Selecteer een pagina

7 feiten over werkgeluk

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”7 feiten over werkgeluk” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”13716″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Nederland staat op de zesde plaats van het ‘World Happiness report’. Dit rapport wordt in opdracht van de Verenigde Naties jaarlijks uitgevoerd. Het is een lijst met de gelukkigste landen van de wereld. Vol spanning wordt deze ranking bestudeerd: het lijkt wel alsof de Michelingids voor de beste restaurants uitkomt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Finland aan kop!

In 2018 staat Finland op nummer één, ze komen van plek vier. Nederland staat op nummer zes en daar stonden wij in 2017 ook. Er wordt gekeken naar welzijn, inkomen, keuzevrijheid en de mate van corruptie. De laatste jaren wordt steeds meer aandacht besteed aan dit geluksrapport. Waar het onderwerp geluk jarenlang tot het domein van de psychologie behoorde, hebben de economen het onderwerp inmiddels ook omarmd.

Economie van het geluk

Geluk wordt steeds meer besproken en ook gemeten. Inmiddels zijn veel data en gegevens verzameld. Op die manier wordt het voor de economie ook een interessant onderwerp nu het te herleiden is met cijfers en in grafieken kan worden weergegeven. Veelvuldig valt in de kranten mijn favoriete slogan: de economie van het geluk. Nieuw Zeeland is het eerste land met een begroting op basis van welzijn.

Geluk kan je meten

De geluksprofessor De Neve komt met een aantal feiten over geluk en werk. Die wil ik jullie niet onthouden. Ik stel vaak de vraag of een bedrijf, afdeling of team ook weet hoe gelukkig op dit moment de medewerkers zijn. Meestal ontvang ik dan een vragende blik: hoe kan je een subjectieve term als geluk nu te meten? Dat is best eenvoudig als je maar ergens begint. Denk maar eens aan de toiletten op Schiphol. Die drie knoppen met gekleurde smileys kan je binnen je onderneming ook gebruiken. Of zelf voordat je naar bed gaat kan je je afvragen hoe was je dag.

Geluksfeiten op een rij

  1. Salaris niet de belangrijkste factor voor het vergroten van geluk. Boven een bepaald salarisniveau zelfs heeft een verhoging van salaris geen enkele invloed meer op het werkgeluk. Word jij gelukkiger van meer salaris?
  2. Een andere wijze van beloning kan veel meer bijdragen aan het werkgeluk dan een individuele verhoging. Je werkt samen met meer plezier als er bijvoorbeeld een teambonus te verdienen valt. Of dat je meer vakantiedagen kan krijgen. Of dat je elke dag je kinderen naar school kan brengen of kan zorgen voor je zieke tante. Wat is voor jou de fijnste arbeidsvoorwaarde?
  3. Je bent meer betrokken bij je werk als de missie van jouw werkgever jou echt aanspreekt. Een magere 20% van de Europeanen is echt betrokken bij hun werk. Daar valt nog echt winst te halen. Ken jij de missie van jouw werkgever?
  4. Geen werk hebben dat maakt jou meer ongelukkig. Werk geeft een houvast en maakt deel uit van je identiteit. Bij werkverlies ga je direct 20% minder gelukkig zijn. Heb jij dit al eens ervaren?
  5. Een mooie slogan die elke keer waar blijkt te zijn: People don’t leave their job, they leave their boss. Je gaat vaak weg bij een werkgever vanwege je leidinggevende dan vanwege je functie. Welke invloed heeft jouw leidinggevende op jouw geluk?
  6. Geluksdata hebben de Brexit en de overwinning van Trump voorspeld, alleen niemand geloofde het. Dergelijke gegevens zijn wel degelijk van belang. De welzijnstemperatuur is essentieel bij het nemen van beslissingen. Hoe beslis jij?
  7. Gelukkigere medewerkers zijn productiever, werken meer samen en zijn minder ziek. Dat is wat iedereen graag wil. Ben jij bereid hieraan mee te doen?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe zit het met jouw werkgeluk?

Welke van deze zeven feiten hebben de meeste en directe invloed op jouw werkgeluk? Ben jij echt betrokken bij je werk? Word je blijer van meer budget voor een opleiding dan een standaard loonsverhoging? Ik ben nieuwsgierig naar jouw ideeën. 

Wil je meer weten over Werkgeluk en jouw eigen bijdrage hieraan?

Kom dan naar de workshop ‘Creëer je eigen werkgeluk’ van Martine Behrens op de oneven zaterdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. Het is Martine’s missie om samen te werken aan werkgeluk en in het bijzonder die van jou.

[dt_gap height=”5″ /]

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!