Selecteer een pagina

Als de gordijnen in je hoofd open gaan – The Work of Byron Katie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Als de gordijnen in je hoofd open gaan – The Work of Byron Katie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9644″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wij, mensen, zijn verhalenmakers. We hebben talloze beelden en verhalen over hoe de wereld buiten ons er uit zou moeten zien. We denken dat we ons gelukkig zullen voelen als we er op een bepaalde manier uitzien, we bepaalde dingen bezitten, een goed salaris verdienen of de juiste partner en vrienden hebben. Wanneer we ons niet gelukkig voelen proberen we de wereld buiten ons, de omstandigheden en anderen om ons heen te veranderen. We gaan vaker naar de sportschool voor die strakke buik om onszelf aantrekkelijker te maken of denken dat we een andere baan moeten vinden voor meer voldoening. Maar ligt dáár echt de oplossing?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Dit zou op korte termijn waar kunnen zijn. Helaas werkt deze strategie op lange termijn niet. Onherroepelijk krijgen we te maken met de tand des tijds, met veranderingen waar we geen invloed op hebben. Ons lichaam wordt ‘ouder’ en die ene partner waarvan je dacht dat het ‘de ware’ is , is dat toch niet. Hoe harder we iets buiten onszelf proberen te veranderen, hoe verdrietiger en ge-frustreerder we kunnen worden als dit niet het beoogde effect heeft. Waar ligt dán de oplossing? Hoe kunnen we dan meer rust, plezier en geluk ervaren?

[dt_gap height=”10″ /]

Het zijn onze gedachten over de situatie die ons uit balans brengen

The Work of Byron Katie biedt ons de mogelijkheid tot een oplossing. Het is een methode, die bestaat uit 4 vragen en 3 omkeringen, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie. Het is een instrument tot zelfonderzoek, een proces van verdiepend bewustzijn. Het laat ons zien dat niet de situatie of de mensen om ons heen de oorzaak zijn wanneer we een vervelend gevoel ervaren, maar het zijn onze gedachten óver de situatie die ons uit balans brengen. De methode is simpel en bestaat uit het herkennen en onderzoeken van stressvolle gedachten en overtuigingen die ons beperken of belemmeren.

[dt_gap height=”10″ /]

‘The Work’ in de praktijk:

Stel, iemand neemt na 2 x bellen nog steeds niet de telefoon op. We hebben direct de neiging om een heel verhaal hierover te maken en gaan op zoek naar verklaringen. ‘Hij heeft geen zin om me te spreken, hij vindt me niet belangrijk’, etc. We kunnen dan The Work doen op de stressvolle gedachte ‘hij vindt me niet belangrijk’.

 

De 4 vragen van The Work zijn:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer  je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

 

Vervolgens keer je de gedachte om en probeer je 3 oprechte voorbeelden te vinden waarom dit net zo, of nog méér waar is:

 

– naar jezelf (ik vind MEZELF niet belangrijk)
– naar de ander (ik vind HEM niet belangrijk)
– naar het tegenovergestelde (hij vind me WEL belangrijk)

 

Deze vragen kun je heel mentaal en snel doen. Je denkt over een voorbeeld na, maar je voelt het niet echt. Je mind of geest zal dan gesloten blijven, en er zal niks veranderen. Maar wanneer je, zoals in een meditatie, de tijd neemt, verstilt en de vragen echt overweegt en naar binnen keert, komen er misschien antwoorden die nieuw voor je zijn. Er schijnt als het ware een ander licht op de situatie  en de relatie zoals we die zien en ervaren. Het voelt alsof de gordijnen in ons hoofd geopend worden en we helderder kunnen kijken naar een situatie die eerder een probleem vormde.

Er ontstaan meer mogelijkheden, er is inzicht in wat werkelijk waar is, onze mind opent zich. Daardoor kunnen we meer ontspannen. De ontspanning zorgt ervoor dat we ons hart kunnen openen en een diepe verbondenheid voelen met ons innerlijk bewustzijn. Er ontstaat meer compassie en ruimte voor een helder weten en innerlijke rust.

[dt_gap height=”10″ /]

Is het dan de bedoeling dat we niet meer naar onze gedachten luisteren of ze gewoon allemaal omdraaien naar positief denken?

Natuurlijk is het heel praktisch om gedachten te hebben en onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Maar zijn we ook onze gedachten? Het is niet de bedoeling dat je met The Work je gedachten gaat onderdrukken, ze verandert in positief denken, of er overheen stapt. Integendeel. Je gedachten mogen er juist allemaal zijn én we stellen ons de vraag of ze echt waar zijn.

[dt_gap height=”10″ /]

Ben je in voor een experiment?

We parkeren even het verleden en de toekomst en de redenen of analyses waarom en hoe je gedachten en overtuigingen zijn ontstaan en waardoor dit komt.

Stel jezelf eens voor, dat je gewoon als experiment, een hele dag níet zou kunnen geloven dat je het anders had moeten doen (kies vooral je eigen woorden in de formulering van een soortgelijke gedachte als deze beter bij je past).

Veel mensen denken dan: “Ik kan echt niet zonder deze gedachte zijn, omdat ik het geloof.” Toch hoef je niet te stoppen met het geloven van een gedachte om te ervaren wie je zou zijn, als je het niet gelooft. Neem de vrijheid om te experimenteren. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Na deze dag mag je de gedachte weer terug hebben en je er mee vereenzelvigen.

Wie zou je dan zijn, zonder je verhaal? Hoe zou je dán je leven leiden? Stel jezelf nu al voor hoe dat eruit ziet. Doe dit experiment gedurende 1 dag en elke keer wanneer je de gedachte waarneemt, kijk dan eens of je stil kunt staan bij de vragen: Wie ben ik zonder deze gedachte te geloven? Wie ben ik zonder mijn verhaal? Hoe leef je dan deze levensdag?

 

Ik kijk er naar uit om je ervaring met dit experiment te horen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ben je geïnteresseerd om The Work te ervaren of om je er meer in te verdiepen?

Danielle van Ameijde studeerde aan Institute for The Work of Byron Katie. Kom op zondagen (in de oneven weken) om 11.30 uur naar haar workshop ‘The Work’ bij de Bewustzijn School. Check het lesrooster om je aan te melden! Voor vragen of verdieping kan je Danielle natuurlijk ook een berichtje  sturen of bezoek haar website voor meer informatie.

Niets meer info@livingturnaround.nlmissen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!