Selecteer een pagina

20.04.2017 | Online School

3x Mindfulness op je telefoon: deze apps helpen je thuis mindful te zijn

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”3x Mindfulness apps voor thuis – Nicoline Smalbraak” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5217″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Mindfulness teacher Nicoline geeft jou 3x Mindfulness apps voor thuis om je hoofd leeg te maken en je aandacht te richten op het nu. 

[/vc_column_text][vc_column_text]We leven in een gekke wereld. De telefoons die we gebruiken – op wat voor een scherm lees je dit artikel? – zijn een bron van stress. De notificaties, bliebjes en ringtones zorgen ervoor dat bijna geen moment beleefd kan worden zonder afleiding. Het continue bereikbaar zijn heeft een groot effect op ons idee over ‘nuttig’ bezig zijn. Bijna ieder moment kan je baas of opdrachtgever je laten weten dat er nog even een klusje afgemaakt moet worden, of dat nu binnen of buiten werktijd is. Daarnaast zijn er tal van applicaties waarmee we ons leven in kaart proberen te brengen, om toch steeds ‘productiever’ te zijn of bij te houden hoe gezond of populair we zijn.

Het lijkt het bovendien wel alsof de moderne, telefoonbezittende mens nog moeilijk alleen kan zijn. Àls er al een moment zonder afleiding beleefd wordt – je ziet bijvoorbeeld een mooie zonsondergang, hebt een heerlijk rustige ochtend op je balkon, of een geniaal idee op de wc – dan moet dat ogenblikkelijk wereldkundig gemaakt worden via sociale media. Want zonder bevestiging van buiten, voelt het toch aan alsof het minder waardevol is. We zijn als maatschappij verslaafd geraakt aan dat kleine, gekke apparaatje, dat zoveel over ons weet. De telefoon is enerzijds onze grote kwelgeest, aan de andere kant – het lijntje naar – onze beste vriend.

Ik maak mijzelf ook schuldig aan deze praktijken. Zodra je het ding gebruikt op momenten omdat hij dan zo handig is, vloeit het gebruik heel geleidelijk aan over naar momenten dat het stiekem niet zo handig is. Het is een beetje de gekte van de moderne tijd, of misschien is het wel de gekte van de mens. Wie veel mediteert weet dat onze aandacht gemakkelijk uiteenvalt in duizenden kleine brokjes. Het is dan ook niet gek dat in deze tijd vol afleiding, Mindfulness steeds populairder aan het worden is. Het biedt een noodzakelijk tegenwicht tegen onze drukbezette agenda’s en overlopende hoofden, en geeft ons een kans om te oefenen onze aandacht weer op één ding tegelijk te richten.

Met de stijgende populariteit van Mindfulness komt – oh paradox van deze tijd – het gehate/geliefde apparaatje weer in beeld. Omdat we de telefoon altijd bij ons hebben, is het een geweldig hulpje bij het onderhouden van een regelmatige meditatieroutine. Er zijn echter talloze mindfulness en meditatie apps, dus zelfs als je de telefoon wil gebruiken om je aandacht te trainen, zal je aandacht eerst versplinterd worden door alle verschillende applicaties die beweren de beste te zijn. Daarom hier 3 tips van de trainer:

  1. Insight Timer 

Insight timer heeft àlles wat je van een meditatie-app verwacht. De app heeft een duidelijke timer, waarbij je de lengte van je meditatie zelf kan instellen. Dus heb je ’s ochtends precies 7,5 minuut de tijd, kun je precies 7,5 minuut mediteren. De timer geeft ook de mogelijkheid om begeleide meditaties te beluisteren. Er is een grote selectie Engelstalige meditaties, en een groeiende selectie Nederlandstalige meditaties. Als stok achter de deur (die sommigen van ons nodig hebben) kun je bijhouden hoeveel dagen je achtereen hebt gemediteerd, om het gebruik stevig te verankeren in je dagelijkse routine. Je verzamelt zo sterren – milestones – die je motiveren je routine vol te houden. Deze statistieken kun je bovendien delen met je vrienden als extra motivatie, als die ook de app gebruiken. Je vindt elkaar in groepen zoals de groep: De Bewustzijn School, die ik speciaal vanwege dit artikel heb gemaakt. Probeer je Insight Timer uit na deze tip, dan hoop ik dat je even gedag komt zeggen, en we samen via de app kunnen mediteren. Het beste van dit alles: Hij is helemaal gratis!

  1. Freedom 

 Freedom is geen meditatie-app. Toch is het een van de waardevolste tips voor mindfulness die ik je kan geven. Freedom stelt je namelijk in staat om je telefoon en computer helemaal te ontkoppelen van het internet of van sociale media. Als je besloten hebt een bepaalde tijd niet gestoord te worden, maar bijvoorbeeld wel een artikel moet schrijven, helpt Freedom je om die tijd daadwerkelijk ongestoord door te komen, óók als je zelf stiekem toch ineens benieuwd bent wat iedereen van je Facebook-foto vond. Oprah Winfrey en schrijver Tim Ferris (the 4-hour workweek) zweren erbij, schrijfster Zadie Smith (White teeth) heeft Freedom zelfs in haar dankbetuiging opgenomen. De app helpt je precies op die momenten dat je zelf niet sterk genoeg bent om de verleiding van je apparaatje(s) te weerstaan, en is daarom een geweldige kameraad voor deze wereld van versplinterde aandacht.

  1. 7s Meditation

 Deze app is in al zijn simpelheid een geweldig leuke tool om je te herinneren ‘mindful’ te zijn gedurende de dag. Je kan een timer instellen, zodat de app je op een vast moment op de dag – bijvoorbeeld als je aan het einde van je dag er doorheen zit – je een reminder stuurt wat meer aandacht te besteden aan hoe je je voelt en aan je omgeving. Met spreuken zoals: ‘Take a deep breath, how does it feel?’, ‘Take a moment to look around, what do you see?’ en ‘OMG! You’re alive right now!’, is het een bron van positiviteit. De app tovert bijna altijd een lach op en herinnert je er inderdaad aan om toch wat meer om je heen te kijken om de wereld op te merken.

Ik hoop dat je nu door het bos heen de bomen kan zien en deze tips ter harte neemt. Wellicht helpt 7s Meditation je wel om op onverwachte momenten ineens aandachtig te zijn. Verder hoop ik dat ik binnenkort een berichtje van je zie in De Bewustzijn School groep op Insight Timer. Ik kijk er naar uit om samen met jou te mediteren via de telefoon, mits je daartoe in staat bent op de momenten dat je Freedom niet gebruikt!

Succes iedereen.

Liefs,

~Nicoline~

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Misschien is dit iets voor jou: Riding Solo.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!