Selecteer een pagina

Angst wil je alleen maar iets vertellen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Angst wil je alleen maar iets vertellen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10584″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Er zijn dingen die je wilt. Dingen die je nog nooit hebt gedaan. Dingen die ‘perfect’ moeten gaan. Dingen waarvan je niet zeker weet of het is wat je verwacht. Of je staat voor een keuze waarvan je niet zeker weet of je het wel echt wilt. Er rijzen vragen als ‘Is het de juiste keuze?’, ‘Wil ik dit wel echt?’ en ‘Wat als het niet is wat ik verwacht?’ en meer van dat soort vragen.
Deze vragen leveren je antwoorden op als ‘Ik weet het niet’, ‘Dan heb ik gefaald’, ‘Dan heb ik tijd verloren’ en andere niet helpende antwoorden. Je komt niet verder, je stelt uit en hoopt dat meer tijd nemen je antwoorden geeft die tot een goede keuze leiden. Vaak gebeurt dit niet en pieker je verder. Keuzes maken begint met goede vragen stellen, maar ook met het omgaan met een oncomfortabel gevoel.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Garanties zijn er niet

Als je de garantie zou hebben dat het de juiste keuze zou zijn, dan zou je niet zo lang twijfelen. Maarja, garanties zijn er niet. Iets houd je tegen. Jijzelf. Niks of niemand anders, jij houdt jezelf tegen. Je verbindt (onbewust) labels aan de uitkomst. Je denkt in goed en fout, beter en slechter, in perfectie en falen. En dan eigenlijk vooral in fout, slechter en falen.

Je loopt tegen je eigen grenzen aan bij keuzes. Je grenzen van het comfortabele. Buiten die grenzen stappen is onzeker of op z’n minst oncomfortabel. Een mooi Nederlands gezegde is ‘Waar een deur dichtgaat, gaat er een deur open’. Maar hallooooooo, kan iemand mij even vertellen wat er achter die deur staat dan? Als je denkt in termen als verliezen en kwijtraken dan is het logisch dat je je niet comfortabel voelt om te gaan voor wat je wilt. Wat als je iets kunt winnen? Dan ben je veel sneller geneigd om stappen te zetten.

 

“Je wensen zijn een voorgevoel van wat je in staat bent daadwerkelijk te realiseren” – Goethe

 

Angst en liefde, veiligheid en groei

Je handelt simpelgezegd vanuit twee basisemoties, namelijk angst en liefde. Je kunt kiezen om te creëren (liefde) of om te vernietigen (angst). Liefde is gericht op o.a. vertrouwen, op samenzijn, op groeien. Bij angst komen gevoelens van willen vluchten, afkeer, haat en jaloezie kijken.

Welke keuze gaat voor groei zorgen en welke keuze gaat je veilig houden. De keuze voor groei, is de keuze voor liefde. Maar ook voor het onbekende. Het niet zeker weten. Ons brein houdt daar niet van. Die kiest graag voor veilig, voor wat die al kent, want daar schuilt weinig tot geen gevaar in. Logisch dus dat je brein beren op de weg ziet, maar wat als je dat nu weet. Dan kun je anders naar de angst kijken.

[dt_gap height=”10″ /]

Durf jij eerlijk te kijken naar je angst?

Dat gevoel van angst wil jou allleen maar iets vertellen. Durf jij naar je angst te kijken zonder weg te rennen? Zonder excuses te verzinnen? Gewoon eerlijk kijken naar wat die angst jou wil vertellen. Sommige angsten zijn reëel, maar de meeste niet. Je maakt hetgeen wat je afschrikt tastbaar door het in de ogen te kijken. Je brein denkt in (mogelijk) gevaar, maar is dat gevaar er ook echt?

Het gaat namelijk niet over geen angst voelen. Het gaat om moedig zijn. Het toch doen. Leren vertrouwen op jezelf, je grenzen verkennen. Ontdekken dat het wel goed komt, ook al gaat het even niet goed.

 

Hoe kun je eerlijk naar angst kijken?

Neem een situatie die je bezighoudt en waar je een oncomfortabel gevoel bij hebt. Waar je een angst bij voelt die je tegenhoudt om te doen wat je graag zou willen:

  1. Maak ‘contact’ met de situatie. Duik er niet in qua emoties. Het is de bedoeling dat je denkt aan wat je zou willen en dat je het gevoel oproept waar je bang voor ben. Net genoeg om er ‘bij’ te kunnen.
  2. Wat is de angst die omhoog komt?
  3. Is het waar?
    Zo niet, wat heb je nodig om een volgende stap te nemen?
    Zo ja, wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  4. Blijf jezelf afvragen ‘So what’ om uit te vinden hoe erg het echt is. Kun je met de uitkomst omgaan? Kun je met de consequentie leven?

Met deze nieuwe informatie kun je een volgende stap nemen in het realiseren van je dromen en wensen. Go for it![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Leren keuzes maken?

Benieuwd hoe je makkelijker betere keuzes maakt? Kom op zaterdag (in de oneven weken) om 9:30 uur naar haar workshop ‘Power of Choice’ van Nienke van Dijk bij De Bewustzijn School. Voor vragen kan je Nienke ook altijd een berichtje sturen en voor verdieping kan je hier haar boek ‘The Power of Choice’ bestellen.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!