Selecteer een pagina

5 tips om in liefde te geven en te ontvangen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”5 tips om in liefde te geven en te ontvangen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9490″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat geef jij in liefde? En wat ontvang je in liefde? De één geeft gemakkelijker, de ander ontvangt makkelijker. En velen van ons vinden beiden lastig. Geven en ontvangen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Dankbaar kunnen geven en ontvangen is de sleutel naar meer geluk

De wet van geven en ontvangen is zo ongeveer: ‘mensen die veel geven, ontvangen meer’. Er wordt wel eens gezegd dat wat jij geeft, je in drievoud terug ontvangt. Of dat waar is mag je zelf onderzoeken. Maar we weten in ieder geval dat geven je gelukkiger maakt.
In het boeddhisme heet, geven Dana. Volgens de leer van Boeddha is Dana de eerste van de volmaakte deugden. Dana is de uitdrukking van waardering in de relatie tussen gever en ontvanger. En is altijd vrijwillig.

[dt_gap height=”10″ /]

De keten van geven en ontvangen

Maar waar geven is, is ook ontvangen. De ontvanger ontvangt Dana en gebruikt dit om goed te doen. Het stelt de ontvanger in staat om zelf ook Dana te kunnen geven. Zodoende kan Dana een keten van ‘ontvangen-geven-ontvangen-geven’ in gang zetten.
Daarnaast is de gever ook ontvanger. Als je Dana geeft levert dit namelijk verdiensten op, bijvoorbeeld het overwinnen van egoïsme en begeerte of het loskomen van gehechtheid aan zaken.

[dt_gap height=”10″ /]

Geven en ontvangen gaat over verbinding

Geven en ontvangen is een verbinding tussen jou en de ander. Wanneer er wordt gegeven en ontvangen in liefde, is niet meer helder wie de gever of ontvanger is. Beiden word je gever én ontvanger op een eigen unieke wijze.

 

Hieronder geef ik vijf tips om bewuster, én in liefde, te kunnen geven en ontvangen:

1. Onderzoek eens bij jezelf wat er gebeurt als jij ontvangt of geeft

Wat gebeurt er van binnen? Welke gevoelens ervaar je? Kun je de verbinding met de ander toestaan? Sta jij jezelf toe om te ontvangen en te geven? Zelfs als je iets ontvangt waar je niet om hebt gevraagd?

2. Herken jouw patronen

Word je bewust van welke patronen er onder je angst om te geven of te ontvangen zitten. Houd je mensen liever op afstand? Ben je bang voor de verbinding? Ben je in staat om controle los te laten? Vind je jezelf het waard om te mogen ontvangen? Geloof je dat er genoeg is om te kunnen geven? Ben je bang dat je manipuleert als je geeft of wordt gemanipuleerd als je ontvangt?

3. Denk in overvloed

Als jij leeft vanuit het vertrouwen dat er genoeg is voor iedereen, leef je minder in angst. En het mooie is: er is genoeg te geven. Zeker omdat het niet alleen maar hoeft te gaan over tastbare zaken. Je kunt altijd liefde, vriendelijkheid, compassie of aandacht geven en ontvangen. Geef daarom telkens als je iemand ontmoet iets weg.

4. Sta open voor alles wat naar je toekomt

En zeg eenvoudigweg ‘dankjewel’ tegen iets dat je ontvangt. Geniet van dat wat je krijgt. Sluit jezelf niet af, durf kwetsbaar te zijn. Sta open voor adviezen en ook voor dat wat je (misschien pijnlijk) raakt.

5. Laat je inspireren

Volg bijvoorbeeld de pagina ‘geven.en.ontvangen’ op Instagram.

[dt_gap height=”10″ /]

Verbind jezelf!

Lieve groet,
Claudia[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Claudia Kolk helpt mensen om (weer) contact te maken met zichzelf en hun dromen te verwezenlijken. Ze stimuleert hen om van de gebaande paden af te gaan en een duurzame verandering te bewerkstelligen. Kijk op haar website voor meer informatie.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!