Selecteer een pagina

3 redenen om zinvol niets te doen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”3 redenen om zinvol niets te doen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10995″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Daar zit je dan. Je hebt beloofd een blog te schrijven, maar je hebt even geen idee waarover. Normaal rollen de letters zo op papier en nu komt er even niets zinnigs uit. We zijn zo gewend aan de doe-stand dat we soms vergeten dat we een Human Being zijn en geen Human Doing (schrijft Marco Buschman in zijn boek Verbindend Vermogen). Dus wanneer schakel jij terug?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]In onze Westerse wereld wordt het enorm gewaardeerd. Doen! Als kinderen iets knaps doen, krijgen ze complimenten. Als kinderen zitten te luieren worden ze gemaand om vooral toch eens iets te gaan doen. Ik probeer mijn kinderen regelmatig wat anders te leren. Ik vertel ze dat vervelen goed voor ze is. Vanzelfsprekend krijg ik dan de waarom- vraag terug op mijn bordje.

[dt_gap height=”8″ /] 

Tip 1 Niets doen stimuleert de creativiteit

Onderzoek heeft aangetoond dat je van saaie taken creatiever gaat denken. Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, beaamt dit. Een half uur tot een uur even niks doen kan volgens hem heel goed zijn. “Dan wordt een deel in je hersenen geactiveerd dat wordt weggestopt als je druk bent.” Als je even rustig bent en minimaal ‘cognitief wordt belast’, krijgt dat creatieve hersennetwerk (het Default Mode Network) de ruimte. Misschien herken je het ook wel dat als je op het toilet zit of lekker aan het douchen bent de beste ideeën boven komen.

In een wereld waarin van alles moet, waar haast en tijdnood gewoongoed zijn geworden, is het belangrijk om je af te vragen: ‘waar ben ik nou zo hard naar op weg?’ Even stilstaan bij het moment, even bewust niets doen. We weten dat het belangrijk is. Tot het moment daar is.. en de verveling toeslaat. Je kunt je maar zo onrustig gaan voelen en weer aan de slag willen.

[dt_gap height=”8″ /] 

Tip 2 Niets doen laad je batterij op

Als we druk zijn, activeren we het sympathisch deel in ons zenuwstelsel. Het deel dat ons activeert, oftewel het gaspedaal. Als we tot rust komen, activeren we ons ons parasympatisch deel. Dat deel dat ons laat ontspannen, oftewel het rempedaal. Maar misschien nog wel belangrijker, ook de acculader. Als we continue ons gaspedaal inhouden, komen er stresshormonen vrij. Trappen we niet of te weinig op de rem, dan hebben we niet de mogelijkheid om ons te ontdoen van stresshormonen en weer op te laden. En het kan maar zo eens zijn dat je systeem zo gewend is al die stresshormonen dat je je snel verveelt én onrustig voelt en je weer wat ‘moet’ doen. Misschien herken je het als je op vakantie bent. Eerst moet je ontstressen, om echt te kunnen ontspannen.

Jezelf herinneren dat je onderdeel bent van het Universum en te voelen wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt, kun je alleen als het stil is. Alleen dan kun je je verbinden met je diepste kern; je Zijn. En vanuit jouw hogere Zelf stroomt alles vanzelf. Dan hoef je niets ‘te doen’.

[dt_gap height=”8″ /] 

Tip 3 Niets doen verbind je met je hoger zelf

Verbinding met je hogere Zelf is een prachtige manier om je eigen wereld te creëren. Verbinding met je hogere Zelf, blijft je er aan herinneren waarom je hier op aarde bent gekomen. En leidt je dus volgens het ‘juiste pad’. Aangesloten zijn op deze Bron, laat je voelen dat je onderdeel bent van deze zelfde bron. Ook laat het je weten dat je tot zoveel meer in staat bent. Jouw taak op aarde is om je zielsmissie te leven. Welke dat is komt steeds bij je terug in antwoorden vanuit de stilte. Niet vanuit doen.

Van niets doen word je financieel gezien niet rijker, al kan het wel een gevolg zijn omdat je de juiste dingen goed doet. Eveneens kun je niets op je CV zetten, al kan het wel een gevolg zijn omdat je nou eenmaal efficiënter gaat werken. Niets doen geeft je voldoening, rust, creativiteit en laat jou doen wat je hier hebt te doen. Lijkt mij voldoende reden om de volgende keer als iemand je vraagt ‘hoe gaat het met je?’ niet te antwoorden met ‘druk, druk, druk’, maar te vertellen dat je regelmatig niets doet en dat je daar superhappy van wordt. Misschien inspireer je anderen. Trouwens, zoals je merkt, is met even niets doen is ook deze blog uit mijn ‘pen’ gerold.[dt_gap height=”8″ /] 

~Maak verbinding ~

Lieve groet,

Claudia[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil je meer verbinding met jezelf?

Claudia Kolk helpt mensen om (weer) contact te maken met zichzelf en hun dromen te verwezenlijken. Ze stimuleert hen om van de gebaande paden af te gaan en een duurzame verandering te bewerkstelligen. Kijk op haar website of facebook voor meer informatie. 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!