Selecteer een pagina

4 stappen naar liefdevolle communicatie in je relatie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”4 stappen naar liefdevolle communicatie in je relatie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10158″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat geef jij de ander binnen je liefdesrelatie? Positieve woorden? Je onverdeelde aandacht? Lichamelijke aanraking? Cadeautjes? Hulpvaardigheid? Vrijheid? Je glimlach? Je aanwezigheid? Geef jij datgene waar je zelf behoefte aan hebt? Zodat je dat terugkrijgt, waar je van gaat stralen. En geef jij datgene wat die ander ook echt nodig heeft?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]In een eerdere blog over ‘geven en ontvangen’ schreef ik al dat de een makkelijker geeft, de ander makkelijker ontvangt en velen van ons beide lastig vinden. Geven en ontvangen gaat over een verbinding aangaan met de ander. En dat is wat je toch wilt in een relatie?

 

Geven vanuit je eigen intentie

Toch vinden we deze verbinding soms juist spannend. Maar ook als we die spanning voorbij zijn, blijkt het soms lastig. Je geeft de ander waarvan je denkt dat de ander behoefte aan heeft. Voor veel mensen niet zo lastig, want hier heb je vaak voldoende van. Je bent bijvoorbeeld heel erg zorgzaam en hebt geleerd dat het belangrijk is om je hulpvaardigheid in te zetten. Niets is dan irritanter als iemand geïrriteerd reageert op jouw behulpzaamheid. Maar hij of zij wilde het misschien gewoon graag zelf doen. Beiden blijf je gedesillusioneerd achter.

 

Geven vanuit je eigen behoeftes

Of je gaat een stapje verder en geeft datgene waar jij eigenlijk zelf behoefte aan hebt. Een mooie manier om te werken aan geven en ontvangen. Want het zou maar zo eens kunnen zijn dat als jij meer geeft van dat wat je graag wilt ontvangen, het zomaar naar je terug komt. Maar… er bestaat ook een kans dat je nog steeds niet ontvangt wat je geeft.

 

De 5 talen van de liefde

In het boek “De 5 talen van de liefde” schrijft Gary Chapman dat iedereen op verschillende manieren uitdrukking geeft aan zijn of haar liefde. Hij noemt; bemoedigende woorden, aandacht, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. En als jij nou net een andere manier van liefde tonen hebt dan je partner, dan kan het maar zo zijn dat je iets anders ontvangt dan je wenst.

 

4 stappen naar ‘in liefde communiceren’

En er is maar een manier om erachter te komen wat je partners wensen zijn en antwoord te krijgen op jouw behoeftes. Communiceer! Ik neem je mee in vier stappen:

 

1. Verbeter je luistervaardigheden

Zorg er voor dat je verantwoordelijkheid neemt voor wat je zegt én voor dat je volledig begrepen wordt. Als iets niet of negatief wordt opgevat, dan heb jij de verantwoordelijkheid om je communicatie te veranderen. Zorg ervoor dat je helder spreekt en niet teveel woorden gebruikt. Neem tijd en geef ruimte. Schort je oordeel op. Sta toe dat er stiltes vallen. Geef (zonder woorden) aan dat je luistert en nodig uit om verder te vertellen. En stel open vragen als je niet snapt wat de ander zegt of de ander jou niet snapt.

2. Maak connectie

Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de ander. Irriteer je je? Onderzoek (op een later moment) wat deze irritaties je over jezelf vertellen. Vergroot je zelfbewustzijn, luisteren bestaat uit meer dan alleen je oren gebruiken en de woorden binnen laten komen. Je stemt je af op de ander. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je volledig te richten op wat je waarneemt bij de ander. Dat kan op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Stel jezelf eens de vraag ‘Welk gevoel en welke behoeften leven er bij haar? Welke bijdrage kan ik leveren om zijn leven te verrijken.’

3. Oefen in mindful luisteren

Maak wat tijd vrij samen met je partner. Zet een stopwatch op 3 minuten. Laat je partner beginnen met de zin “In onze relatie heb ik behoefte aan..” Je partner vertelt vervolgens 3 minuten lang wat zijn of haar behoeften zijn. Als hij/zij het even niet meer weet, begint hij weer opnieuw met de startzin. Jij luistert alleen maar. Geeft geen antwoorden, vul niet in, sta alleen maar open voor de verbinding en ontvang in liefde wat je terug krijgt. Daarna wisselen jullie. Jij vertelt jouw behoeftes zonder in te gaan op hetgeen wat je partner hiervoor heeft vertelt. Als de oefening voor beide is afgerond, kun je het nog een keer doen of om beurten weer reageren op wat je van elkaar hebt gehoord.

4. Geef de ander wat hij of zij nodig heeft

Je weet nu waar de ander behoefte aan heeft. Geef vrij en zonder verwachtingen. En ontvang in liefde wat er in de keten van geven-en-ontvangen vanzelf ontstaat.

 

~Maak verbinding ~

 

Lieve groet,
Claudia[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Claudia Kolk helpt mensen om (weer) contact te maken met zichzelf en hun dromen te verwezenlijken. Ze stimuleert hen om van de gebaande paden af te gaan en een duurzame verandering te bewerkstelligen. Kijk op haar website voor meer informatie.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!