[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”7 tips om je zen te voelen in je dagelijks leven” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”12111″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Best makkelijk om je Zen te voelen op dat heerlijke retreat op Ibiza waar je 2 keer per dag yoga krijgt, een hele week voeding voor je ziel en Ayurvedisch eten wat alle zintuigen streelt. Maar hoe bewaar je die heldere geest in een helder lichaam als je weer terug bent in je drukke leven van alledag?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Met deze zeven ingrediënten zorg je even goed voor jezelf als op vakantie, en houd je die Zenlike state vast:
1. Vriendelijkheid
Wist je dat de beste leiders hoog scoren op vriendelijkheid? Oubollige Clichés als ‘wie geeft, ontvangt’ en ‘wie goed doet, goed ontmoet’ blijken toch echt waar, zelfs wetenschappelijk ondersteund.
Waar het vroeger draaide om IQ, beseffen we nu dat EQ een belangrijke graadmeter voor succesvol leven is. En zelfs dat is alweer achterhaald. SQ (Spirituele Quotiënt) is het nieuwe EQ.
Voeg een portie vriendelijkheid toe door iets aardigs te doen voor een ander zonder dat je er iets voor terug verwacht. Geef een oprecht compliment, betaal dat etentje met je besties of zet dat fietslampje uit wat je ’s avonds ziet knipperen op die geparkeerde fiets.
Geniet van de fijne emoties die door jouw vriendelijkheid vrijkomen en wees dankbaar voor het besef dat je veel te geven hebt.
2. Dankbaarheid
Dankbaarheid bevordert geluk doordat het positieve emoties stimuleert, actiever maakt en de kans op eenzaamheid en depressie verkleint.
Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor een stralend zonnetje als je je tent moet afbreken, maar probeer ook eens dankbaar te zijn voor mislukking of tegenslag. Voor de lessen die je hieruit mag leren.
Voeg een portie dankbaarheid toe door één ding uit te kiezen waar je momenteel dankbaar voor bent. Onderzoek al schrijvend wat je dankbaar maakt, waarom. Wat doet het met je, wanneer en waar voel je het?
3. Zelfcompassie
Schaamte en zelfkritiek werken averechts op je Zengevoel en zijn dé ingrediënten voor depressie.
Als ademcoach kan ik de uitspraak van hoogleraar psychiatrie Dan Siegel erg waarderen: ‘Wat zuurstof is voor onze longen, is vriendelijkheid voor onze hersenen’.
Met zelfcompassie stimuleer je het kalmerende zorgsysteem in je brein.
Voeg een portie zelfcompassie toe door jezelf gerust te stellen door aanraking van je eigen lijf. Wrijf over je buik, leg je hand op je hart of omarm jezelf. Je maakt dan het knuffelhormoon oxytocine aan. Ook kun je een mantra gebruiken waarbij je jezelf iets vriendelijks toewenst, bijvoorbeeld: ‘ik wens mezelf ontspanning toe’.
4. Aandacht
Eenpuntige aandacht is de moeder van mindfulness. Multitasken is een mythe en funest voor je Zen.
Voeg een portie aandacht toe door driemaal per dag een adempauze te nemen. Focus daarin volledig op je in- en uitademing. Je adem verbindt je met je lijf in het hier en nu.
5. Stressvermindering
Ons brein is onderverdeeld in drie systemen: het gevaarsysteem, het jaagsysteem en het zorgsysteem. Het eerste is gericht op zelfbescherming en werkt op adrenaline. Het tweede richt zich op beloning en werkt op endorfine. Het derde focust op innerlijke beleving en herstel. Als je vanuit het zorgsysteem kunt reageren laat je instinctieve reacties los en reageer je kalm, weloverwogen en evenwichtig. Én je maakt oxytocine aan!
Voeg een portie stressvermindering toe door bewust te gapen. Gapen verkoelt een oververhit brein. Luister naar je lichaam en naar stresssignalen zoals hoofdpijn, gespannen schouders, hoge ademhaling. Doe een bodyscan.
6. Negativiteit
We hebben vijf basisemoties: blijdschap, verdriet, woede, angst, walging. Om te voorkomen dat de vier negatieve emoties overheersen, gebruik je de DANK-methode:
Duid de negatieve emotie die je ervaart; wat voel je? Schrijf of praat het van je af.
Accepteer hoe deze emotie vanbinnen voelt.
Niet identificeren; je bent je emoties niet, je hebt ze.
Kalmeer jezelf door bijvoorbeeld een fijne veilige plek te visualiseren of te luisteren naar een podcast.
7. Wilskracht
Om je wilskracht te trainen kies je één ding uit waar je aan wilt werken (eenpuntige aandacht). Zo spaar je wilskracht voor dat ene ding, en kun je jouw wilskracht opbouwen. Beperk je doelen en neem kleine stapjes.
Voeg een portie wilskracht toe door je automatismen te veranderen: poets je tanden met je andere hand, neem een andere weg naar huis. Formuleer een voornemen positief, omdat een ontkenning (ik wil niet…) een grotere belasting is voor je brein en dus meer wilskracht kost.
Belast je brein minder door routine te omarmen. Zo beperk je het aantal keuzes per dag en houd je wilskracht over.
Ik wens je een Zenvolle maand toe!
Francis van de Wiel,
Ademcoach
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wil je ook meer zen ervaren in jouw leven?
Francis van de Wiel is ademcoach. Ademcoaching helpt je om het contact met jouw wijze lijf te herstellen. Het is lichaamswerk. In een sessie gaan we ‘op reis’ naar binnen. De adem is het vervoersmiddel van jouw focus, jouw schijnwerper. Francis geeft in Amsterdam zowel individuele als groep sessies. Je kunt contact opnemen met Francis via haar website ademcoach.nu
[dt_gap height=”5 /]
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Volg ons voor dagelijkse Inspiratie & Spirituele Content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]