Selecteer een pagina

Apen in je hoofd? Wie had dat gedacht? – Erna Laning

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Apen in je hoofd? Wie had dat gedacht? – Erna Laning ” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6484″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat je kunt leren van apen en bananen als je een vol hoofd van het denken hebt…

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]

Volgens het boeddhisme hebben we allemaal dronken, rumoerige aapjes in ons hoofd die van tak naar tak springen, veel kabaal maken en ons voortdurend afleiden. Boeddha gebruikte 2500 jaar geleden de metafoor van de Monkey Mind al om de werking van onze menselijke mind uit te leggen. Die metafoor wordt nog steeds vaak gebruikt. Ook ik maak graag gebruik van dit beeld. Want een beeld zegt vaak zo veel meer dan woorden.

Stel je eens een plek voor waar dronken apen rondspringen, een plek waar ze voor elkaar zorgen, ruzie maken, elkaar liefhebben, schreeuwen. Krijg je al een idee hoe vol dit is? Hoe luidruchtig, druk en chaotisch? 

En stel je dan je hoofd vol gedachten voor, gedachten die voortdurend om aandacht vragen, net zoals de drukke apen. Wist je dat we wel 120.000 gedachten per dag hebben? Mijn hoofd tolt van het beeld en van het getal! Maar het besef dat al ons denken ook chaos betekent en maakt dat we onbewust vooral in ons hoofd leven groeit ook.

En dan het idee dat tussen al die gedachten ook nog tal van doem, perfectionistische, love- junk, iedereen- moet- zich- aan- mijn- norm- houden, dat- lukt- mij -nooit of iedereen- is- tegen- mij gedachten mee springen…

Zolang we al die apen maar niet al te serieus nemen is er nog niet eens zoveel aan de hand. Maar vaak doen we dat wel, we geven gedachten betekenis en soms is er ineens een periode dat je onbewust teveel lading geeft aan je denken. Je vecht tegen ze, je probeert ze te onderdrukken, weg te denken en ze uit de weg te gaan. Met een leeg hoofd als doel, zonder resultaat.

Maar hoe krijg je die apen in je hoofd dan rustiger?

Boeddha zag al dat het geen zin heeft om te vechten tegen apen in je hoofd. What you Resist Persists. Hoe harder je je best doet het piekeren te onderdrukken, hoe meer je piekert. Of hoe hard je ook werkt om je verbroken relatie te vergeten, hoe meer je denken roept om jouw aandacht. En in die aandacht ligt misschien wel de sleutel. Mingyur Rinpoche vertelt op YouTube op luchtige en heldere wijze dat je het beste vrienden kunt worden met de apen in je hoofd. Bananen geven kan helaas niet, maar door ze te erkennen en een opdracht te geven komen we ze tegemoet. Erkenning geeft ze rust en gedachten houden nu eenmaal van opdrachten.

Je geeft je Mind dan ook de opdracht zich te richten op de adem. Je gedachten mogen er ook zijn, van harte welkom, je bent nieuwsgierig naar ze maar je blijft je richten op de adem. De gedachten zijn dan op de achtergrond aanwezig. En dat is oké! Zolang jij je richt op de adem gaat het goed. Je bent zo niet meer geïdentificeerd met je gedachten. En als je merkt dat je toch weer meegaat met je gedachten, is dat ook oké. Daardoor krijg je de kans je weer te richten op je adem. 1 of 2 keer bewust ademen maakt al dat je weer wat losser bent van je denken. Dit kan de hele dag door. Je adem is steeds weer je anker. Zodra je merkt dat je weer meegenomen wordt door je denken dan is dat oké. Dat is onze Monkey Mind. Je herinnert, je glimlacht en richt je weer een paar keer op je adem. Elke keer opnieuw.

De zin van trainen en in contact blijven met wie je bent

Trainen van het richten van je aandacht baart kunst en regelmatig mediteren helpt daarbij!  Je bent meer en meer vrienden met je gedachten, gaat ze herkennen zonder dat je je nog met ze identificeert. Je blijft natuurlijk ook ruimte houden om wel met een gedachtengang mee te gaan, een uitdagend concept uit te denken of heerlijk eindeloos te dagdromen. Jij krijgt de regie!

Doordat je je niet meer identificeert met de inefficiënte gedachten die er zo vaak zijn ontstaat er ruimte. Ruimte waarin liefde, helderheid, wijsheid, energie en kracht in alle puurheid stroomt. Het besef dat al mijn denken maakte dat ik deze bron bedekte was shocking voor mij. Het weten dat ik in die stromende ruimte alles ben, niets ben en meer en meer ben wie ik in essentie ben is de mooiste ontdekking ever!

Misschien wil je delen wat jouw lastigste aap is? Sharing is Caring.

~Erna Laning~

Erna is de oprichter van iShift. Ze luistert, inspireert en coacht je om vanuit stress te shiften naar ‘Thuis zijn bij jezelf’. De focus hierbij ligt op stressreductie & mental health, mindfulness en meditatie. Meer informatie over haar werk en workshops vind je op www.ishift.nl. Erna is ook te vinden op Facebook en Instagram[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: 10 Tips voor een bewustere dag en Help, Mindfulness geeft stress!

Premium Program
Iedere acht weken start het Premium Program: Meesterschap in Zelfvertrouwen. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar, geef je nu op!

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!