Wat je kunt leren van donuts (en beren op je weg)
30 mei 2018Nieuwe Maan in Tweelingen geeft je de kans dromen tot bloei te brengen
12 juni 2018[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Adem in, adem uit 3x anders” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8858″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Ik voelde me een paar dagen niet helemaal fit. Hoofdpijn en ook een hoestje. Half Nederland leed aan de griepepidemie, maar dan toe kon ik er aan ontsnappen. Maar zou ik dan toch voor de bijl gaan? Ik weet dat je een enorme invloed kunt hebben op je autonoom zenuwstelsel en daarmee ook op je immuunsysteem. De yogatraditie leerde het me. En Wim Hof bewees het wetenschappelijk. Toch bleef ik kwakkelen. En toen viel ineens het kwartje en wist ik wat te doen; ademen.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Heb je wel eens last van hoofdpijn? Ben je wel eens duizelig? Of een beetje wazig in je hoofd? Heb je soms een stijve nek? Of ben je gewoon heel erg moe? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je je vooral richt op je mentale kwaliteiten. En de spanning hoog in je lichaam opslaat. Er zijn veel manieren om hier wat aan te doen. Maar een hele krachtige is, goed ademhalen.
Maar wat is dat dan? Goed ademhalen?
Dat ligt er maar net aan wat je doel is. Ik neem je mee. Je autonoom zenuwstelsel, bestaat uit twee delen. Voor het gemak sla ik de moeilijke woorden over en noem ik het je gaspedaal en je rempedaal én acculader. In principe werkt dit systeem autonoom. Oftewel het regelt de boel zelfstandig. Je hoeft er niet aan te denken. Maar je kunt er wel invloed op hebben. Inderdaad; met je ademhaling. Hoe dan? Nou laat het gaspedaal nou samenhangen met je inademing. En het rempedaal/acculader met je uitademing. Dus bepaal je doel en kijk welke ademtechniek het beste werkt voor wat jij wilt bereiken.
Doel 1: Meer energie
Je wilt je fitter en energieker voelen. Makkelijker uit je bed komen en fitter opstaan. Je middagdipje als sneeuw voor de zon laten verdwijnen? Adem dan dieper in! Helemaal tot in je onderste longdelen, zodat je buik zich helemaal opzet. Laat een korte uitademing volgen. En adem weer stevig in. Probeer het maar eens als je ‘s ochtends nog wat ligt te doezelen in je bed. Wedden dat je daarna direct op wilt staan.
Doel 2: Echte ontspanning
Je bent gestrest en opgejaagd. Je lichaam is onrustig. Je voelt je misschien zenuwachtig. En je wilt lekker ontspannen. Je kunt misschien zelfs niet in slaap komen. Adem dan langer uit! Adem lang en rustig uit via je mond. Doe dit door uit te blazen op een fff-klank. Houd dit net zolang vol tot je helemaal leeg bent. Trek dan je mond in een glimlach en adem nog verder uit op de sssss-klank [*1]. Je buik trekt helemaal naar binnen. En je aandacht gaat naar je bekkengebied. Als je helemaal leeg bent, ontspan je je buik weer langzaam en laat je de inadem vanzelf opkomen. Daarna ga je weer actief, lang en ontspannen uitademen. Doe dit minstens 5 minuten en de stress wordt langzaam afgevoerd.
Doel 3: Flow
Heb je acute stress, maar wil je wel goed blijven presteren? Bijvoorbeeld voor een presentatie op je werk. Je voelt je verdrietig en je weet even niet meer wat te doen? Ben je boos op iemand en wil je weer redelijk kunnen denken? Breng balans tussen de in- en uitademing! Haal langzaam en gelijkmatig adem je door je neus. Begin de ademhaling te verdiepen. Zonder geluid en zonder inspanning laat je de ademhaling dieper worden naar zo’n vijf tellen in en vijf tellen uit. Druk op de inademing je middenrif naar beneden, waardoor je buik uitzet en de onderste longruimten zich met lucht vullen. Adam daarna weer 5 tellen uit en trek je navel iets richting je ribbenkast. Terwijl je zo rustig in- en uitademt, houd je de aandacht gericht op je hartgebied, in het midden van je borst. Is 5 seconden in het begin nog lastig? Begin dan met 4 seconden in en 4 seconden uit en bouw op naar 5. Je zult zien dat 5 tellen makkelijker wordt naarmate je vaker oefent. Doe deze oefening minstens 3 minuten.
Tips
Het is goed om te oefenen met deze ademhalingen. We hebben in de loop van ons leven vaak een andere ademhaling aangeleerd dan een die echt goed voor je is. Zeker als je nog wilt oefenen met ademoefeningen, houdt dan deze tips aan:
- Zorg voor een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt.
- Ga op een stoel of op de grond zitten en neem een rechte maar ontspannen houding aan. Belangrijk is dat je ontspannen kunt blijven zitten, met de schouders laag.
- Richt je de aandacht naar het gebied aan de voorkant van je lichaam.
- Sluit eventueel je ogen, zodat je minder snel wordt afgeleid. Probeer van deze ontspannen ademhaling te genieten.
- Om te focussen kun je je ene hand op het midden van de borst en een hand op de buik laten rusten, zodat je makkelijker in contact komt met je ademhaling
Heel veel succes!
Lieve groet,
Claudia
[* 1] uit de Bridgeman ademmethode, gebaseerd op oude yoga- ademoefeningen
[* 2] uit de Hearth Math methode, gebaseerd op oude yoga-ademoefeningen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Unieke echt veranderende coaching door Claudia Kolk in Kampen-IJsselmuiden.
Meer contact met je lichaam, betere omgang met je emoties en een groter bewustzijn, maken jou nog succesvoller; prive en zakelijk.
.
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]