Selecteer een pagina

7.03.2017 | blog, Online School

Baby versus Spirituele Groei

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Baby versus Spirituele Groei” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4673″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

“Birth is an opportunity to transcend. To rise above what we are accustomed to, to reach deeper inside ourselves than we are familiar with, and to see not only what we are truly made of, but the strength we can acces in and through birth.” Marcie Macari

Roerige tijden

De perinatale periode, de periode van zwanger zijn, baren en de eerste weken en maanden met baby, vormt een doorgang, ‘a rite of passage’, naar een nieuwe levensfase. Naast alle lichamelijke en relationele veranderingen die een vrouw in deze periode doormaakt, groeit ze langzaam in haar nieuwe rol als moeder en in het openen van haar hart voor haar kindje, waarbij uiteenlopende gevoelens en diep in het lichaam opgeslagen herinneringen aan de oppervlakte kunnen komen. Het is een roerige tijd.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]In de psychologie wordt deze periode in het leven van een vrouw gezien als een normatieve crisis. Een natuurlijke crisis waarbij ze het leven dat ze tot nu toe kende achter zich laat en ze zichzelf moet hervinden in een veranderd leven. De geboorte van haar kind vormt hierin het hoogtepunt en heeft de potentie een diep transformerende gebeurtenis te zijn. Het is een moment in haar leven waarin totale overgave gevraagd wordt, waarin ze met haar hele zijn naar een onbekende plek gaat en waar ze een ongekende kracht in zichzelf aanboort die vaak een onuitwisbare indruk achterlaat. Ze baart haar kindje en tegelijk baart ze zichzelf (opnieuw) als moeder.

Stilstand

Toen ik zelf zwanger was vond ik de bevalling minder spannend. Ik huiverde meer bij de aanstaande grote verandering in mijn leven. Al tijdens de zwangerschap merkte ik hoe mijn prioriteiten verschoven. Ik kon bijvoorbeeld niet meer met dezelfde intensiteit mijn yoga-beoefening beleven. Ik was bang dat daar in het leven met een baby nog minder ruimte voor zou zijn. Dat daardoor mijn persoonlijke groei tot stilstand zou komen.

Spirituele groei

Mensen vertelden me wel dat het zorgen voor een baby de hoogste spirituele beoefening zou zijn. Maar die gedachte gaf me niet veel rust. In het eerste jaar als moeder bleef ik hier ook mee worstelen. Vaak voelde ik me tekortschieten, vooral naar mezelf toe. Ik had het gevoel dat al het werk dat ik deed niet gezien en niet gewaardeerd werd. Ik kon toen niet voelen dat het zorgen voor een baby een van de grootste en mooiste taken is die er zijn. In onze samenleving vond ik eerder bevestiging van deze minderwaardige gevoelens dan de inspiratie dit te overstijgen.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Maar het zijn juist deze grote, natuurlijke transities in het leven die kunnen bijdragen aan persoonlijke en spirituele groei. In het leven van een vrouw zijn die momenten haar eigen geboorte en overlijden en daartussen de eerste menstruatie -de transitie van meisje naar vrouw-, de geboorte van haar kind(eren) -de transitie van vrouw naar moeder- en de overgang -de transitie naar ‘the crone’- (wijze oude vrouw).

Deze transities gaan vaak gepaard met onzekerheid, lichamelijk ongemak of zelfs pijn en de angst voor het onbekende. Met rouw om een levensfase die daarbij afgesloten wordt.

Elke zwangerschap en geboorte van je kinderen dagen je uit nog iets dieper en nog iets verder te gaan. Je gaat een nog diepere commitment aan met het leven, wanneer je het leven geeft en dat is bijzonder spannend en bijzonder mooi. Hierin ligt het potentieel voor persoonlijke groei besloten.

Ritueel

In veel culturen en archaïsche samenlevingen worden deze natuurlijke transities in het leven van een vrouw geëerd en begeleid. Door samen te komen en een ritueel uit te voeren wordt iemand die door een dergelijke transitie gaat gevierd en met liefde en compassie omringd. In onze cultuur zorgt het gebrek aan erkenning van het potentieel dat in deze natuurlijke gebeurtenissen besloten ligt er mede voor dat vrouwen zich verloren kunnen voelen in de perinatale fase en dan met name in de postnatale periode. Wanneer alles achter de rug lijkt te zijn en het nieuwe leven in al haar wankelheid pas net begint.

Vaak missen vrouwen bewust of onbewust een gemeenschap die aan hen kan spiegelen dat ze door een natuurlijk proces van groeipijn gaan. Het is van groot belang dat de hele ervaring met al haar tegenstellingen omarmd en geïntegreerd wordt, zodat moeders in hun kracht kunnen staan en nog meer van het moederschap en van zichzelf kunnen genieten.

Blessingway

Om aan deze behoefte aan gemeenschap en diepgang in deze periode te kunnen beantwoorden worden er steeds vaker Blessingways into Birth / into Motherhood georganiseerd. Een Blessingway is een ceremoniële bijeenkomst waarbij vrouwen een hoogzwangere of pasbevallen vrouw omringen. Zij geven Liefde, Steun en Blijdschap. Zo’n ceremonie kan elke kan vorm aannemen die bij de zwangere vrouw en haar groepje past. Bij een Blessingway ervaart een vrouw meer erkenning voor het emotionele en spirituele aspect dat met de reis naar moederschap gepaard gaat.

Bij De Bewustzijn School kan je wekelijks deelnemen aan de les Zwangerschapsyoga op de woensdagochtend van 10:30-11:45. Zou je graag voor jezelf of voor iemand anders een Blessingway willen organiseren? Informeer dan via me-to-we-yoga.nl naar de mogelijkheden.

~Tamara Schvitz~

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Niets meer missen van De Bewustzijn School? 
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!