Selecteer een pagina

10.08.2017 | blog, Online School

4 ways to unplug – Nathalie de Groot

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom denk je zo? – Nathalie de Groot” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6499″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Unpluggen, je even terugtrekken uit het drukke dagelijkse leven is ontzettend fijn en helend. Helaas doen we dat eigenlijk te weinig: voor velen is die ene retraite of vakantie de enige keer in het jaar dat ze de pas op de plaats maken (mezelf incluus hoor, voor het mooie sta ik te weinig stil in het leven). Dat moment kan je heel veel opleveren maar vaak kan je dat maar eventjes vasthouden in het dagelijkse leven. Of, als je pech hebt, wordt je ziek omdat je lichaam eindelijk de welverdiende rust krijgt en dus alle verdedigingsmechanismen praktisch op non-actief zet. Dus, hoe zorg je er voor dat je die fijne rust en verwondering mee kan nemen in het dagelijkse leven?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

4 ways to unplug

Meditatie | Laat ik meteen maar de open deuren intrappen, hebben we dat maar gehad, haha! Meditatie is een hele prettige manier om dagelijks even stil te gaan staan. Er is wel wat discussie over het moment van de dag waarop je gaat zitten, of de lengte van de sessie. Maar naar mijn mening moet je iets doen wat haalbaar voor je is, anders houd je het niet vol. Let er dus op dat je de lat niet te hoog legt. Je mind kan natuurlijk allerlei redenen bedenken om 2x per dag een uur te gaan mediteren, maar als puntje bij paaltje komt dan lukt het vaak niet. Als je dan ontmoedigd raakt kan je het vergelijken met diëten: ik heb nu toch al de snoepreep op, dus de hele dag is verpest. Bedenk dus iets dat haalbaar is. Liever eens per dag 5 minuten en dat uitbouwen, dan niets.

Natuur | In Japan bestaat een fenomeen dat Shinrin-yoku heet, ofwel forest bathing. Mensen trekken er op uit om tijd in de natuur door te brengen zonder daar iets te gaan doen. Je gaat dus niet mediteren, een boek lezen of sporten. Wandelen of gewoon ergens zitten en alle indrukken op je af laten komen is het doel. De etherische oliën en harsen die bomen van nature uitstoten om zichzelf tegen insecten te beschermen, bevatten stoffen die de mens kalm maken en verbeteren het immuunsysteem. Als je geluk hebt dat je dicht bij een bos woont of een park hebt waar veel bomen staan, dan kan je onderzoeken of je een dosis natuur-niksen in je routine kan inbouwen. Het wordt aangeraden om dit een halfuur per dag te doen voor de meest optimale resultaten.

Avondritueel | Het moment waarop het de dag overgaat in de avond is het moment dat de natuur zich klaarmaakt voor de nacht. De bloemen sluiten en de beestjes zoeken veelal hun slaapplek op. Als mens kijken wij vaak nog tv of doen de lampen aan waardoor het gevoel blijft dat het dag is. Probeer dus te kijken of je manieren kan vinden om de dag goed af te sluiten zonder al te veel prikkels. Sluimeren als het ware. Marieke schreef laatst al over een ochtendritueel: verzin een avondritueel waarin je de dag begint af te sluiten. Je kan mindful gaan douchen, nog even wat lezen met de laatste zonnestralen of gaan mediteren.

Tech detox | Als je bovenstaande manieren aan het uitproberen bent is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet wordt afgeleid door even niet bereikbaar te zijn. Laat de telefoon dus thuis of zet de notificaties uit. Ondanks dat telefoons ontzettend handig zijn, zorgen ze ook voor heel veel prikkels. Aan een flink aantal prikkels kan je weinig doen omdat ze gewoonweg niet door jou beïnvloed kunnen worden (denk een sirene, werkdruk of een kantoortuin), maar de telefoon constant je aandacht laten trekken is iets waar je wel wat aan kan doen. Voor mij werkt het als ik het ding in een andere kamer leg of het op stil zet. Even heb ik wel jeuk in mijn handen, maar na een tijdje verdwijnt dat ook weer.

Wat doe jij zelf om te unpluggen?

 

~Nathalie de Groot~

Lees meer van Nathalie op haar eigen website My Winding Path.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Nathalie:

6 tips om weer productief te worden

Waarom denk je zo?

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan een persoonlijk intakegesprek bij één van onze coaches.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!