij elkaar zoeken en gaan. Moer je de deur uit met een peuter, plak daar gerust een uur aan vast. Ga als eerst zelf douchen en opmaken, dat is het lastigst als je kindje om je heen loopt. Ontbijt maken kan ook in je badjas, kunnen je haren gelijk drogen. Stel je erop in dat het allemaal niet zo snel gaat. Als je genoeg tijd inplant geeft dat niks.

2. Ze voelen het

Als kinderen voelen dat je haast hebt gaan ze sowieso alles langzamer doen en het wordt er niet gezelliger op. Nog even een boekje lezen mama. Ik wil nog een boterham! Nee die knuffel moet niet mee, ik wil mijn aap. Afijn, je snapt het. Het is ook niet fijn als mama gehaast en gestrest doet in de ochtend. Probeer er toch een quality time momentje van te maken, ook al heb je weinig tijd. Even samen zitten om te ontbijten, bespreek wat de dag gaat brengen, plan 5 minuten in om een boekje te lezen.

3. Dan maar te laat

Zelfs als je ’s ochtends alles onder controle hebt, alles gaat gesmeerd en soepel en iedereen werkt mee, kan er op het laatste moment iets gebeuren. De fiets blijkt een lekke band te hebben. Je kind spuugt zijn kleding of die van jou onder. Wat doe je dan? Ga je schreeuwen, word je boos, verdrietig of chagrijnig? Op zulk soort moment, die helaas vaker voorkomen dan je zou willen, laat ik alles gaan. Ik loop voor 3 minuten naar een stille plek (vaak de WC ☺), haal een paar keer diep en bewust adem, en zeg tegen mezelf: ik heb hier nu alles aan gedaan. Dan zijn we maar te laat.

4. Lach!

Soms zijn dingen die mis gaan niet zo leuk. Je had het anders in je hoofd zitten (en dit was volgens jou het beste) en weet niet hoe je moet handelen als het dan anders loopt. Achteraf zijn dit wel de leukste anekdotes. En het lost zich hoe dan ook altijd weer op. Poep in je haar waar je pas halverwege de middag achter komt? Een ladder in je panty door die kleine peuter vingertjes? Op het moment zelf misschien heel vervelend maar…het is niet het einde van de wereld. Lach erom, want ook deze tijd gaat weer voorbij.

Liefs,

~Merel~

Lees meer van Merel op haar eigen blog: www.mommyinbalance.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Vorige blog van Merel: Bewust & Mama.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]