Selecteer een pagina

27.09.2017 | blog, Online School

Angst voor afwijzing – Chantal Bakker

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Angst voor afwijzing – Chantal Bakker” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6788″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]“Ik merk dat ik gevoelens voor jou aan het ontwikkelen ben”

“Nee, ik weet niet waarom, maar dat lijkt me niet zo’n goed idee” 

“Ik ervaar toch wel kwetsbare pijn in dergelijke situaties”

“Het lijkt me toch prettiger om zelf te doen, maar bedankt voor het aanbod”

“Wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen, lijkt het je leuk om een keer af te spreken?”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]En zo kan ik nog wel 100 voorbeelden bedenken van dingen die je normaal gezegd wel denkt, wel voelt, wel ervaart, maar niet durft uit te spreken. Uiteraard is het voor iedereen anders wat een gevoelig onderwerp is, we hebben immers allen onze eigen unieke ervaringen. Maar waarom kunnen we niet gewoon altijd zeggen wat er op ons hart ligt?

 

In het zand

Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat het vaak te maken heeft met een angst voor afwijzing. ‘Wat zal (zullen) de ander(en) wel niet denken?! Wat voor beeld schept dat dan van mij?’ Meestal gebeurt dit op onbewust niveau. Want men roept namelijk ook vaak: ‘Nee hoor, ik ben gewoon mezelf, het interesseert mij niet wat anderen van me vinden..’ Totdat dat ene gevoelige onderwerp aangeraakt wordt en ze toch niet weten hoe snel en diep ze met de hakken of zelfs kop het zand in kunnen gaan. Uit angst voor de pijn die ermee verbonden is.

 

Weerstand

Begrijp me niet verkeerd, ik impliceer niet dat je maar alles eruit moet gooien, helemaal niet als de weerstand heel hoog is. Want dat is namelijk ook niet authentiek, dan forceer je alleen maar iets wat je juist het beste natuurlijk kan laten stromen. Een bloem trek je immers ook niet open, die laat je lekker op haar eigen tempo bloeien zodat je haar pracht kunt zien wanneer zij daar klaar voor is. Daarnaast helpt het ook wel als je je zelf daadwerkelijk bewust bent van wat er speelt uiteraard. Gewoon aangeven dat je er nog niet klaar voor bent om iets te bespreken kan dan net zo bevrijdend zijn.

 

Inspiratie

Dus in het kader van ‘begrijp me goed’: Ik heb het hier over die samenvoeging van woorden die op het puntje van je tong liggen, misschien zelfs al langere tijd. Die onderwerpen waarbij je van alle kanten al signs hebt gehad en de zinnen zich al vaker helder hebben gevormd in je hoofd. Of het nou bedoeld is om naar een specifiek persoon te communiceren of het uit te spreken / op te schrijven voor een groter publiek, het mag gezegd worden! Grote kans dat je zelfs iemand ermee inspireert.

 

Angst voor afwijzing

Maar wat blokkeert je dan om het echt eruit te laten vloeien? Angst voor afwijzing?

Als dat het geval is, wie wijst wie dan af? En wat wordt er precies afgewezen?

Even cru bekeken, door jezelf niet toe te staan je waarheid te spreken, in welke situatie dan ook, wijs je toch bij voorbaat al jezelf af?!

Waarom? Uit zelfbescherming? Of zelfs denkende dat je de ander beschermt door iets niet te zeggen, terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat het altijd terug te herleiden is naar jezelf..?

 

Zachtkracht

In de kwetsbare openheid zit kracht, vooral in die naar jezelf toe – zoals mijn prachtige collega-schrijfster en zeer gewaardeerde Soul Sister Myriam Syelmass het noemt: ‘zachtkracht’. Daar zit helderheid, daar ontdek je wat écht bij je past en dat je ook nog eens in staat bent geweest om daarnaar te handelen. Zo laat je weten dat je om jezelf geeft. Zo kies ervoor om vanuit liefde te zijn en te doen, en de angst geen ruimte te geven.

 

Dus…?

Je leeft het leven maar 1x in deze vorm, hoe vul jij het in? Bepaal je het zelf, van binnenuit of laat je de buitenwereld jou zodanig beïnvloeden dat je niet je volle potentie leeft? Na een lange tijd mezelf op de achtergrond te hebben gehouden doordat ik diepere lagen van kwetsbaarheid heb aangeraakt, ben ik er weer. Spreek ik weer mijn waarheid. Het voelt echt als een bevrijding, ik gun jou dat ook. En jij, gun je het jezelf?

 

~ Chantal Bakker ~

FemmeChantal, intuïtieve expressie en begeleiding. Chantal vertaalt in deze huidige levenservaring o.a. de rol van moeder, schrijfster en spiritueel coach, allemaal als onderdeel van haar zielsdoel. Het allerbelangrijkste vindt zij de verbinding met de authentieke Zelf, en van daaruit zowel creatie als connectie met anderen. Met haar is alles bespreekbaar, dus voel je vrij om contact op te nemen.
via haar website of Facebookpagina, waar je haar ook kunt volgen.

 Schrijf je ook in voor haar Engelstalige nieuwsbrief Soulful Updates, mede om toegang te krijgen tot haar speciale Facebook groep,

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Chantal: Helderheid over helderheden deel 1 & Helderheid over helderheden deel 2

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan vrijblijvend een persoonlijk intakegesprek met één van onze coaches.

Wil jij leren om van jouw hoofd, naar jouw hart te komen en zo je ultieme leven te bouwen?
Start dan in november aan Meesterschap in Geluk!

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!